Bărbat de 70 de ani din Constanța salvat de salvamontiști din masivul Parâng, după o acțiune de peste 11 ore

  • Bătrânul se afla în stare de epuizare în zona de creastă a masivului Parâng, locatie estimată de salvamontisti, zona Vf Lesul, 2368 m.

Final fericit al unei acțiuni de salvare de peste 11 ore derulată de salvamontiștii din cadrul Serviciului Public Salvamont al Consiliului Județean Gorj pentru salvarea din masivul Parâng a unui bătrân  în vârstă de 70 de ani din Constanța!
  

După 11 ore și jumătate acțiunea de salvare s-a încheiat cu bine, salvamontiștii, Ion Negrea , Adrian Urbanek și Cosmin Stefurac și victima, au ajuns în baza Salvamont Ranca. Felicitări victimei pentru atitudinea permanent pozitiva, felicitari salvatorilor pentru efortul depus. Mai frumos decât sentimentul ca ai fost de folos și, poate, ai salvat viata unui om, credem ca poate fi doar sentimentul ca ai făcut asta în ziua în care îți aniversai ziua de naștere. La Mulți Ani Cosmin Stefurac, salvator montan în cadrul Serviciului Salvamont al Consiliului Județean Gorj, se arată pe pagina de Facebook „Salvamont Gorj“.


Rudele bătrânului au sosit deja la Rânca.  


Potrivit sursei citate, bătrânul se afla în stare de epuizare în zona de creasta a masivului Parâng, locatie estimata de salvamontisti, zona Vf Lesul, 2368 m.

Persoana a fost surprinsa de vremea rea și de lăsarea întunericului, a pierdut poteca marcata și, epuizat de efort, a cerut sprijinul salvamontiștilor. Un echipaj de salvamontisti a plecat din Baza Salvamont Ranca, iar un alt echipaj se pregătește sa plece din baza Salvamont Târgu Jiu și care va aborda masivul pe partea sudică, ca resursa de sprijin, în situația în care persoana nu poate fi transportată către Ranca. Salvamontistii sunt în legătura cu persoana epuizata, încearcă sa ii mențină o stare psihica bună, iar aceasta a reușit sa se adăpostească lângă o stanca și încearcă sa se protejeze cât mai bine de ploaia și vântul care se manifesta în zona și sa reziste scăderii temperaturii din timpul nopții pana la sosirea salvatorilor. Ambele echipaje de salvamontisti intervin cu care o ambulanta Salvamont care va rămâne la capătul traseului turistic și va fi încălzită pentru situația în care va fi nevoie de o refacere rapida a echilibrului termic al victimei. Tinând cont de distanța până la locația unde se presupune că este victima, de starea acesteia și a vremii, salvamontiștiie estimează că, dacă totul merge bine, actiunea se va finaliza în cursul dimineții, se arăta pe pagina de facebook „Salmanont Gorj“, în debutul operațiunii de salvare.


Potrivit sursei citate, vremea a fost destul de urata pe timpul nopții, cu reprize de ploi, transformate în lapoviță, fulgere, vânt puternic, temperaturi scăzute, iar acum este ceata densa și aceleași temperaturi scazute. Configurația terenului, deplasarea pe traseul de creasta, permanent la peste 2000 de metri, starea de epuizare a victimei, timpul necesar de derulare a actiunii au făcut ca actiunea sa fie una foarte dificila, dar experienta salvamontiștilor și comportamentul pozitiv al victimei au contribuit la depășirea tuturor acestor probleme.

Sursa foto: Facebook (Salvamont Romania)
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.