Bilanţul în urma viiturilor din Corbu Maşini şi case inundate din cauza ploii (galerie foto)

 

23 de persoane au fost salvate de pompieri din circa 20 de autoturisme inundate, în noaptea de luni spre marţi, pe DJ 226 ce leagă localităţile Corbu şi Năvodari, din cauza viiturii formate în urma ploii torenţiale.
 
Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, localităţile Sinoe, Istria, Săcele, Corbu, Luminița s-au aflat, în noaptea de luni spre marţi, sub avertizare cod portocaliu de ploi. S-au semnalat ploi din care se vor cumula 30 - 40 de litri pe metrul pătrat, intensificări ale vântului ce vor depăși la rafală 65 km/h, se arăta pe site-ul ANM.
 
Pompierii militari ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea” al judeţului Constanţa au fost solicitaţi să intervină, luni seară, în jurul orei 21.17, pe DJ 226 ce leagă localităţile Năvodari şi Corbu, unde mai multe autoturisme au fost surprinse de o viitură.
 
Rompetrol Rafinare a acţionat în zona afectată de pe bulevardul Năvodari cu două motopompe şi două autospeciale de pompieri.
 
La faţa locului s-au deplasat cu operativitate echipajele de pompieri care, sub comanda inspectorului-şef, locotenent colonel Daniel Petrov, au reuşit salvarea a 23 de persoane, printre care şi un copil de aproximativ un an şi opt luni, ocupante ale autoturismelor. 
 
În cursul nopţii, pompierii constănţeni au mai reuşit să salveze încă două persoane, una, surprinsă de viitură, fiind recuperată cu accesoriile din dotare, iar cealaltă, după efectuarea căutărilor, a fost găsită izolată într-un spaţiu de adăpostire de pe o plajă din localitatea Corbu.
 
Toate persoanele salvate au fost asistate din punct de vedere medical de către cadrele specializate sosite la faţa locului.
 

Pentru limitarea şi înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice produse, au intervenit 35 de subofiţeri şi doi ofiţeri ai ISU Constanţa, cu opt autospeciale, o autospecială pentru Transport Victime Multiple, două ambulanţe SMURD, patru motopompe şi o barcă pneumatică.
 
Pe toată durata nopţii, cadre ale ISU Constanţa au monitorizat cursurile de apă aflate sub avertizare hidrologică, pentru a se putea asigura un răspuns prompt în vederea protejării populaţiei.

 
Gabriel Oprea a ţinut permanent legătura cu şeful ISU şi cu prefectul Constanţei
 
„S-a acţionat încă de aseară (n.r. luni), au fost pompieri, jandarmi. Primarul a luat masuri: au fost 20 de persoane, s-a asigurat cazarea la căminul cultural. În momentul de faţă a mai rămas doar o singură femeie cu doi copii. Acţionăm cu 42 de pompieri, 20 de jandarmi, cinci autospeciale şi două motopompe. Se aduce acum de la ANIF o motopompă mult mai mare, de o mai mare capacitate, ca să se poată fluidiza drumul dintre Năvodari şi Corbu. E important că nu am avut pierderi de vieţi omeneşti“, a declarat, luni seară, vicepremierul Gabriel Oprea, la Palatul Parlamentului.
 
El a precizat că ţine legătura permanent cu şeful ISU care a coordonat operaţiunea şi cu prefectul judeţului Constanţa.
 
„Este o celulă de criză, un comitet de urgenţă la nivelul judeţului Constanţa“, a mai declarat Oprea.

Maşini şi curţi inundate

Puţin după ora 21.00, serviciul 112 a fost luat cu asalt. Zeci de oameni sunau disperaţi să anunţe că au rămas blocaţi între Năvodari şi Corbu. O viitură extrem de puternică i-a luat pe oameni cu tot cu maşini, chiar în timp ce circulau pe şosea.
 
Zona arăta dezastruos după mai puţin de o oră, iar şoferii şi pasagerii ieşeau din autoturismele înghiţite de apă şi le abandonau pentru că erau speriaţi şi au fugit fără să se uite în urmă.
 
Un nou val de apeluri la 112 a avut loc la ora 23.30, când oamenii semnalau o a doua viitură. Apa a lovit din nou cu furie în Corbu.
 
Un autoturism al Poliţiei a fost aruncat zeci de metri şi, din curtea unui service, a aterizat în mijlocul şoselei.
Potrivit reprezentanţilor Centrului Regional Meteorologic Dobrogea, în seara de luni spre marţi, la Corbu au căzut 176 de litri de apă pe metrul pătrat.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

A plouat torențial în Tuzla Au fost inundate drumurile din localitatea constănțeană. Imagini din noua Veneție a României

07 Jul 2020 3394

Inundații în județ și copaci căzuți. Pompierii ISU Constanța au fost solicitați să intervină

07 Jul 2020 2623

Pompierii solicitați la Chirnogeni. O locuință a fost inundată

01 Jul 2020 1918

Alertă ISU O locuință a fost inundată în municipiul Constanța

21 Jun 2020 2551

ABADL Constanţa doreşte să achiziţioneze o motopompă de mare capacitate pentru intervenţii la inundaţii (document)

18 Dec 2019 2726