Bricul "Mircea", la final de voiaj

Emotii intense, lacrimi de bucurie la sosirea din cursa a navei-scoala

Velierul s-a intors sambata din voiajul de sase luni de zile unde a participat la competitia mondiala "Tall Ships Challenge 2004" * Sosirea navei si a echipajului a fost intampinata de aproximativ 1000 de persoane * Cheul danei militare la care a acostat nava-scoala a devenit neincapator pentru rudele si prietenii sositi din toata tara pentru a-i intampina pe marinari * Acestia au fost primiti cu onoruri militare, fanfara si un cor bisericesc * Echipajul si nava si-au indeplinit misiunea incredintata de Statul Major al Fortelor Navale si de Ministerul Apararii Nationale, sosind acasa si cu un binemeritat loc doi la clasa "A" de veliere * Pentru anul 2005, bricul "Mircea" va primi alte doua misiuni specifice, urmand a pleca sa participe la doua competitii nautice, una in Germania si alta in Norvegia

Sambata, 25 septembrie, la ora 13.30, nava-scoala "Mircea" a acostat in Portul militar Constanta, dupa aproximativ sase luni de voiaj, revenirea sa in tara incununand cu succes marsul de instructie si participarea la competitia nautica "Tall Ships Challenge 2004", desfasurata in largul coastelor de est ale Statelor Unite ale Americii si ale Canadei. Familiile celor 71 de studenti ai Academiei Navale "Mircea cel Batran" si 31 de elevi de la Scoala de maistri "Amiral Ioan Murgescu" au sosit din toata tara si au asteptat acostarea velierului in una din danele militare din Portul Constanta. Atat familiile studentilor, elevilor, cat si cele ale cadrelor militare si profesorilor de la bord au ocupat efectiv toata dana militara unde trebuia sa acosteze velierul, ca numar trecand cu mult peste 1000 de persoane. Sosirea navei la cheu a fost extrem de emotionanta, atat pentru prietenii si membrii de familie ai marinarilor, dar si pentru cei care venisera doar din simpla curiozitate. Stegulete, lacrimi de bucurie si urale, fanfara militara au completat fondul emotional al evenimentului. Echipajul si nava au fost primiti cu onoruri militare in prezenta sefului Statului Major al Fortelor Navale, contraamiralul Gheorghe Marin. Dupa ce a fost lasata trepina de acces la cheu, cei care au urcat primii la bordul vasului au fost seful SNFM si un preot insotit de diaconi, membri ai corului bisericesc al Arhiepiscopiei. Marinarii intorsi din voiaj au declarat ca marsul a fost o experienta inedita si foarte folositoare pentru cariera pe care si-au ales-o, acestia invatand foarte multe din practica navigatiei traditionale. Cel mai greu pentru toti din echipaj a fost infruntarea furtunilor din timpul marsului, cea mai mare si cu cea mai puternica intensitate - de gradul 9 si cu o durata de sase zile - fiind infruntata de velier in Marea Mediterana, la plecare spre America.

Istoria se repeta

Aceasta este cea de-a doua traversare a Oceanului Atlantic efectuata de velier, dupa cea din anul 1976, si a oferit oportunitatea ca bricul "Mircea", simbol national al traditiilor marinaresti, sa fluture tricolorul romanesc in 13 porturi din sapte state ale lumii: Spania, Italia, Bermuda, SUA, Canada, Franta, Malta. Pe durata celor 160 de zile ale voiajului a fost parcursa o distanta de aproximativ 15.000 de mile marine, echivalentul a trei sferturi din lungimea ecuatorului. Inceput la 19 aprilie a.c., in prezenta presedintelui Romaniei si a ministrului Apararii Nationale, marsul a indeplinit cu succes obiectivele de reprezentare a valorilor romanesti in lume. Marinarii romani si-au completat cunostintele teoretice aferente semestrului al doilea al anului de invatamant si si-au perfectionat deprinderile practice ale marinariei traditionale. Examenele sustinute de studenti in fata cadrelor didactice aflate la bord au demonstrat viabilitatea si succesul activitatilor de educatie si instruire. Velierul "Mircea" a fost evidentiat in toate porturile de escala, vizitele reciproce intre comanda navei si autoritatile civile si militare locale, precum si participarea studentilor romani la activitatile culturale si sportive organizate de gazde fiind foarte apreciate. Pe timpul escalelor in porturile straine, nava a fost vizitata de aproximativ 12.000 de persoane. Pe timpul traversadei Oceanului Atlantic si a Marii Mediterane, bricul "Mircea" a facut escale in porturile Cagliari, Las Palmas si Hamilton, ajungand in Statele Unite ale Americii in portul Charleston, punctul de plecare in regata "Tall Ships Challenge 2004". Sub egida acestei intreceri s-au inscris peste 40 de veliere mari, echipajele acestora etalandu-si deprinderile marinaresti traditionale pe timpul tuturor celor sase curse nautice. La clasa de competitie "A", in care s-a incadrat si velierul "Mircea", vasul romanesc a concurat si alaturi de nava-sora "Eagle" apartinand Pazei de Coasta a Statelor Unite ale Americii, competitia finalizand-se cu un binemeritat loc doi pentru velierul romanesc.Pentru anul 2005, bricul "Mircea" va primi alte doua misiuni specifice, urmand a pleca sa participe la doua competitii nautice, una in Germania si alta in Norvegia.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Hagi, după Farul Constanța - CFR Cluj 5-1 „Un meci perfect. Bravo lor! Am făcut diferența la ritm și intensitate“ (GALERIE FOTO)

19 Apr 2024 391

Locuri de muncă Constanța Direcția Județeană pentru Sport și Tineret angajează. Detalii

18 Apr 2024 547

Cumpărări directe Constanța SC Degreen SRL tunde gazonul de pe terenuri de sport din comuna Topraisar (DOCUMENT)

17 Apr 2024 450

Cumpărări directe Constanța În satul Moșneni, comuna 23 August, se va construi un teren de sport multifuncțional (DOCUMENT)

16 Apr 2024 681

Fotbal județul Constanța Rezultatele de la Liga a 5-a și clasamentele. CS Peștera a câștigat cu 12-0

15 Apr 2024 1217

Cumpărări directe Constanța Alsar Pro Construct SRL a bifat trei contracte cu Primăria Grădina în valoare de peste 300.000 lei (DOCUMENTE)

14 Apr 2024 433

Constanța „Nu te vom uita!“. Competiție memorială în amintirea celui ce a fost Paul Cămui, antrenorul de volei decedat la numai 27 de ani

14 Apr 2024 998

Farul Constanța Pe lângă Louis Munteanu, și Mihai Popescu ar fi pe lista de achiziții a FCSB. Ce a declarat Gheorghe Hagi

12 Apr 2024 1047

ACS Marina aduce la Constanța 4 titluri europene la Ju Jitsu (GALERIE FOTO)

10 Apr 2024 842

Încălțăminte sport contrafăcută în valoare de 6.000.000 lei, reținută de inspectorii vamali în portul Constanța Sud

10 Apr 2024 373

Simona Halep, supusă unui nou control anti-doping

09 Apr 2024 858

Primăria Cumpăna, județul Constanța, demarează proiectul „Consolidare, Extindere, Modernizare, clădire corp A – Liceul Tehnologic Nicolae Dumitrescu, Cumpăna”

09 Apr 2024 545

Fotbal județul Constanța Rezultatele de la Liga a 5-a și clasamentele. AS Viișoara - Constructorul Topraisar, meci cu zece goluri

08 Apr 2024 1211

Sambo Sportivele de la CSM Constanța, pe podium la Cupa Mondială (GALERIE FOTO)

08 Apr 2024 414

Primăria Valu lui Traian, județul Constanța, a cumpărat mobilier pentru sala de sport (DOCUMENT)

06 Apr 2024 1279