Banias, „cheia" pentru Curtea Supremă în dosarul Portul

port_-_containere_portul_agigea.jpgTrecut de zeci de ori prin mâinile judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, fie cu ocazia emiterii iniţiale a mandatelor de arestare, fie pentru prelungirea stării de arest, dosarul Portul ar putea ajunge, până la urmă, să fie judecat de orice Tribunal din ţară. „Cheia" pentru Înalta Curte o reprezintă nimeni altul decât senatorul Mircea Banias, pus sub învinuire şi anchetat în dosarul care priveşte corupţia din porturile constănţene. Totuşi, dacă Banias nu va fi trimis în judecată, atunci dosarul Portul nu va atrage competenţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Cel puţin, asta este ceea ce susţin surse apropiate cazului, potrivit cărora fără senatorul Banias pe lista inculpaţilor cauza este de competenţa Tribunalului, nicidecum de cea a vreunei Curţi de Apel şi cu atât mai puţin de cea a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Alături de Mircea Banias, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie mai fac cercetări faţă de alte peste 40 de persoane, cărora le-au prezentat deja materialul de urmărire penală, aceasta fiind ultima etapă înainte de trimiterea dosarului în instanţă. De altfel, din primele informaţii, s-ar părea că dosarul Portul ar fi totuşi „destinat" Curţii Supreme, din moment ce şi senatorului Banias i-a fost prezentat materialul de urmărire penală, constând în probele strânse de anchetatori împotriva sa. Astfel, sursele judiciare spun că, deşi prezentarea materialului de urmărire penală nu echivalează cu certitudinea unei trimiteri în judecată, şansele sunt de 70% ca suspecţii cărora le-au fost dezvăluite probele strânse împotriva lor pe parcursul anchetei să fie deferiţi instanţei. De altfel, Mircea Banias a mai fost cercetat într-un dosar de corupţie - celebrul UCM Reşiţa, în care s-a dispus faţă de politician scoaterea de sub urmărirea penală.

Paralela cu UCM Reşiţa

Ce-i drept, în dosarul respectiv, senatorului nu i se prezentase niciun material de urmărire penală, soluţia de scoatere de sub urmărire fiind dispusă înainte de întocmirea rechizitoriului, prin ordonanţă. Pe de altă parte, dacă în dosarul UCM Reşiţa Banias a fost cercetat pentru favorizarea infractorului, acuzaţiile care i se aduc în dosarul Portul sunt de aderarea la un grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la delapidare. Totodată, nu este de trecut cu vederea faptul că alte nume sonore din dosar sunt cel al fostului secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Laurenţiu Mironescu, dar şi cel al fostului vameş şi fostul director portuar Eugen Bogatu, alături de ei fiind anchetat şi fostul vameş şi mahăr al porturilor constănţene Cătălin Aurelian Pilcă. Nu în ultimul rând, pe parcursul desfăşurării anchetei au mai fost închişi şi directorul Direcţiei Regionale de Accize şi Operaţiuni Vamale Constanţa, Sunai Cadîr, precum şi fostul şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, Liviu Adrian Durbac, alături de adjuncţii săi. Infracţiunile pentru care se fac cercetări în dosarul Portul sunt de constituire sau aderare la grup infracţional organizat, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, dare de mită, instigare la dare de mită, luare de mită şi complicitate la aceste infracţiuni. Surse apropiate cazului au dat ca sigură luna februarie pentru finalizarea rechizitoriului de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi trimiterea dosarului în instanţă. În aceste condiţii, nu rămâne decât de văzut la ce instanţă va fi trimis dosarul.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

georgel

06 Feb, 2012 04:08

lui banias si prietenilor lui le-a stat in gat scanerul.inca din 2005 banias a facut tot posibilul ca acesta sa nu mearga.a afirmat ca investitia nu e necesara(in presa scrisa si la tv(vezi emisiunea lui tatulici din 2005)nu convenea scanerul ca tot ce trece prin el ramane in memorie,dec lasa urme.tandemul banias-bogatu a facutdezastru in port cu scopul foloaselor personale.nu intamplator exista acest dosar.

Articole asemanatoare

#Dobrogea145 Mircea Marius Banias, deputat PNL Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

23 Nov 2023 1090

Deputatul PNL Mircea Marius Banias, avere și interese (DOCUMENTE)

03 Sep 2023 1416

Gala Femeilor Liberale, un eveniment dedicat femeilor din Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

11 Mar 2023 1767

LIVE VIDEO+TEXT. PNL Constanța Conferință de presă. Sănătatea este adusă în centrul atenției (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Feb 2023 1586

Deputatul Mircea Banias și Laurenţiu Mironescu, cooptați în Euro River Transport SRL

14 Feb 2023 2119

Declarații de avere! Mircea Marius Banias, fost senator, în prezent deputat – averea și interesele! Din 2013 până în prezent (DOCUMENTE)

11 Aug 2022 2811

Ce activitate au avut și cât de bogați au devenit parlamentarii constănțeni după primul an de mandat (VI) (DOCUMENTE)

13 Dec 2021 3974

PNL Constanța pierde un parlamentar. Deputatul Bogdan Bola a demisionat din partid

25 Nov 2021 3703

Județul Constanța Ludovic Orban va participa mâine la o acțiune de ecologizare în Techirghiol

26 May 2021 1829

Vrea banii înapoi! Emil, fratele deputatului Banias, pregătit să “execute” un fost prefect și un ex-președinte al Consiliului Județean Constanța!

01 Apr 2021 3745

Interpelarea ministrului Sănătății. Deputații PNL de la Constanța și Tulcea, front comun pentru înființarea unui spital regional

11 Feb 2021 3343

#alegeriparlamentare2020 Mircea Banias a votat!

06 Dec 2020 1843

#alegeriparlamentare2020Candidații PNL Constanța pentru Parlamentul României au proiecte concrete și realizabile

25 Nov 2020 3068

Senatorul Vergil Chițac, depistat cu COVID-19, face parte din două comisii. Cine sunt colegii lui

18 Mar 2020 3294

Deputatul de Constanța, Mircea Banias, depistat pozitiv pentru COVID-19

16 Mar 2020 3733