Eveniment

Banias, „cheia" pentru Curtea Supremă în dosarul Portul

port_-_containere_portul_agigea.jpgTrecut de zeci de ori prin mâinile judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, fie cu ocazia emiterii iniţiale a mandatelor de arestare, fie pentru prelungirea stării de arest, dosarul Portul ar putea ajunge, până la urmă, să fie judecat de orice Tribunal din ţară. „Cheia" pentru Înalta Curte o reprezintă nimeni altul decât senatorul Mircea Banias, pus sub învinuire şi anchetat în dosarul care priveşte corupţia din porturile constănţene. Totuşi, dacă Banias nu va fi trimis în judecată, atunci dosarul Portul nu va atrage competenţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Cel puţin, asta este ceea ce susţin surse apropiate cazului, potrivit cărora fără senatorul Banias pe lista inculpaţilor cauza este de competenţa Tribunalului, nicidecum de cea a vreunei Curţi de Apel şi cu atât mai puţin de cea a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Alături de Mircea Banias, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie mai fac cercetări faţă de alte peste 40 de persoane, cărora le-au prezentat deja materialul de urmărire penală, aceasta fiind ultima etapă înainte de trimiterea dosarului în instanţă. De altfel, din primele informaţii, s-ar părea că dosarul Portul ar fi totuşi „destinat" Curţii Supreme, din moment ce şi senatorului Banias i-a fost prezentat materialul de urmărire penală, constând în probele strânse de anchetatori împotriva sa. Astfel, sursele judiciare spun că, deşi prezentarea materialului de urmărire penală nu echivalează cu certitudinea unei trimiteri în judecată, şansele sunt de 70% ca suspecţii cărora le-au fost dezvăluite probele strânse împotriva lor pe parcursul anchetei să fie deferiţi instanţei. De altfel, Mircea Banias a mai fost cercetat într-un dosar de corupţie - celebrul UCM Reşiţa, în care s-a dispus faţă de politician scoaterea de sub urmărirea penală.

Paralela cu UCM Reşiţa

Ce-i drept, în dosarul respectiv, senatorului nu i se prezentase niciun material de urmărire penală, soluţia de scoatere de sub urmărire fiind dispusă înainte de întocmirea rechizitoriului, prin ordonanţă. Pe de altă parte, dacă în dosarul UCM Reşiţa Banias a fost cercetat pentru favorizarea infractorului, acuzaţiile care i se aduc în dosarul Portul sunt de aderarea la un grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la delapidare. Totodată, nu este de trecut cu vederea faptul că alte nume sonore din dosar sunt cel al fostului secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Laurenţiu Mironescu, dar şi cel al fostului vameş şi fostul director portuar Eugen Bogatu, alături de ei fiind anchetat şi fostul vameş şi mahăr al porturilor constănţene Cătălin Aurelian Pilcă. Nu în ultimul rând, pe parcursul desfăşurării anchetei au mai fost închişi şi directorul Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale Constanţa, Sunai Cadîr, precum şi fostul şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, Liviu Adrian Durbac, alături de adjuncţii săi. Infracţiunile pentru care se fac cercetări în dosarul Portul sunt de constituire sau aderare la grup infracţional organizat, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, dare de mită, instigare la dare de mită, luare de mită şi complicitate la aceste infracţiuni. Surse apropiate cazului au dat ca sigură luna februarie pentru finalizarea rechizitoriului de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi trimiterea dosarului în instanţă. În aceste condiţii, nu rămâne decât de văzut la ce instanţă va fi trimis dosarul.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

georgel

06 Feb, 2012 04:08

lui banias si prietenilor lui le-a stat in gat scanerul.inca din 2005 banias a facut tot posibilul ca acesta sa nu mearga.a afirmat ca investitia nu e necesara(in presa scrisa si la tv(vezi emisiunea lui tatulici din 2005)nu convenea scanerul ca tot ce trece prin el ramane in memorie,dec lasa urme.tandemul banias-bogatu a facutdezastru in port cu scopul foloaselor personale.nu intamplator exista acest dosar.

Articole asemanatoare

Deputatul Mircea Dobre, ales trezorier al Pro România. Mircea Banias coordonează departamentul de transporturi

08 Nov 2018 658

Cine sunt noii administratori ai societăţii Euro Shipping Services SRL

22 Aug 2018 592

Pro România, filială la Constanţa în cabinetul parlamentar a lui Mircea Banias. Care este obiectivul noii formațiuni politice

20 Feb 2018 1268

Se pregăteşte un nou partid politic. Va face parte Mircea Banias din noua formaţiune politică? Ce spune deputatul

18 May 2017 1737

Andrei Gerea, vicepreşedintele ALDE, ajunge, astăzi, la Constanţa

12 May 2017 2380

Ironia sorţii! Deputatul Mircea Banias, donaţie pentru ALDE. Între timp, a fost exclus din partid!

06 May 2017 3152

Fraţii Banias, excluşi din ALDE

04 May 2017 2990

Revista presei locale

04 May 2017 1332

Exclusiv. Tăriceanu l-a schimbat pe Banias de la conducerea ALDE Constanţa. Cine este în locul lui

28 Apr 2017 6393

Revista presei locale

10 Apr 2017 1319

Surprize, surprize la delegaţia permanentă a ALDE Constanţa

08 Apr 2017 1899

Deputatul Banias rămâne fără sprijin politic. Se cere schimbarea din funcţia de preşedinte ALDE Constanţa

24 Mar 2017 4228

Mircea Banias a plecat alături de Daniel Constantin din Delegaţia Permanentă a ALDE

19 Mar 2017 3189

Scandalul continuă în ALDE Constanţa! Fulina, Banias şi Vrabie nu recunosc noua conducere. Mandatul lui Learciu, validat de Tăriceanu

16 Mar 2017 4387

Editorial ALDE contra ALDE, un scandal artificial şi o poveste cu „nebuni“ capturaţi de PSD

14 Mar 2017 4771