Astăzi la Guvern. Discuţie privind înfiinţarea unui cimitir militar în Constanţa şi a unui monument dedicat Zilei Dobrogei

Astăzi, în şedinţa de Guvern, se va lua în discuţie Nota privind transmiterea unei cereri către Consiliul Local al Municipiului Constanţa, judeţul Constanţa, în scopul adoptării unor hotărâri ce au ca obiect transmiterea unor imobile, din domeniul public al municipiului Constanţa în domeniul public al statului, în vederea dării în administrare Ministerului Apărării Naţionale, astfel:
 

- terenul situat în intravilanul municipiului Constanţa, zona Metro 2, judeţul Constanţa, înscris în cartea funciară a municipiului Constanţa nr. 249783, nr. cadastral 249783, pentru înfiinţarea unui cimitir militar;

- o parte din terenul situat în intravilanul municipiului Constanţa, lot 1, judeţul Constanţa, înscris în cartea funciară a municipiului Constanţa nr. 228940, nr. cadastral 228940, pentru amplasarea unui monument comemorativ de for public dedicat Zilei Dobrogei


Nota este fundamentată având la bază necesitatea şi oportunitatea iniţierii procedurilor privind transmiterea solicitării către Consiliul Local al Municipiului Constanţa în vederea adoptării unor hotărâri care să aprobe transmiterea unor imobile, din domeniul public al municipiului Constanţa în domeniul public al  statului, în vederea dării în administrare Ministerului Apărării Naţionale și justificarea declarării acestora ca bunuri de interes public naţional, astfel:

 - terenul situat în intravilanul municipiului Constanţa, zona Metro 2, judeţul Constanţa, înscris în cartea funciară a municipiului Constanţa nr. 249783, nr. Cadastral 249783, pentru înfiinţarea unui cimitir militar;
 - o parte din terenul situat în intravilanul municipiului Constanţa, lot 1, judeţul Constanţa, înscris în cartea funciară a municipiului Constanţa nr. 228940, nr. Cadastral 228940, pentru amplasarea unui monument comemorativ de for public dedicat Zilei Dobrogei.

Totodată, în proiectul de act normariv se mai arată că „în municipiul Constanţa, una din garnizoanele reprezentative ale Ministerului Apărării Naţionale, funcţionează structuri de nivel mari unităţi, unităţi şi formaţiuni militare din organica forţelor navale, forţelor terestre şi structuri de sprijin logistic, asociaţii ale cadrelor militare în rezervă şi în retragere şi ale veteranilor de război, ale căror cereri pentru acordarea de locuri de înhumare nu mai pot fi soluţionate, datorită epuizării numărului de locuri existente în singura facilitate cu această destinaţie aflată în administrarea ministerului din această garnizoană”.

Numărul foarte redus al locurilor de înhumare existente în actualul cimitir militar constituit în imobilul 3050, aflat în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, situat în municipiul Constanţa, str. Labirint nr. 54, a condus la necesitatea identificării unei alte locaţii care ar putea face obiectul preluării în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, în vederea înfiinţării unui cimitir militar.

În urma analizei efectuate la nivelul Ministerului Apărării Naţionale şi a corespondenţei purtate cu autoritatea publică locală, a fost identificat terenul în suprafaţă de 42.349 mp aflat în domeniul public al municipiului Constanţa, situat în intravilanul municipiului Constanţa, zona Metro 2, judeţul Constanţa, înscris în cartea funciară a municipiului Constanţa nr. 249783, nr. cadastral 249783, pentru care a fost obţinut acordul Primăriei Municipiului Constanţa, prin scrisoarea nr. 142603/2018, în vederea iniţierii de către Ministerul Apărării Naţionale a demersurilor care fac obiectul prezentei note.

 Imobilul sus-menţionat nu face obiectul cererilor de  revendicare / restituire ori ale unor litigii şi nu este grevat de sarcini, în conformitate cu extrasul de carte funciară actualizat, cuprins în documentaţia justificativă la prezenta notă.


De asemenea se mai arată că „data de 14 noiembrie 1878 a reprezentat un moment istoric important care a marcat întreaga istorie modernă a României, prin revenirea Dobrogei la patria mamă, eveniment care a contribuit la întărirea economică a micului regat şi a constituit un pas important în procesul de desăvârşire a unităţii de stat a românilor, încheiat prin Marea Unire din anul 1918”.

 Astfel, pentru sărbătorirea anuală a acestui eveniment istoric, data de 14 noiembrie a fost instituită ca Ziua Dobrogei, în conformitate cu prevederile Legii nr. 230/2015.

Întrucât Armata a avut o contribuţie determinantă la înfăptuirea acestui moment istoric prin participarea sa la Războiul de Independenţă în perioada 1877-1878, pentru sărbătorirea anuală a acestui eveniment la nivelul garnizoanei Constanţa, Ministerul Apărării Naţionale are în intenţie edificarea unui monument comemorativ de for public, care va contribui major la cultivarea valorilor naţionale şi a simţului patriotic în rândul tinerei generaţii şi va constitui un reper pentru generaţiile următoare.

În urma analizei efectuate de către Ministerul Apărării Naţionale şi a corespondenţei purtate cu Primăria Municipiului Constanța pentru identificarea unei locaţii în vederea amplasării monumentului de for public, a fost identificat un teren în suprafaţă de 91 mp, parte din imobilul aflat în domeniul public al municipiului Constanţa, situat în intravilanul municipiului Constanţa, strada Traian, zona Tribunal Constanţa, judeţul Constanţa, înscris în cartea funciară a municipiului Constanţa nr. 228940, nr. cadastral 228940, pentru care a fost obţinut acordul autorității publice locale, prin scrisoarea nr. 176042/2018, în vederea iniţierii de către Ministerul Apărării Naţionale a demersurilor care fac obiectul prezentei note.

După aprobarea notei şi transmiterea cererii Guvernului către Consiliul Local al Municipiului Constanţa, prin grija autorităţii publice locale vor fi efectuate operaţiunile de dezmembrare a terenului în suprafaţă de 91 mp care face obiectul prezentei note, din imobilul înscris în cartea funciară a municipiului Constanţa nr. 228940, nr. Cadastral 228940.

Sursa foto: Arhivă ZIUA de Constanta

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministerul Apărării vrea cimitir militar la Constanța, de 3000 de locuri, între Metro 2 și BCCO! Se caută firmă pentru întocmirea actelor (DOCUMENT)

11 Feb 2024 2119

A apărut în Monitorul Oficial! Terenul din zona Metro 2, în administrarea MApN. Va fi amenajat un cimitir militar

10 Apr 2020 3017

MApN urmează să amenajeze un cimitir militar la Constanța. Unde se află, ce suprafață are și ce traseu a avut terenul

04 Apr 2020 5832

Undă verde de la Guvernul României pentru înființarea unui cimitir militar la Constanța

03 Apr 2020 3008

Revista presei locale

13 Sep 2019 1820

Consiliul Local Municipal Constanţa transferă un teren către MApN pentru amenajarea unui cimitir al militarilor şi veteranilor de război (document)

26 Sep 2018 2988

Comunicat MAE - Participarea secretarului de stat Daniel Ioniţă la inaugurarea primului cimitir militar românesc din Federaţia Rusă

25 Oct 2015 1287

Primul cimitir militar românesc din Federația Rusă

25 Oct 2015 2247

Participarea secretarului de stat Daniel Ioniţă la ceremonia oficială de inaugurare a primului cimitir militar românesc din Federaţia Rusă

25 Oct 2015 1231

Mircea Duşa - Vom inaugura în Rusia un cimitir al eroilor români

16 Oct 2015 2021

96 de ani de la Marea Unire Constănţenii au cinstit memoria celor care s-au jertfit pentru făurirea României unite (galerie foto)

02 Dec 2014 3046

FotoreportajCeremonial militar şi religios cu depuneri de coroane de flori, de Ziua României la Constanţa

01 Dec 2014 2896