AMERICANII NU MAI PLEACA

Dupa o asteptare de 50 de ani, se pare ca americanii vor ramane pentru mai mult timp in Romania * Incepand de ieri, a mai sosit inca o serie de militari care vor participa la un exercitiu de zbor la Mihail Kogalniceanu * Baza Aeriana 57 ramane unul dintre obiectivele principale din Romania destinat antrenamentelor US Air Force * Aici vor sosi trei avioane de transport Hercules C-130 si aproape o suta de militari care vor participa la misiuni de zbor in conditii deosebite, atat noaptea, cat si ziua * Exercitiul se numeste "Blue Knight", in traducere insemnand "Cavalerul Albastru" * Militarii americani sosesc tocmai in perioada in care ultimii colegi de-ai lor care au stationat aici, pe timpul conflictului din Irak, parasesc Romania * Zborurile se vor efectua la mica inaltime si se vor face lansari de containere, dar si misiuni de recunoastere pe timp de noapte

Bunicii nostri isi aduc adesea aminte de zilele din vara anului 1940, cand buzele multora se sopteau intrebari de genul: "Cand vor veni americanii?". Asteptarea a fost destul de lunga. Multi au fost dezamagiti de intorsatura luata de mersul razboiului si de tratatele incheiate anterior. Reporterii cotidianului nostru au intrat in posesia unui manifest lansat de Aviatia Regala Britanica si Aviatia Armatei Statelor Unite in zona Ploiestiului. Propaganda britanica si cea americana incercau prin acest gen de actiuni sa intoarca opinia publica romaneasca impotriva Axei si a generalului Antonescu. Situatia s-a intors, dar americanii au ajuns abia acum, dupa ce conflictul din Irak a adus Romania in ecuatia strategica din care fac parte atat SUA, cat si Anglia.

Americanii fac schimbul

La Baza Aeriana 57 de la Mihail Kogalniceanu este din nou mare agitatie. Plecarea ultimilor militari din cadrul Grupului 485 Expeditionar din cadrul Fortelor Aeriene Americane a generat o noua miscare de efective si tehnica. Plecarea Grupului 57 nu este nici pe departe finalul colaborarii militare romano-americane. Un nou exercitiu va conduce la colaborarea dintre cele doua armate. In zilele ce urmeaza, o suta de aviatori americani sosesc la Kogalniceanu. Acestia vor ateriza cu trei aeronave Hercules C-130 si vor participa la o serie de antrenamente specifice pe aeroportul de la Mihail Kogalniceanu. Maiorul Nezir Gelaledin, ofiter de relatii publice in cadrul Statului Major General, ne-a declarat: "Militarii americani vor efectua, incepand de maine pana pe 28 iunie, inclusiv, o serie de misiuni specifice de aviatie in cadrul aplicatiei "Blue Knight", fara a se stabili aici, ci doar pentru a participa la aceste exercitii". Surse militare ne-au confirmat ca, deocamdata, nu se pune problema stationarii definitive a trupelor americane pe aeroport, ci doar pentru aceasta aplicatie, dupa care se intorc la bazele lor din Europa. Este pentru prima data cand aviatia americana foloseste, in afara perioadei conflictului din Irak, aeroportul de la Mihail Kogalniceanu ca baza de antrenament. Potrivit declaratiei maiorului Daniel Anghel, purtator de cuvant in cadrul Ministerului Apararii Nationale, militarii care participa la exercitiu provin de la Baza Ramstein din Germania. Alaturi de acestia mai participa la exercitiu si 25 de militari romani. Primul avion a fost programat sa decoleze din Germania inca de aseara. In cadrul aplicatiei se vor efectua zboruri la joasa inaltime, ocazie cu care se vor face lansari de containere. La ultima conferinta de presa organizata de conducerea unitatii americane dislocate la Constanta, colonelul Steven Dreyer declara in fata presei ca aceasta locatie "este foarte buna pentru desfasurarea exercitiilor militare". In ultima perioada, mai multi responsabili americani au vizitat baza si au declarat ca sunt incantati de ce s-a realizat la Mihail Kogalniceanu. Surse din cadrul aeroportului ne-au declarat ca exercitiile de zbor la care vor participa cei peste o suta de militari americani vor avea loc in conditii deosebite, atat pe timp de zi, cat si de noapte. Militarii care vor participa la exercitiul "Blue Knight" vin la Constanta, dupa ce, timp de patru luni, peste trei mii de colegi de-ai lor au participat la aprovizionarea cu echipamente si armament a trupelor care au actionat la conflictul militar din Irak. Odata cu finalizarea misiunii, acestia s-au retras catre bazele lor din Europa. Oricum, la Baza Aeriana 57 vor ramane 50 de specialisti americani care vor mai stationa aici pana la terminarea investitiilor demarate in perioada razboiului din Irak.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Newton pe metru patrat

27 Sep 2021 10294

A dat spargeri în Austria cu un prejudiciu de aproape 400.000 de euro. Curtea de Apel Constanţa a aprobat transferul în România

29 Jun 2019 4456

Fondatorul AutoItalia, Herbert Stein, a încetat din viaţă

23 Mar 2018 3174

Alegeri în SUA Hillary Clinton conduce cu 4 puncte în sondajul NBC-Wall Street Journal

06 Nov 2016 2554

Alegeri în SUA Hillary Clinton, detașată în sondaje în fața lui Donald Trump

23 Oct 2016 3228

Fotografia, arta de a fura timpului o firmitură de clipă. Încântaţi-vă ochii! (galerie foto)

27 Mar 2016 4705

Vizita de lucru în Norvegia a delegației Camerei Deputaților și Senatului a continuat, la Parlamentul norvegian (Stortinget)

22 Jan 2016 2201

„Văduva veselă”, pe scena Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”

15 Feb 2015 2333

Poşta Română, condusă de oameni cu interese şi influenţe în Constanţa

12 Jun 2014 6029

Decizie a noului CA al Poştei Române Alexandru Petrescu în funcţia de director general

11 Jun 2014 3194