Aeronavă ce efectua misiuni de patrulare de rutină sub egida Frontex deasupra Mării Negre, interceptată de un avion rusesc de vânătoare

Avioana. Sursa foto cu rol ilustrativ: Facebook/MAPNVineri, 5 mai, o aeronavă de tip L410 TURBOLET din dotarea Poliției de frontieră poloneze, care executa, în cooperare cu Poliția de frontieră română, misiuni de patrulare de rutină sub egida Frontex deasupra Mării Negre, în spațiul aerian internațional, a fost interceptată, în jurul orei 13.20, la aproximativ 60 de km Est de spațiul aerian al României, de un avion rusesc de vânătoare tip Suhoi Su-35.

Potrivit unui comunicat al MApN, manevrele agresive și periculoase executate în mod repetat de aeronava de luptă a Federației Ruse în apropierea aeronavei poloneze au generat un nivel ridicat de turbulențe și dificultăți majore în controlul acesteia.

„Ca urmare a incidentului, două aeronave de luptă ale Forțelor Aeriene Române și două ale Forțelor Aeriene Spaniole aflate în Serviciul de Luptă Poliție Aeriană au fost prealertate de către Centrul de Operații Aeriene Combinate NATO de la Torrejon, fiind pregătite să intervină în orice moment, nefiind însă necesară decolarea acestora.
Echipajul din Polonia a acționat cu calm și profesionalism în situația creată în mod iresponsabil de către pilotul rus, reușind să redreseze avionul, după pierderea inițială de altitudine cauzată de manevrele aeronavei Su-35, reușind să aterizeze în siguranță pe aeroportul Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 13.50. Niciun membru la echipajului aflat la bordul aeronavei poloneze nu a fost rănit în urma acestui incident.
Autoritățile române se află în contact cu Frontex și cu autoritățile poloneze pentru clarificarea tuturor circumstanțelor producerii acestui incident. Conduita agresivă a aeronavei militare aparținând Federației Ruse manifestată împotriva unui aeronave neînarmate care derula o misiune Frontex menită sa monitorizeze riscul migrator în bazinul Mării Negre este complet inacceptabilă. Acest incident este o dovadă în plus a abordării provocatoare a Federației Ruse în Marea Neagră“ - au mai precizat reprezentații MApN.

Conform sursei citate, în perioada 19 aprilie – 17 mai 2023, o aeronavă poloneză tip L410 UVP-E20 este dislocată în România în cadrul Operațiunii  ”Multipurpose Maritime Operation  (MMO) Western Black Sea 2023”, coordonată de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă - Frontex.

„MMO Western Black Sea 2023 este o operațiune comună găzduită de România și coordonată de Frontex. La această operațiune mai participă Polonia, Spania și Suedia, precum și ale două agenții ale Uniunii Europene: Agenția Europeană pentru Siguranță Maritimă (EMSA) și Agenția Europeană pentru Controlul Pescuitului (EFCA). Operațiunea, planificată a se desfășura până la milocul lunii decembrie a acestui an, are ca obiective prevenirea migrației ilegale, pescuitul ilegal, poluarea marină și combaterea altor tipuri de infracțiuni transfrontaliere în regiunea Mării Negre. Operațiunea MMO Western Black Sea se desfășoară  anual, începând cu 2019“ - au mai menționat reprezentanții MApN.


Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Versiuni contradictorii ale Rusiei şi Statelor Unite după prăbuşirea unei drone americane în Marea Neagră

15 Mar 2023 863

Avioanele NATO de la Kogălniceanu au zburat de patru ori în ultimele 20 de zile. „Reacționăm când orice avion rusesc zboară în Marea Neagră”

09 Apr 2022 6223

Forţele ruse au tras focuri de avertisment asupra unui distrugător britanic în Marea Neagră

23 Jun 2021 2628

Un avion de luptă rusesc, interceptat peste Marea Neagră

10 Aug 2020 1104

Incident periculos deasupra Mării Negre. Implicate un avion american și unul rusesc

31 Jan 2019 4468

Alertă deasupra Mării Negre. Un avion rusesc a interceptat o aeronavă militară americană (video)

05 Nov 2018 2843

Bombardier rusesc interceptat pe Marea Neagră de avioane de vânătoare britanice trimise de la Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, Constanța

26 Jul 2018 1985

Alertă deasupra Mării Negre. Avioane de vânătoare trimise pentru a intercepta un avion rusesc. Aeronavele au decolat de la Mihail Kogălniceanu, Constanța

04 May 2018 4235

Marea Neagră Aparat american P-8A Poseidon, depistat ca fiind periculos de către un avion de luptă rusesc

28 Nov 2017 3947

Fenomen spectaculos în largul Mării Negre. Mai multe tornade au avut loc pe mare. Avioane redirecționate din cauza vremii în Rusia (video)

31 Aug 2017 5273

Corul Alexandrov al Armatei Roșii a dispărut în catastrofa aviatică. Fusese în octombrie la Constanța. Detalii de senzație

25 Dec 2016 21047

UPDATE. Tragedie. Avion militar rusesc prăbușit în Marea Neagră. Câți oameni avea la bord

25 Dec 2016 3588

Incident aerian deasupra Mării Negre

07 Sep 2016 3470

Intimidare deasupra Mării Negre Un avion rusesc a zburat la numai 3 metri de unul american

12 Jun 2015 1613

SNMG-2 Un avion de spionaj rusesc a survolat navele NATO din Marea Neagră (galerie foto)

17 Mar 2015 2442