Afaceri imobiliare cu locuri de veci

Medicii de familie - groparii pensionarilor

Dupa afacerea drogurilor usoare, unii medici de familie din Constanta prescriu acum la cerere locuri de veci * Deja s-a inchegat o afacere a locurilor de veci intre medicii de familie si administratorii de cimitire * Pe baza unei adeverinte medicale, in care este stipulat ca bolnavul sufera de o boala mortala, pacientului i se faciliteaza obtinerea unui loc de veci in timp record * Acelasi lucru se intampla si in cazul solicitantilor tineri si nesuferinzi, dar care poseda o astfel de adeverinta

Cu ceva timp in urma, in randul medicilor de familie era la moda prescrierea unor retete, de cele mai multe ori compensate sau gratuite, care aveau ca obiect de achizitionare, din farmacii, a drogurilor usoare. Abonatii acestor retete erau tinerii dependenti. Ultima mostra de grobianism de pe piata retetelor eliberate de unii medici de familie o constituie "prescrierea" locurilor de veci. Acest lucru a atras atentia reporterilor cotidianului nostru, care au incercat sa puna cap la cap informatiile de la lume adunate, pentru a oferi indicii despre cum poti obtine, fara scrupule, un loc de veci, fara sa mai umbli dupa zeci de acte, adeverinte si hartoage necesare concesionarii sau cumpararii suprafetei necesare pentru un loc de veci.

Ca lumea s-a intors de mult cu susul in directia opusa firescului nu mai reprezinta de mult o noutate, insa faptul ca unii medici de familie se preteaza la "negocierea" (pentru a te "alege" cu un cancer, TBC pulmonar, ciroza, insuficienta respiratorie, accident vascular cerebral etc.) circumstantelor in care un om, in perfecta stare de sanatate, poate dobandi, in doar 24 de ore, un loc de veci taman in cimitirul in care doreste sa-l achizitioneze este deja grotesc. O vorba veche spune ca medicii, insusindu-si juramantul lui Hipocrate, ar fi facut un pact chiar si cu necuratul pentru salvarea pacientilor de la suferinta, dar in nici un caz urechile noastre nu au auzit de "semnarea" vreunui "protocol" care sa le permita eliberarea unei adeverinte medicale in care sunt mentionate diagnostice incurabile, care sa-i trimita prematur in lumea dreptilor, cel putin scriptic, pe solicitantii unor locuri de veci. Aceasta este ultima moda in Constanta si poate si in alte localitati, in materie de "facilitate" pentru obtinerea locului de veci. Prin urmare, doritorii unui asemenea spatiu nu au decat sa se adreseze, cu plicul de rigoare, medicilor de familie, care, in schimbul unei atentii care poate varia intre 1 milion si cat il tine buzunarul pe solicitant, ii elibereaza o adeverinta medicala pe care insereaza un diagnostic pentru o boala incurabila. Cu acest "indiciu" in buzunar, cetateanul nu are decat sa se deplaseze la cimitirul in care doreste sa-si achizitioneze locul de veci, sa prezinte adeverinta buclucasa, impreuna cu buletinul de identitate si cererea tip pentru concesiune si astfel, in situatiile de urgenta, in 24 de ore solicitantul intra in posesia locului de veci. Frecvent, fenomenul poate fi intalnit in cazul locurilor de veci contractate in cimitirele unde locurile au fost fie epuizate, fie pe cale de disparitie. Metoda este uzitata cel mai adesea de catre pensionarii care, din varii motive, nu au intrat in posesia unui loc de veci, indeosebi in cartierul de resedinta.

Cimitirul din Viile Noi accepta astfel de adeverinte

Pentru a identifica care dintre cele cinci cimitire constantene "lucreaza" mana in mana cu medicii de familie, reporterii ZIUA au facut periplul acestora si au constatat ca acest lucru s-a transpus, cu timpul, intr-o adevarata afacere intre conducerea cimitirelor si medicii de familie din cartierele sau zonele in care sunt amplasate acestea. Sustinem acest lucru deoarece diverse persoane cu care am discutat pe tema acestui subiect ne-au dat de inteles ca in aceasta "spalare de creiere, urmata de o spalare pe maini" sunt preferati anumiti medici de familie. Sunt cazuri in care administratorul cimitirului indruma personal cetatenii pe acest traseu, care va lua sfarsit in cabinetul medicului de familie indicat de mai-marele tintirimului. Prin absurd, chiar daca probitatea morala a acestor medici este indoielnica, legea se incalca inca o data datorita faptului ca unii "pacienti" obtin aceste adeverinte de la altii decat medicul de familie, in evidentele caruia figureaza. Pornind de la aceasta observatie, chestiunea, care s-a vrut a deveni o adevarata afacere, are schepsis fie si pentru faptul ca medicul de familie este cel care, cunoscand cel mai bine simptomatologia pacientului, se poate prevala de acest fapt, inscriind pe adeverinte forme acute sau cronice ale bolii existente pentru a-si "ajuta" pacientii. Incalcarea grava a deontologiei profesionale se face in momentul in care, cu buna stiinta, medicul de familie semneaza o astfel de adeverinta, cu toate ca solicitantul este sanatos tun.

Nu exista drept legal pentru eliberarea acestor adeverinte

Despre acest aspect am discutat si cu mediul Victor Gavrila Loghin, membru al Colegiului Medicilor din Constanta, printre altele responsabil de relatia cu mass-media al aceleiasi institutii. Loghin spune ca "in mod cert, drept legal pentru eliberarea acestui tip de adeverinte nu exista, dar, pe de alta parte, Colegiului nu i-au fost inmanate plangeri scrise in acest sens". Consideram ca astfel de proteste scrise nici nu vor exista atata vreme cat solicitantul isi rezolva problema pe cale amiabila. Sunt, totusi, si cazuri cand cele doua parti nu cad la pace in privinta spagii noastre cea de toate zilele. In ciuda acestui fapt, de teama ca au apelat la aceasta cale "oculta", cetatenii nu vorbesc. In cazul in care sunt depistati, acesti medici de familie pot fi avertizati in scris de catre Colegiul Medicilor sau li se pot aplica amenzi care sa insumeze 10% din salariul pe trei luni.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

VIDEO „Cazul 2 Mai ar putea fi reluat de la 0“ Avocatul Adrian Cuculis, declarații după anunțul Inspecției Judiciare privind-o pe judecătoarea Popoviciu, de la Mangalia

16 Apr 2024 422

IPJ Constanța În nici 24 de ore, accidente cu șoferi băuți sau drogați

16 Apr 2024 359

UPDATE Demonstrație în memoria victimelor accidentului de la 2 Mai, la Judecătoria Constanța (FOTO+VIDEO)

16 Apr 2024 698

Județul Tulcea Accident între o autoutilitară și un autoturism. Duba de marfă s-a răsturnat (FOTO+VIDEO)

16 Apr 2024 504

Știri Constanța Un pompier aflat în timpul liber a sărit în ajutorul bărbatului rămas captiv în urma accidentului de la Castelu (GALERIE FOTO+VIDEO)

15 Apr 2024 867

Tribunalul Constanța decide marți libertatea lui Vlad Matei Pascu, din București, acuzat de producerea tragediei de la 2 Mai!

15 Apr 2024 762

Accident rutier între localitățile Jurilovca și Babadag, județul Tulcea. O persoană, rănită

15 Apr 2024 460

UPDATE. Județul Constanța Trafic rutier oprit în localitatea Castelu în urma unui accident rutier (GALERIE FOTO+VIDEO)

15 Apr 2024 1680

IGPR InfotraficTrafic blocat pe DN 2B

15 Apr 2024 277

IGPR InfotraficTrafic alternativ pe DN 1H

15 Apr 2024 231

ISU IalomițaDetașamentul de pompieri Urziceni a intervenit la un accident rutier, produs în localitatea Cotorca,

15 Apr 2024 341

IGPR InfotraficTrafic blocat pe DN 56 A

15 Apr 2024 232

Știri Constanța azi UPDATE. Accident rutier în intersecția de la Costinești! Trafic îngreunat în zonă (FOTO+VIDEO)

15 Apr 2024 2002

UPDATE Accident rutier în municipiul Constanța. Trei victime sunt implicate

14 Apr 2024 1162

Protest în Piața Victoriei faţă de modul în care se derulează procesul în cazul accidentului de la 2 Mai, județul Constanța

14 Apr 2024 500