Eveniment

Babus senior, judecat iar pentru coruptie

cap_3.jpgVictorie dulce-amară pentru conducerea Direcţiei Administrarea Domeniului Public şi Privat din Primăria Constanţa. Găsit nevinovat de Curtea de Apel Constanţa de săvârşirea infracţiunii de luare de mită, Constantin Babuş va trece din nou prin emoţiile procesului penal, după ce Înalta Curtea de Casaţie şi Justiţie a decis rejudecarea dosarului.

Alături de Babuş, în aceeaşi situaţie se regăseşte şi Marius Tărcatu, angajat al Consiliului Judeţean Constanţa, care, de asemenea, fusese achitat de Curtea de Apel, el fiind judecat pentru complicitate la luare de mită. Singur, Ionel Pilat, directorul Direcţiei Servicii Publice din Primăria Constanţa, pare să fi primit mai bine vestea rejudecării, dat fiind că el fusese găsit vinovat de săvârşirea infracţiunii de şantaj de către judecători şi condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere. Concret, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au admis atât recursurile declarate de cei trei acuzaţi, Babuş, Tărcatu şi Pilat, cât şi pe cel declarat de partea vătămată Dumitru Burcin, cel care i-a denunţat pe cei trei, dar şi pe cel formulat de procurorii anticorupţie constănţeni. Pe cale de consecinţă, Curtea Supremă a casat decizia Curţii de Apel şi a trimis dosarul înapoi spre rejudecarea apelurilor, la Curtea de Apel Constanţa.

Condamnaţi şi achitaţi

La momentul la care Babuş şi Tărcatu au fost achitaţi, judecătorii Curţii de Apel care au pronunţat respectiva hotărâre au ajuns la concluzia nu că faptele n-ar exista, ci că lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunilor ce li s-au imputat lui Babuş şi lui Tărcatu. Totuşi, nu este de trecut cu vederea faptul că hotărârea respectivă a contrazis concluziile primei instanţe care a judecat cazul, Tribunalul Constanţa. În acest context, trebuie menţionat că, pe 5 mai 2008, a fost pronunţată prima soluţie în dosar, Tribunalul găsindu-i vinovaţi pe toţi cei trei angajaţi din administraţia publică locală. Astfel, prin sentinţa penală nr. 219/2008 a Tribunalului Constanţa, Constantin Babuş a fost condamnat pentru luare de mită la o pedeapsă de doi ani şi zece luni de detenţie, dar a primit şi pedeapsa complementară a interzicerii dreptului „de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice" şi a dreptului „de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat", pe o durată de doi ani după executarea pedepsei principale. Totodată, instanţa a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepselor, fixând un termen de încercare de patru ani şi zece luni.

Burcin, denunţătorul

La rândul său, Marius Tărcatu, angajat în cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, a fost condamnat pentru complicitate la luare de mită, la doi ani şi jumătate de detenţie, tot cu suspendarea condiţionată a executării şi cu interzicerea aceloraşi drepturi. Ionel Pilat, directorul Direcţiei Servicii Publice, a primit doi ani de închisoare, cu suspendare, şi interzicerea aceloraşi drepturi. Ei au fost trimişi în judecată de procurorii DNA, care i-au acuzat de fapte de corupţie. Anchetatorii au ajuns la ei în urma unui denunţ formulat de Dumitru Burcin, care l-a acuzat pe Babuş că i-ar fi cerut şpagă, iar pe Tărcatu că ar fi fost complice la această infracţiune. În privinţa lui Tărcatu, Burcin a susţinut că acesta l-ar fi şantajat să-i vândă restaurantul la un preţ neînsemnat. Dosarul se va întoarce de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi va fi reînregistrat pe rolul Curţii de Apel Constanţa.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Lora – Rămas bun (Official Video)

03 Nov 2017 3002

Lora - Ruga

03 Dec 2016 2889

Concert Lora, live, la Constanţa

13 Aug 2016 4447

Melodia zilei Anda Adam, George, Lora, What's Up - Moşu' e român

27 Dec 2015 2427

Ultima din acest sezon Petrecere în Princess Summer Club

11 Sep 2015 1921

Lora revine pe scena Princess Summer Club

10 Aug 2015 1645

Melodia Zilei Lora feat. Naz Tokio - Fire Up

26 Jul 2015 2484

Lora, într-un concert live la Constanţa

15 Jul 2015 1348

La cererea publicului, CORUL ARMATEI ROSII va sustine inca o reprezentatie la Bucuresti 22-23 septembrie, Sala Palatului, ora 20.00

08 Jul 2015 1758

Comunicat - Partidul Mişcarea Populara

29 Jun 2015 1221

Managerul Spitalului orăşenesc Cernavodă, pus sub control judiciar

29 Jun 2015 1397

Concerte incendiare pentru constănţeni şi turişti Lora vine la malul mării

22 Jun 2015 1716

Melodia zilei Lora – Floare la ureche

19 Jun 2015 2710

Completări ale legilor administrației publice locale și finanțelor publice locale

27 May 2015 1142

Ştiaţi că...? Pe 24 mai 1908 – In România, la Bucureşti este inaugurat Muzeul Naţional de Istorie Naturală Grigore Antipa

24 May 2015 1656