Adjunctul acuzat nu comentează Hărţuire sexuală, discriminare pe criterii religioase şi abuz în serviciu la ISU „Dobrogea“?

Prim-adjunctul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea“, lt. col. Ion Vlăduţ, este acuzat de câţiva angajaţi de hărţuire sexuală, discriminare pe criterii religioase şi abuz în serviciu. Faptele nu s-ar fi petrecut acum, ci anul trecut, însă anumite repercusiuni ar exista şi în prezent. Lt. col. Vlăduţ nu comentează, considerând că este tardiv, iar şeful său, colonelul Gheorghe Constantin, a spus că va mai cerceta anumite aspecte, dar atât, deoarece cazul „Vlăduţ“ a fost tranşat o dată de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) şi s-a clasat.
 

În interiorul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea“ există o stare de nemulţumire. Reală sau nu, ea există. Mai mulţi ofiţeri şi subofiţeri din cadrul instituţiei îl acuză pe prim-adjunctul ISU, lt. col. Ion Vlăduţ, de hărţuire sexuală asupra unei colege, plutonier, de discriminare pe criterii religioase şi de abuz în serviciu. E drept, nu sunt de ieri, de azi, ci de anul trecut, dar au ieşit la iveală acum, după ce cazul a fost făcut public de evz.ro. Militarii s-au plâns jurnaliştilor de la Evenimentul Zilei că ar fi fost ameninţaţi de prim-adjunctul ISU că, „atâta timp cât va fi el şef“, ei nu vor promova în nicio funcţie. Iar asta nu ar fi tot. Militarii respectivi susţin că ei au confirmat şi în faţa echipei de control de la IGSU cazul de hărţuire sexuală a lt. col. Vlăduţ asupra unei colege, precizând însă că nu s-a întâmplat mare lucru. Ei afirmă că şi alte angajate ar mai fi fost hărţuite, însă doar una singură a avut curajul să sesizeze IGSU. Ofiţerii au povestit că de presupusul incident ar fi ştiut şi tatăl colegei lor, preot, care l-ar fi rugat personal pe lt. col. Vlăduţ să-i lase fiica în pace. Dar oamenii nu s-au oprit aici cu dezvăluirile. Ei au spus că un protejat al lt. col Vlăduţ ar avea aceleaşi... apucături, ba chiar că şi-ar fi bătut şi iubita (angajată a unităţii) în curtea ISU „Dobrogea“, pentru că ar fi îndrăznit să le ia apărarea colegelor.

Avertisment

Incidentele de care vorbesc oamenii ar fi avut loc anul trecut. Atunci, Corpul de Control al IGSU a verificat acuzaţiile, a audiat martorii şi a decis să-l sancţioneze cu avertisment pe nr. 2 al ISU „Dobrogea“. Colonelul Gheorghe Constantin, inspector-şef al ISU „Dobrogea“, spune că faptele respective au fost verificate de o comisie a IGSU - „unele s-au confirmat, altele nu“ -, adăugând că s-au luat măsurile care s-au crezut a fi potrivite în urma analizei, iar cazul a fost soluţionat şi încheiat. Oamenii spun însă că lt. col. Vlăduţ ar fi fost sancţionat, de fapt, doar pentru „nerespectarea atribuţiilor de serviciu“. Este drept că, la vremea când s-ar fi petrecut faptele, col. Constantin nu se afla în fruntea ISU. El spune însă că a cercetat cazul şi că nu merită răscolită din nou povestea, odată ce a fost analizată de IGSU. Și totuşi, pentru jurnaliştii de la evz.ro, colonelul ar fi admis acuzaţiile de discriminare religioasă şi a promis că va lua măsuri conform legislaţiei.
Militarii nemulţumiţi spun că, după controlul respectiv, ar fi început şi represaliile. Mai exact, ei spun că au fost chemaţi la DGA Constanţa, unde li se făcuse plângere penală chiar de către lt. col. Vlăduţ. Totodată, oamenii spun că lt. col. Vlăduţ ar face discriminare pe criterii religioase.

„Certificat de musulman“

Unul dintre ofiţerii care au făcut dezvăluirile, doctorand al Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială - Universitatea din Bucureşti, susţine că angajaţii ISU au fost nevoiţi să-şi declare religia în scris, pe proprie răspundere, şi să ceară „certificat de musulman“ de la Muftiatul Cultului Musulman din România. După ce a auzit aceste acuzaţii, prefectul judeţului Constanţa, Ion Constantin, s-a declarat indignat, precizând că este inimaginabil să existe astfel de situaţii în Dobrogea, o zonă în care trăiesc atâtea etnii. El este de părere că este deplorabil să se întâmple aşa ceva nu doar într-o instituţie MAI, ci în oricare alta.

Fost ofiţer de marină - pompier prin transfer

Lt. col. Ion Vlăduţ, nr. 2 în ISU „Dobrogea“, fost ofiţer de marină, devenit pompier prin transfer, în 2006, ne-a declarat că nu mai vrea să comenteze acuzaţiile subordonaţilor, deoarece acţiunile de care vorbesc ei au fost evaluate de o comisie superioară, s-au aplicat regulamentele militare şi... atât: „Orice aş spune, este tardiv. Nu mai are rost să comentez. Este clar că cineva încearcă să ajungă conjunctural la un anumit rezultat. De aici încolo, trageţi dumneavoastră concluziile.“
 
Prim-adjunctul ISU „Dobrogea“ este responsabil de „coordonarea intervenţiilor de urgenţă în tot judeţul Constanţa“. Potrivit subalternilor săi, el a gestionat, în aprilie 2014, intervenţiile la restaurantul Beirut din centrul oraşului, când trei tinere au murit în flăcări, dar şi intervenţia din decembrie, când patru angajaţi SMURD s-au prăbuşit cu un elicopter în lacul Siutghiol.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ion Vlăduţ este, de ieri, noul comandant al ISU „Dobrogea“

07 Jul 2015 4303

Iată cine este de azi noul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea“

06 Jul 2015 2228

Evz.ro Revolta ofițerilor dobrogeni - "Anchetă de tot râsul la ISU Dobrogea"

10 Jun 2015 2860

Prefectul de Constanţa consideră inimaginabile acuzaţiile de discriminare de la ISU Dobrogea

08 Jun 2015 1852

"Evenimentul zilei" Revolta ofițerilor dobrogeni. Adjunctul ISU Dobrogea, acuzat de hărțuire sexuală

08 Jun 2015 3531

Averea şi interesele prim-adjunctului ISU „Dobrogea“, Ion Vlăduţ (documente)

30 Mar 2015 3330

Viorel Jianu, demis după moartea celor patru oameni pe lacul SiutghiolIon Vlăduț ar putea prelua șefia ISU Dobrogea

18 Dec 2014 2543