Algele, motiv de disputa pentru administrarea plajelor

In cursul lunii iulie, pe plajele litoralului romanesc s-a inregistrat o intensa dezvoltare a campurilor de alge in sectoarele de mica adancime. Aceleasi plante subacvatice au populat in exces si pe constructiile hidrotehnice de aparare a plajelor. Fenomenul care i-a deranjat pe turistii aflati pe litoral a fost cauzat de transportarea acestora la mal. Resturile algelor au fost aruncate pe plaje, in principal, de valuri, care au favorizat circulatia apelor dinspre est si sud. Potrivit specialistilor de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Marina "Grigore Antipa" si de la Directia Apelor "Dobrogea - Litoral" fenomenul de inflorire algala, care scade an de an, face parte dintr-un proces de refacere lenta a ambientului marin. In opinia specialistilor, acest fenomen a inceput in anul 1998. In sectorul de plaja cuprins intre Mamaia si Vama Veche, in luna iulie a acestui an, cantitatile de alge aruncate la linia de tarm au fost deosebit de importante, fenomenul intensificandu-se in ultima decada a lunii. Apogeul fenomenului a fost atins in perioada 25 iulie - 03 august. Situatia i-a dezgustat pe turistii care, dornici de scaldat in mare, trebuiau sa se amestece cu amalgamul de alge de la malul marii si din apa. Greul a cazut pe angajatii Directiei Apelor "Dobrogea - Litoral", care au adunat de pe plaja si din apa cantitati impresionante de alge. Ei au lucrat zi si noapte si au adunat, pana ieri, aproximativ 380 de metri cubi de alge de pe plaja din Mamaia, mai exact din portiunea cuprinsa intre hotelurile "Tomis" si "Vega". Circa 100 de metri cubi s-au colectat din Eforie, in timp ce de pe plajele de la Olimp pana la Vama Veche s-au strans peste 420 de metri cubi de alge. Specialistii apreciaza ca acest fenomen a cunoscut o dezvoltare masiva din cauza salinitatii ridicate care a depasit 16% in primele trei saptamani, a temperaturilor foarte ridicate din apa marii, respectiv 12-18 grade, si, nu in ultimul rand, datorita concentratiilor normale ale oxigenului si saturabilitatii mai ridicate comparativ cu luna iulie a anilor precedenti. O alta cauza este legata de faptul ca au fost perioade lungi de insolatie si au fost prezente apele de larg mai reci si mai sarate. Specialistii precizeaza ca toate aceste aspecte au favorizat procesul de fotosinteza si o intensa dezvoltare a campurilor de alge. Potrivit unui raport intocmit de specialisti de la INCDM, acest fenomen natural este apreciat ca normal si, in ciuda starii de disconfort create de prezenta masiva a acestor alge la tarm, el indica o refacere a echilibrului de ecosistem. Furia si dezgustul explicabil al turistilor avizi de soare si mare s-au transformat intr-o psihoza. Situatia a fost speculata de administratia locala, care a readus in discutie administrarea plajelor. Pana in prezent, situatia este sub control si plajele au fost degajate.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Legendarul actor Robert De Niro deschide două hoteluri pe malul Mării Negre

14 Apr 2024 1216

Cumpărări directe Constanța Geco M.E.C. 2003 SRL evaluează mai multe terenuri, dar și alte bunuri pentru Primăria Eforie. Contract de aproape 40.000 de euro (DOCUMENT)

10 Apr 2024 445

Firme Constanța Conducerea THR Marea Neagră - S.A, convocată în Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor

01 Apr 2024 598

Firme Constanța Nicolae Bucovală își deschide o firmă nouă!

20 Mar 2024 621

LIVE CCINA, Paralela45 și Aeroportul Mihail Kogălniceanu Constanța, despre vacanțele de vară 2024 (FOTO+VIDEO)

19 Mar 2024 1010

Firme Constanța Adunarea Generală a Hoteluri Restaurante Sud SA a decis numirea Gabrielei Alexe ca administrator unic

16 Mar 2024 571

Firme Constanța Se închid mai multe puncte de lucru ale THR Marea Neagră SA

08 Mar 2024 665

Firme Constanța Noi puncte de lucru deschise de Hoteluri Restaurante Sud SA, pe litoral

01 Mar 2024 598

#DunăreaTuristică Sulina în anii 1930 - „Se găsesc în Sulina hoteluri, câteva restaurante, băcănii, cofetării, ceainării“

14 Feb 2024 5263

Metoda Loverboy, face victime! Tinere recrutare și obligate să se prostitueze în hoteluri din Constanța (GALERIE FOTO)

10 Feb 2024 1066

Firme Constanța Schimbări semnificative anunțate de administratorul Hoteluri Restaurante Sud SA

05 Feb 2024 807

Acționarii THR Marea Neagră, convocați în adunare generală și extraordinară

23 Jan 2024 749

Firme Constanța Steaua de Mare H&R SRL a fost preluată de Complex Hotelier Steaua de Mare SRL

12 Jan 2024 1261

OMD Mamaia Constanța Noaptea dintre ani pe litoralul românesc – alternativa Revelionului la munte. Anumite hoteluri din stațiunea Mamaia, ocupate în proporție de 90% (FOTO)

18 Dec 2023 745

Mai multe hoteluri, restaurante și vile de la intrare din stațiunea Mamaia, fără energie electrică, astăzi

16 Dec 2023 740