Afaceri penale cu terenuri aflate în proprietatea statului în Sectoarele 1 și 2 din București! Mai multe persoane, cercetate de procurorii DNA

Foto: facebook/DNAProcurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate celor de corupţie au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 28 noiembrie 2023, a inculpaților:
 
G.A.M., în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- constituirea unui grup infracțional organizat,
- instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în forma continuată și a participației improprii,
- spălarea banilor, în formă continuată,
 
G.E.N., în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- constituirea unui grup infracțional organizat,
- instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în forma continuată și a participației improprii,
- spălarea banilor, în formă continuată,
- fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată,
- uz de fals, în formă continuată și
 
G.V.C., în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
- constituirea unui grup infracțional organizat,

- spălarea banilor, în formă continuată,
- complicitate la fals intelectual în forma participației improprii.
 

În cauză s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 28 noiembrie 2023, față de șapte inculpați, printre care și inculpatul BOGDAN FLORIN, inspector în cadrul Direcției Generale de Impozite și Taxe Locale (D.G.I.T.L.) Sectorului 1, pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
 
De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus efectuarea în continuare a  urmăririi penale față de un notar public, pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
 
Potrivit DNA, în ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
 

„În prezenta cauză se efectuează cercetări cu privire la comiterea, în perioada 2014-2023, de către mai multe persoane, printre care și inculpații menționați mai sus, a unor infracțiuni în vederea obținerii pe nedrept a unor imobile (24 terenuri), aflate în proprietatea statului, situate pe raza municipiului București (sectoarele 1 și 2).
În contextul menționat mai sus, inculpații G.A.M., G.E.N. și G.V.C. au constituit un grup infracțional organizat, la care ulterior au aderat și alte persoane, printre care și o parte dintre ceilalți inculpați, cercetați în prezenta cauză.
Ca și mod de operare, inculpații ar fi identificat inițial terenuri aflate în proprietatea statului ca urmare a dispunerii în trecut a unor măsuri de expropriere după care, prin întocmirea și folosirea unor sentințe civile judecătorești false, datate în anii 1997-2000, ar fi pretins în fața notarilor publici și a altor instituții de stat că au dobândit acele terenuri prin uzucapiune. Ulterior, aceștia ar fi solicitat emiterea actelor de dobândire a proprietății și înscrierea lor pe rolul fiscal ori intabularea funciară.
Sentințele respective ar fi fost redactate de către inculpați pe numele unor persoane cu o situație materială precară, ce nu ar fi avut niciun drept asupra terenurilor și cărora li s-ar fi indicat și ce anume să declare în fața autorităților referitor la modalitatea de dobândire a dreptului de proprietate asupra acestora“ - au mai precizat procurorii DNA.

În unul dintre cazuri, inculpații ar fi beneficiat de ajutorul notarului public și a inspectorului Bogdan Florin, din cadrul D.G.I.T.L. Sector 1, care nu și-ar fi îndeplinit atribuțiile de serviciu prevăzute de legislația primară și care ar fi permis dobândirea imobilului respectiv fără o minimă verificare a veridicității documentelor puse la dispoziție.

„Ulterior, după înregistrarea frauduloasă a dreptului de proprietate pe numele persoanelor interpuse, terenurile ar fi fost vândute mai departe printr-un circuit complex, de spălare a banilor.
În prezent, pe multe dintre terenurile respective sunt construite ansambluri de locuințe ori clădiri de birouri. De precizat este faptul că, într-una dintre clădirile de birouri, funcționează sediul unei secții de poliție, pentru al cărei spațiu se plătește chirie și în prezent unuia dintre inculpați.
Profitul obținut de membrii grupului din tranzacționarea ulterioară a acelor terenuri depășește suma de 10 milioane de euro.
 
În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane“ - au mai precizat procurorii DNA.

 
Inculpaților și persoanei suspecte li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 și art. 309 Cod de procedură penală.
 
La data de 29 noiembrie 2023, inculpați G.A.M., G.E.N. și G.V.C. urmează să fie prezentați Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
 

„Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale și efectuarea în continuare a urmăririi penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019“ - au mai precizat procurorii DNA.


Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tribunalul Constanța i-ar elibera din arest pe Stelian Tocia și pe Apostol Cristian Ionuț, din dosarul DNA Constanța

23 Feb 2024 670

Stelian Tocia și Yuriy Yovdiy, cercetați de DNA Constanța, cer să fie puși în libertate!

13 Feb 2024 480

DNA cere menținerea în arest a celor patru persoane dosarul acțiunii din Portul Constanța (FOTO+VIDEO)

21 Jan 2024 1011

Decizie definitivă într-un dosar al DNA Constanța! Stelian Tocia, Cristian Ionuț Apostol, Rolland Pomjan și Yuriy Yovdiy, menținuți în arest

11 Jan 2024 991

Oficial! DNA Constanța îl trimite în judecată pe Dragoș Adrian Iorga, fost director în Ministerul Investițiilor (DOCUMENTE)

28 Dec 2023 1042

DNA Fostul director al Administraţiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucureşti,Cristian Plută, trimis în judecată!

06 Dec 2023 777

Justiție Constanța Dragoș Adrian Iorga, fost director în Ministerul Investițiilor, rămâne în arest la domiciliu (MINUTĂ)

22 Nov 2023 1513

Oficial! Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, rămâne în arest!

15 Nov 2023 701

DNA cere ca Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, să rămână în arest. Pronunțare amânată

13 Nov 2023 867

Știri Constanța azi UPDATE. Dragoș Iorga, director din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prezent la Tribunalul Constanța. Se va afla în arest la domiciliu (FOTO+VIDEO)

28 Oct 2023 1298

DNA cere Dumitru Buzatu, președintele Consiliului județean Vaslui, să rămână în arest!

18 Oct 2023 715

DNA Constanța l-a trimis în judecată pe Meran Dorin, șeful Gărzii de Mediu Tulcea

12 Oct 2023 838

Dorin Meran, șeful Gărzii de Mediu Tulcea, menținut în arest la cererea DNA Constanța! (MINUTĂ)

27 Sep 2023 939

Valeriu Anton, primarul comunei Corbeanca, trimis în judecată de DNA

14 Jul 2023 1179

Lidia Simona Seceleanu și Eugenia Cuțaru Notari publici trimiși în judecată de DNA

06 Jun 2023 3359