Ancheta "benzinarii", pe butuciPoliţiştii încătuşaţi pentru furt, curaţi ca lacrima

Anunţată cu surle şi cu trâmbiţe în vara anului 2008, ancheta "benzinarii", în care patru poliţişti ai Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Constanţa au fost acuzaţi de apartenenţă la o reţea de indivizi care se îndeletniceau cu sustragerea combustibilului, s-a spart ca un balon de săpun. Procurorii constănţeni care au instrumentat cazul au dispus scoaterea de sub urmărirea penală (SUP) a poliţiştilor, dar şi a angajaţilor CFR bănuiţi de ilegalităţi. Motivul - CFR a precizat că nu a înregistrat niciun prejudiciu. După doi ani şi jumătate de la demararea anchetei. În aceste condiţii, dosarul a murit în faşă.

Nu este însă de trecut cu vederea nici faptul că, în vara anului 2008, când procurorii au solicitat arestarea preventivă a celor patru poliţişti şi a celor şase angajaţi CFR suspectaţi de furturi, propunerea de arestare a fost respinsă atât de instanţa de fond, cât şi de cea de recurs, care au apreciat că nu există indicii pentru încătuşarea acestora. Dosarul s-a aflat în lucru la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, care efectua cercetări pentru furt calificat faţă de poliţiştii Laurenţiu Ilie Ciovei, Gheorghe Panait, Florin Ungureanu şi Cătălin Viorel Olaru, din cadrul Secţiei Regionale a Poliţiei Transporturi Constanţa. Alături de ei mai erau anchetaţi şi angajaţii CFR Nicolae Dragomir, Nicolae Mitru, Dumitru Niţu, Ion Iorga, Nicolae Virgiliu Cacenco şi Constantin Petru Axinia.

Furtunuri şi maşini zgâriate

La momentul la care a izbucnit în presă scandalul "benzinarii", s-a scris că agentul principal Laurenţiu Ilie Ciovei, din cadrul TF Palas, ar fi fost coordonatorul aşa-zisei reţele, iar cel despre care s-a spus că ar fi fost prins cu benzina-n "sac" era Gheorghe Panait, adjunct la acelaşi post de poliţie. Dincolo de poliţişti, s-a spus că şi CFR-işti aveau rolul lor în presupusa reţea. De asemenea, s-a mai scris că la faţa locului ar fi fost găsite furtunurile cu ajutorul cărora benzinarii sustrăgeau combustibilul din vagoane şi că maşinile poliţiştilor erau zgâriate pe partea dreaptă, benzina fiind sustrasă din vagoanele în mers. Fie că este adevărat, fie că nu, toate aceste aspecte sau ipoteze nu mai valorează nici cât o ceapă degerată. După o anchetă ce a durat mai bine de doi ani şi jumătate, după sute de persoane audiate, conform procurorilor, cazul - dacă a existat într-adevăr unul - s-a dus pe apa sâmbetei.

Pensionări şi plecări din sistem

Recent, CFR le-a comunicat procurorilor, culmea, că nu a înregistrat niciun prejudiciu. Furtul - acuzaţia sub care erau cercetaţi oamenii legii şi ceferiştii - fiind o infracţiune de prejudiciu, în lipsa acestuia, procurorii au decis scoaterea de sub urmărirea penală a acuzaţilor. Soluţia a fost dispusă în temeiul articolului 10 litera d din Codul de procedură penală, care prevede că punerea în mişcare sau exercitarea acţiunii penale poate fi împiedicată dacă faptei îi lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii. În cazul de faţă, aşa cum am arătat, lipseşte taman prejudiciul. CFR a explicat că lipsurile constatate iniţial, în urmă cu doi ani, erau lipsuri rezultate din reclamaţii administrative, dar care erau făcute de societăţile beneficiare împotriva cărăuşului. Lipsuri constatate la diverse staţii CFR din ţară, iar reclamaţiile rezolvându-se astfel pe cale civilă. Cu alte cuvinte, orice, dar nu prejudiciu. Cu toate acestea, combustibilul ce a fost găsit pe parcursul anchetei a fost confiscat, pentru că nu s-a dovedit că fusese achiziţionat cu acte în regulă. În ceea ce-i priveşte pe poliţişti, probabil că aceştia se vor întoarce la locul de muncă. Mai puţin Gheorghe Panait, care s-a pensionat şi Cătălin Viorel Olaru, care a plecat din sistem.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

La mulți ani, Gheorghe Băișan, vasluian legat de Tulcea prin intermediul învățământului

13 Feb 2024 767

Atenție, șoferi! Circulația pe strada Panait Cerna din Constanța, reconfigurată (GALERIE FOTO)

31 Jul 2023 1026

Fluctuații de curent în zona Casa de Cultură din municipiul Constanța!

24 Mar 2023 1105

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 12 mai 2021

17 May 2021 2316

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 29 aprilie 2021

04 May 2021 1722

Firma Macnav are un nou acționar majoritar. Despre cine este vorba

08 Mar 2021 1711

FC Farul Constanța, victorie la scor în primul amical al anului (galerie foto)

18 Jan 2020 3095

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 10 septembrie 2019

11 Sep 2019 2999

#citeșteDobrogea Surorile Florica și Marcela Cordescu, gemene și în creație plastică

10 May 2019 7453

Volum dedicat istoricului prof. univ. dr. Gheorghe Dumitrașcu Volumul „Dobrogea și Marea Unire la Centenar”, lansat la Tulcea

27 Nov 2018 1944

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 9 iulie 2018

12 Jul 2018 3107

Şase goluri la confruntarea dintre Axiopolis și FC Viitorul II

08 Apr 2017 3340

Cum s-au şcolit consilierii locali din Istria Patru cu şcoală profesională, restul cu studii medii (document)

08 Nov 2016 3570

Evoluţia averilor în CJ Constanţa „Lada de zestre“, la final de mandat (documente)

23 May 2016 4695

Patru jucători de la Academia Hagi participă cu România la Turul de Elită

16 Mar 2016 2046