Catastrofa ecologica

Dezastru pe lacul Siutghiol

Ieri dimineata, malul lacului Siutghiol era acoperit de mii de pesti morti * Ieri ar fi trebuit sa fie prima zi in care se putea prinde peste, dupa perioada de prohibitie impusa anual prin ordin al Ministerului Agriculturii * Parerile erau impartite, unii mergand pe ideea ca este vorba de lipsa de oxigen, altii ca este vorba de o poluare masiva cu substante necunoscute, deosebit de toxice * In jurul orei 08.00, o salupa de la "Apele Romane" a pornit in larg cu specialisti care au prelevat probe de laborator, din patru zone ale lacului, in baza carora s-a stabilit ca s-au inregistrat valori mai mari fata de limitele admise ale alcalinitatii, iar reziduurile fixe inregistrau valori de trei ori mai mari fata de cele minim admise * De asemenea, se inregistrau valori foarte scazute ale oxigenului, aceasta fiind cauza probabila a mortalitatii pestelui, dar ar mai putea exista si fenomenul de rotatie a maselor de apa, de la cald la rece, pe verticala, de sus in jos * Tot ieri, un barbat a observat o pata neagra intre cele doua conducte din zona santierului Parcului de agrement "Aqualand", care intra in apa

Ieri dimineata, malul lacului Siutghiol era acoperit de mii de pesti morti, indeosebi de puiet de crap, babusca si rosioara, iar apa avea o culoare alb-argintie. Primii care au observat tragedia au fost pescarii care au venit cu noaptea in cap, mai ales ca ieri ar fi trebuit sa fie prima zi in care puteau prinde peste, dupa perioada de prohibitie impusa anual prin ordin al Ministerului Agriculturii. Martorii oculari au declarat ca au observat ca multi pesti ieseau foarte des din apa, dupa care se rasuceau cu burta in sus, se duceau la fund in aceasta pozitie si nu mai ieseau. Parerile erau impartite, unii mergand pe ideea ca este vorba de lipsa de oxigen, altii ca este vorba de o poluare masiva cu substante necunoscute, deosebit de toxice. Imediat, pe malul apei au aparut si profitorii, care prindeau pesti de zeci de kilograme, pentru a-i valorifica ulterior.Prin zona, au aparut si cativa lucratori de la Politia Mamaia, precum si jandarmi de la Batalionul 14 Mobil, care incercau, fara succes, sa-i opreasca pe braconieri. Unul dintre acestia a pus mana pe un peste de vreo 150 de kilograme, pe care a fost nevoit sa-l transeze pentru a-l putea transporta la masina.

Nivelul apei, mai mic

La fata locului au fost chemati reprezentanti ai Capitaniei Zonale Constanta, ai Administratiei Nationale "Apele Romane" Directia Dobrogea - Litoral, ai Politiei, Jandarmeriei si ai Inspectoratului pentru Protectia Mediului. In perimetrele afectate s-au format echipe care au adunat pestii morti in vederea prevenirii valorificarii si consumului de catre populatie. In jurul orei 08.00, o salupa de la "Apele Romane" a pornit in larg cu specialisti care au prelevat probe de laborator, din patru zone ale lacului, in baza carora s-a stabilit ca s-au inregistrat valori mai mari fata de limitele admise ale alcalinitatii, iar reziduurile fixe inregistrau valori de trei ori mai mari fata de cele minim admise. De asemenea, se inregistrau valori foarte scazute ale oxigenului, aceasta fiind cauza probabila a mortalitatii pestelui, dar ar mai putea exista si fenomenul de rotatie a maselor de apa, de la cald la rece, pe verticala, de sus in jos. Pestele mort va fi transportat la groapa ecologica de la Agigea, unde va fi incinerat. Pescarii cu care am stat de vorba spuneau ca nivelul apei este cu mai mult de un metru mai mic fata de cotele sale normale. Toti vorbeau ca despre o tragedie, lacul putand ajunge, peste trei ani, in situatia de a ramane fara peste, mai ales ca a fost afectat fondul de puiet. Ion Gheorghe, pescar de mai mult de 50 de ani, ne-a declarat ca "acum vreo 15 ani, au aruncat unii niste substante pe malul celalalt, dupa ce au spalat niste oi de raie, dar au fost mult mai putini pesti morti fata de acum". Trebuie spus ca lacul fusese populat cu puiet in urma cu numai o luna. In Siutghiol se gasesc aproape toate speciile de peste, respectiv crapi, hanus, guvizi, anghile, stiuci, rosioara, acesta fiind unul dintre cele mai mari lacuri de apa dulce din Romania.

Poluare de proportii cu substante necunoscute

Tot ieri, in jurul pranzului, Constantin Cosereanu, din Constanta, se ducea la Politia Mamaia. Trecand pe langa malul lacului, a observat o pata neagra intre cele doua conducte din zona santierului Parcului de agrement "Aqualand", care intra in apa. A anuntat ofiterul de serviciu de la Politia Mamaia, care, la randul sau, a informat Garda de Mediu. Situatia era cunoscuta, insa probele demonstrau ca ar fi vorba de nisip. Cosereanu descria pata care acoperea apa lacului ca fiind "un fel de borhot, format din cenusa, iar cand aruncam cu o piatra pe pata de mizerie se imprastia, dupa care se reunea din nou". In urma discutiei noastre cu reprezentanti ai Garzii de Mediu, un echipaj al institutiei s-a deplasat in zona, insa petele de culoare neagra disparusera, din cauza vantului care se starnise cu cateva ore mai inainte, insa ramasesera imprimate pe tulpinile stufului din lac. Si pentru aceasta situatie, parerile erau diferite. Unii credeau ca petele ar veni de la cei care asfalteaza strada, altii ca ar proveni de la hotelurile din Mamaia, care colecteaza mizeria din statiune si ar deversa-o aici. In prezenta noastra, comisarii Garzii de Mediu au prelevat probe, al caror rezultat va fi comunicat astazi. De catastrofa ecologica au fost afectati si agentii economici din zona, care s-au plans ca mirosul de peste alterat scade gradul de confort al turistilor.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Daniel Gigi Tatu a sărit din echipa Chițac, în cea a senatorului Felix Stroe!

18 Apr 2024 489

Anglia Fost fotbalist de la Farul Constanța joacă la Draco FC 2022, prima formație românească din orasul Chelmsford. Duminică, meci mare! (GALERIE FOTO + VIDEO)

18 Apr 2024 1967

Baschet Încă o victorie cu FCC UAV Arad, iar CSM Constanța ia o opțiune serioasă în lupta pentru titlul de campioană (GALERIE FOTO)

18 Apr 2024 444

Ministerul Sănătății Concluziile controlului ministrului Rafila la Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon București

17 Apr 2024 513

ARBDD Liniile electrice fac noi victime printre pelicanii creți, în județul Tulcea

17 Apr 2024 409

Este nașul fiicei afaceristului Comănescu de la GSP Plecare din echipa Chițac. O nouă demisie din Consiliul Local Municipal Constanța!

17 Apr 2024 2747

Baschet CSM Constanța și FCC UAV Arad susțin al doilea meci al finalei Ligii Naționale

17 Apr 2024 469

Handbal CSM Constanța a învins Steaua și s-a calificat în turneul Final 4 al Cupei României (GALERIE FOTO)

16 Apr 2024 713

Baschet Duelul CSM CSU Oradea - CSM Constanța se reia pe litoral, marți, 16 aprilie 2024. „Băieții noștri mizează pe tribune pline!“

16 Apr 2024 376

Doi fotbaliști de la Farul Constanța, în echipa etapei a patra din play-off / play-out. „Este surpriza plăcută“

16 Apr 2024 642

Interviu online cu voleibalista Alexandra Spînoche, căpitanul CSM Constanța „E o plăcere să mă întorc acasă și să joc pentru orașul meu“

16 Apr 2024 1050

Baschet CSM Constanța a câștigat primul meci cu FCC UAV Arad din finala Ligii Naționale (GALERIE FOTO + VIDEO)

15 Apr 2024 687

CSM Constanța baschet Echipa Under-17, în Top 4 pe plan național. Ana Maria Carp - premiu special, Amira Bou-Chedid - în echipa ideală

15 Apr 2024 607

Baschet CSM Constanța începe finala Ligii Naționale. Primele două meciuri, pe litoral. Intrarea este liberă!

15 Apr 2024 467

Rugby Echipa Under-16 de la Tomitanii Constanța s-a calificat la turneul final (GALERIE FOTO)

15 Apr 2024 890