Afaceristul Avraham Morgenstern va fi judecat pentru trei contracte încheiate cu RAEDPP şi Confort Urban (documente)

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie „lovesc“ din nou la Constanţa! Ieri, magistraţii au anunţat trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Avraham Morgenstern, administrator al Shapir Structures SRL, la data presupuselor fapte, suspectat de săvârşirea a două infracţiuni de evaziune fiscală. În cauză a mai fost deferită Justiţiei şi Shapir Structures SRL, în sarcina căreia s-au reţinut săvârşirea a două infracţiuni de evaziune fiscală. Într-un alt dosar, denumit generic „Campusul Social Henri Coandă“, Morgenstern este cercetat pentru dare de mită, Radu Mazăre, primarul municipiului Constanţa, de luare de mită şi fals în declaraţii, iar Alexandru Mazăre, senator al României, fratele lui Radu Mazăre, de complicitate la luare de mită şi fals în declaraţii.
 
Revenind la trimiterea în judecată a lui Morgenstern, DNA arată că, potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, „în perioada 2009-2014, inculpatul Morgenstern Avraham, în calitate de administrator al SC Shapir Structures SRL, nu a înregistrat corespunzător veniturile obţinute din trei contracte încheiate cu RAEDPP (Exploatarea Domeniului Public şi Privat) Constanţa şi Confort Urban SRL Constanţa şi nu a înregistrat facturile fiscale aferente acestor venituri, în executarea acestor contracte“. „În aceeaşi perioadă, inculpatul a înregistrat cheltuieli fictive, reprezentând consultanţă şi asistenţă tehnică oferite de societăţile Larton Consultants Ltd Cipru şi Comrad Leasing Ltd Cipru. Aceste activităţi au fost realizate cu scopul de a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale datorate bugetului de stat, producând un prejudiciu de peste 10.000.000 de euro. În cauză, procurorii au dispus punerea sub sechestru a bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor Morgenstern Avraham şi SC Shapir Structures SRL, în valoare totală estimată de circa 2,8 milioane de lei, şi a patru imobile situate în municipiul Constanţa, neevaluate“, se mai arată în rechizitoriul celor de la DNA. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

 „Reabilitarea tramei stradale a municipiului Constanţa“

Într-un alt document al celor de la Anticorupţie, se arată că „veniturile neînregistrate corespunzător au provenit din următoarele contracte:

1. contractul încheiat la 22.12.2011, între Shapir Structures SRL şi R.A. Exploatarea Domeniului Public şi Privat Constanţa, având ca obiect proiectarea şi execuţia lucrărilor aferente obiectivului de investiţii «Construire unităţi locative modulare în municipiul Constanţa şi lucrări tehnico-edilitare aferente» - Campus social «Henri Coandă», venituri neînregistrate corespunzător - peste 40 de milioane lei.
2. contractul încheiat la 10.12.2008 de SC Shapir Structures SRL cu SC Confort Urban SRL Constanţa, având ca obiect «Reabilitarea tramei stradale a municipiului Constanţa».
3. contractul încheiat la data de 23.02.2012, încheiat de SC Shapir Structures SRL cu SC Confort Urban SRL Constanţa, având ca obiect «Lucrări de mentenanţă, reparaţii şi întreţinere a tramei stradale din municipiul Constanţa, inclusiv marcaje» - valoarea totală a veniturilor neînregistrate - peste 100 de milioane de lei“.
 
Tot conform DNA, „au fost înregistrate cheltuieli fictive în sumă totală de circa 65 de milioane de lei, reprezentând consultanţă şi asistenţă tehnică oferite de societăţile controlate de inculpat, Larton Consultants Ltd Cipru (în sumă totală de 32.465.159,34 de lei, în perioada 2009 - 2011) și Comrad Leasing Ltd Cipru (în sumă totală de 32.638.530,02 lei, în perioada 2011 - 2014), în baza următoarelor contracte: contractul încheiat la 16.01.2009 între SC Shapir Structures SRL, în calitate de beneficiar, şi Larton Consultants Ltd Cipru, în calitate de prestator. Obiectul contractului reprezintă prestarea serviciilor de consultanţă în mai multe domenii (asigurări, financiar-fiscal, juridic, proiectare, resurse umane, consultanţă pentru afaceri şi management) de către prestatorul Larton Consultants Ltd Cipru pentru beneficiar Shapir Structures SRL. Durata contractului a fost stabilită la trei ani, iar valoarea totală a contractului a fost de 3.500.000 de euro“.
 
Comunicatele DNA privind Dosarul Campusului Social „Henri Coandă“, dar şi cel în care Avraham Morgenstern a fost trimis în judecată pot fi citite integral în secţiunea „Documente“. Tot în secţiunea „Documente“ se află şi cele trei contracte.  
 
 Controlată de colegul de dosar al lui Radu Mazăre
Firma Larton Consultants Limited a rămas asociat minoritar în Hen Co Project Constanţa SRL


 Coleg, într-un dosar, cu Radu Mazăre
Avraham Morgenstern rămâne în arest (documente)


 Shapir Structures, cunoştinţă veche a administraţiei Mazăre
Cum arată un contract pentru lucrări de asfaltare de peste 44 de milioane de euro (document)


 Cui au fost atribuite contractele pentru locuinţele din Henri Coandă
Mazăre şi nebănuitele legături ale firmelor câştigătoare (documente) 



Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.