Arhiepiscopia Tomisului, batjocorita in prag de Pasti Preot al lui Teodosie, condamnat la inchisoare

cap_3.jpgÎn Săptămâna Mare, Arhiepiscopia Tomisului, cârmuită de ÎPS Teodosie, primeşte o nouă lovitură, după ce o faţă bisericească a făcut sutana preoţească de ocară. Fostul paroh din Cotu Văii a fost găsit vinovat de înşelăciune de către judecătorii Tribunalului Constanţa, după ce aceştia au ajuns la concluzia că părintele a fugit cu banii enoriaşilor. Ieri, Valentin Petrea, de 30 de ani, fostul părinte paroh din Cotu Văii, a fost condamnat la o pedeapsă de şase ani de închisoare.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată în apel, la Curtea de Apel Constanţa. La rândul său, Denisa Iuliana Brătan, contabila judecată alături de faţa bisericească, a fost găsită şi ea vinovată de înşelăciune şi condamnată la o pedeapsă cu închisoarea de cinci ani de zile. Totodată, judecătorii i-au interzis femeii dreptul de a profesa pentru o perioadă de patru ani după executarea pedepsei cu închisoarea. Nu este de trecut cu vederea faptul că, în procesul penal desfăşurat la Tribunalul Constanţa, în care părintele a fost tras la răspundere pentru faptele sale, a apărut şi Arhiepiscopia Tomisului, care a avut rolul de parte responsabilă civilmente.

cotu_vaii_petrea_valentin_preot_02.jpgFugit în Italia

Părintele Valentin Petrea a fost trimis în judecată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa în luna noiembrie 2008. Nu este de neglijat nici faptul că preotul a fost trimis în judecată în lipsă, după ce anchetatorii au descoperit că acesta ar fi fugit în Italia. În luna iulie 2009, preotul a fost prins şi încătuşat, iar de atunci este judecat în stare de arest preventiv. Acuzaţiile pe care procurorii i le-au adus lui Petrea sunt de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, toate în formă continuată. Potrivit rechizitoriului, începând din vara anului 2004, preotul „a elaborat un plan infracţional de amploare, ce a vizat obţinerea într-o perioadă scurtă de timp a unor sume importante de bani, prin inducerea în eroare a reprezentanţilor unor instituţii bancare".

A trădat încrederea enoriaşilor

Anchetatorii au stabilit că, pentru a-şi duce planul la bun sfârşit, parohul s-a folosit de încrederea familiei sale, dar şi a enoriaşilor. Acesta ar fi indus în eroare, în afară de propria familie, alte 15 persoane, pe care le-a determinat să semneze, în calitate de giranţi, mai multe contracte de împrumuturi bancare, susţinând că banii astfel obţinuţi vor fi folosiţi pentru renovarea şi modernizarea bisericii şi a casei parohiale. Încă înainte de a-şi pune planul în aplicare, preotul i-a cerut sfatul contabilei din cadrul Protoieriei Mangalia, Iuliana Denisa Brătan, care şi-a dat acordul. Conform anchetatorilor, în perioada iunie 2004 - octombrie 2005, preotul şi contabila au intrat în posesia sumelor de 509.625,71 de lei şi 37.322 de euro. În 2005, toată tărăşenia a ieşit la iveală când oamenii au început să primească somaţii de la diferitele instituţii bancare pentru a achita mai multe datorii. Confruntat cu această situaţie, părintele a pretins că este vorba despre simple neînţelegeri, însă, la începutul anului 2006, preotul paroh a fugit din ţară, cu tot cu bani şi cu mai multe obiecte de cult din biserică. Acesta a fost prins şi încarcerat în 2009, rămânând în arest de atunci.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

anonim

26 Nov, 2010 20:05

pt toti cititorii. sa stie toata lumea ca a fost si este un om cu suflet bun si si-ar fi dat si ultima bukta de paine pt un om necajit .il cunosc forte bine si stiu ce este in sufletul lui akm.nu-l mai condamnati atat k sant altii mai mari k el kre ar trebui luati la raspundere si totusi ei se bucura de libertate sa mai poata fraieri cat mai multe persoane.eu sant alaturi de el si sant convinsa k adevarul va iesi la iveala si atunci tot ce i s-a dorit lui de rau,d-zeu le va intoarce pe pielea voastra si atunci o sa va amintiti k ati akzat si ati blestemat un om despre kre nu a-ti stut mai nimic.asa sa ne ajute d-zeu dupa sufletele noastre.

UN PRIETEN

18 Apr, 2010 14:58

imi pare rau pentru el,il cunosc ,am copilarit in cartier impreuna,totusi sa stiti ca a facut ceva ,atat casa parohiala cat si biserica aratau foarte fromos,nu il mai blamati atata.sper sa iasa mai repede de acolo findca are 2 copii de crescut,si mai e pacat si de scoala pe care a facuto atatia ani .DUMNEZEU SA TE AIBA IN GRIJA LUI,VALENTIN,,,

karadeniz

06 Apr, 2010 00:58

Nu Arhiepiscopia Tomisului a fost batjocorită. Bisericii în sine, ca instituţie, nu i se poate imputa nimic.Unora dintre oamenii care o conduc, la fel ca şi multor din cei care conduc ţara, li se pot imputa multe. Este o vreme pentru toate.

IPS

06 Apr, 2010 00:16

"Preotul lui Teodosie..." Da ce? L-a adus Teodosie de acasa?

Maxim

04 Apr, 2010 22:42

Sa nu fiti naivi sa credeti ca Teodosie NU AVEA SI EL PARTE DIN SUMELE ASTEA!!! MAI NOU LA MAJORITATEA angajatilor Arhiepiscopiei,le IA TOTI BANI DE LA NUNTA !!! ULTIMA "VICTIMA" A FOST PREOTUL ILIE PETRE de la parohia Sf Dumitru din piatza Chilii,pe care la deposedat de tot darul banesc care la strans in seara nuntii.

aklex

03 Apr, 2010 09:48

De ce infractorul canonic si penal Teodosie, cu 50 plingeri penale la DNA nu este judecat la fel ca si acest preot???Atat preotul cat si contabila au savarsit frauda pentru buzunarul lui Teodosie crezand ca vor scapa de lege, si nu vor sa vorbeasca ca niste lasi!Sa stea la puscarie atunci fiindca Teodosie oricum are alti spagari care asteapta o parohie.

enoriasdu`

02 Apr, 2010 08:45

mai vericilor.. pe nefericitu ala de la cotu vaii l-au arestat pentru 3 lei si il tin si in arest preventiv ca e un real pericol pentru societate da pe criminali care iti dau in cap sau care mai stiu eu ce fac ii lasa liberi ca de....

Articole asemanatoare

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 19 august 2022

22 Aug 2022 2288

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 24 august 2021

26 Aug 2021 2128

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 15 iunie 2021

17 Jun 2021 2178