Am aflat cine este în vizorul Consiliului Concurenţei Operaţiunea Pilotajul din porturile maritime

remorcari_pilotaj_remorcher.jpgLa începutul acestei luni, Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie pe piaţa serviciilor de pilotaj şi remorcaj de manevră al navelor maritime derulate în porturile aflate în administrarea Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CNAPMC).

Conform comunicatului instituţiei concurenţiale, investigaţia se referă şi la două posibile înţelegeri, dintre care una ar viza o posibilă înţelegere între companiile care pot efectua remorcaj de manevră al navelor maritime, prin crearea unei societăţi în comun (singura ce efectuează aceste servicii), în timp ce a doua are în vedere „împărţirea prestării serviciilor de pilotaj pe intervale de timp".

„În cadrul acestei investigaţii, Consiliul Concurenţei a efectuat o inspecţie inopinată la sediul CNAPMC, dar şi la companiile active pe piaţa serviciilor de pilotaj şi remorcaj de manevră: SC Black Sea Services SRL, SC Black Sea Pilots, SC Maritime Pilot SRL, SC Canal Sea Services SRL, SC Compania de Remorcare Maritimă Coremar SA şi SC Remo Services SRL", se specifică în comunicatul Consiliului Concurenţei.

Imediat, a ieşit Decebal Şerban, directorul general al Portului Constanţa, care spunea că investigaţia Consiliului Concurenţei ar fi venit ca urmare a unor sesizări din partea unor agenţi. „Suntem într-o investigaţie demarată de Consiliul Concurenţei în ceea ce priveşte efectuarea serviciilor de pilotaj şi remorcaj. Pentru mine nu este surprinzător, dar nu pot să nu-mi pun un semn de întrebare vizavi de cei care au făcut aceste sesizări. Din câte ştiu eu, aceste sesizări au fost făcute, surprinzător, de agenţi". Şerban a menţionat şi că, din informaţiile pe care le deţine, ar fi vorba despre patru astfel de sesizări. „Domnii de la Consiliul Concurenţei s-au prezentat aici, au scotocit în evidenţă şi au luat copii după tot felul de documente. Aşteptăm judecata şi soluţia respectivă", a afirmat directorul CNAPMC.

Cine a reclamat, cine este reclamat

remorcari_pilotaj_sediu_apmc.jpgDesigur, într-o astfel de situaţie, prima întrebare este cine a făcut reclamaţia. Aşa am făcut şi noi şi ne-am îndreptat către Consiliul Concurenţei, care, prin vocea Simonei Barbu, purtătorul de cuvânt, ne-a declarat: „Având în vedere necesitatea asigurării protecţiei operatorilor portuari petenţi pe parcursul întregii investigaţii, în scopul eliminării oricăror presiuni ce pot apare asupra acestora, precizăm că numele lor nu poate fi dezvăluit. Interesul public al autorităţii de concurenţă în instrumentarea acestui caz, precum şi colaborarea permanentă cu părţile petente exced interesului public general invocat de dumneavoastră, Consiliul Concurenţei fiind ţinut la păstrarea confidenţialităţii până la finalizarea investigaţiei".

Următoarea noastră întrebare şi-a găsit însă răspunsul: „În privinţa companiilor de remorcaj de manevră al navelor maritime vizate de investigaţia autorităţii de concurenţă, vă precizăm că acestea sunt SC Black Sea Services SRL, SC Compania de Remorcare Maritimă Coremar SA, SC Canal Sea Services SRL şi SC Logistic Remo Services SRL", ne-a spus Simona Barbu.

Reamintim că investigaţia Consiliului Concurenţei urmăreşte un posibil abuz de poziţie dominantă din partea CNAPMC „prin impunerea criteriilor de acces pe pieţele serviciilor de pilotaj şi remorcaj, dar şi prin aplicarea în raporturile cu partenerii comerciali a unui tratament discriminatoriu în ceea ce priveşte condiţiile de închiriere a terenurilor aferente infrastructurii portuare".

Vom reveni.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Acţionarii Oil Terminal SA vor stabili valoarea dividendului brut. Adunarea Generală Ordinară, convocată în luna aprilie

28 Mar 2024 294

Licitații publice Consiliul Județean Constanța a bătut palma cu o firmă din Buzău pentru cadastrarea unor imobile ale județului (DOCUMENT)

28 Mar 2024 311

Un restaurant din Vama Veche a pierdut la Tribunalul Constanța procesul cu primarul și consiliul local din Limanu

28 Mar 2024 302

Exclusiv Noi procurori pentru Constanța și Tulcea! Să-i cunoaștem (DOCUMENT)

28 Mar 2024 775

LIVE VIDEO-TEXT Președintele USR Constanța, Stelian Ion, declarații de presă înaintea ședinței de Consiliu Local (FOTO+VIDEO)

28 Mar 2024 559

Consiliul Local Municipal Medgidia, în ședință ordinară. Iată ce se va discuta

28 Mar 2024 317

Ce firmă va furniza pliante pentru promovare de activități culturale pentru CJ Constanța (DOCUMENT)

28 Mar 2024 350

LIVE Consiliul Local Municipal votează rectificarea bugetară și mai multe vânzări de terenuri (FOTO+VIDEO+DOCUMENTE)

28 Mar 2024 744

Costin Răsăuțeanu deschide listele PSD pentru Consiliul Local Municipal Constanța

27 Mar 2024 827

Proiectul este pe masa consilierilor din Constanța Veteranii din teatrele de operații pot beneficia de gratuitate la transportul public (DOCUMENT)

27 Mar 2024 565

Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor societății Comat Constanța SA, convocată în ședință

27 Mar 2024 383

Ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local al Municipiului Constanţa, suplimentată (DOCUMENTE)

27 Mar 2024 448

LIVE VIDEO+TEXT Biroul Politic Național a validat candidații PSD pentru Primăria și Consiliul Județean Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO+DOCUMENTE)

27 Mar 2024 2702

Firme Constanța Acționarii Service Neptun 2002 SA, în AGOA!

27 Mar 2024 336

Licitație organizată de primăria Valea Nucarilor pentru infrastructura rutieră din satul Agighiol, contestată la CNSC

27 Mar 2024 328