Căutări frenetice pe lacul Siutghiol Trei persoane căutate ore bune în apă, în timp ce erau tefere la mal (galerie foto+video)

Desfăşurare impresionantă de forţe la Constanţa, în staţiunea Mamaia, unde o persoană a anunţat la 112 că trei persoane ar fi căzut în apele îngheţate ale lacului Siutghiol. Incidentul a avut loc în zona Butoaie, din staţiunea Mamaia. După ore bune de căutări, “dispăruţii” au fost găsiţi teferi, pe mal.
 
Ieri, la ora 16.52 o femeie de aproximativ 45 de ani a anunţat la numărul unic de urgenţă 112 faptul că trei persoane ar fi căzut în Lacul Siutghiol. Femeia a spus că a văzut de la etajul şase, unde locuieşte, trei persoane care mergeau pe lac şi după câteva momente au dispărut. La faţa locului au ajuns mai multe echipaje ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă Constanţa, dar şi pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea. Deoarece autorităţile nu puteau interveni, suprafaţa lacului fiind îngheţată doar pe margine şi gheaţa fiind instabilă, a fost solicitat şi ajutorul unui echipaj de scafandri. Deoarece noaptea s-a lăsat rapid, vizibilitatea a fost considerabil redusă. Astfel, a fost solicitată şi intervenţia elicopterelor. 

 Şase de supravieţuire scăzute

Deoarece temperaturile înregistrate în ultimele zile au fost deosebit de scăzute, şansele ca persoanele căutate să supravieţuiască erau foarte scăzute. După ce la locul indicat de martori au ajuns mai multe echipaje de salvare, două barci ale scafandrilor au plecat spre zona unde au fost văzute ultima dată victimele. Echipele de intervenţie au fost extreme de precaute pe suprafaţa fragile de gheaţă. 
 
La căutări au participat şi un elicopter al firmei GSP şi un elicopter al Armatei. În jurul orei 20.30, căutările au fost sistate.

 Presupuşii dispăruţi, teferi la mal

Căutările au fost sistate după ce oamenii legii au aflat că cei presupuşi dispăruţi erau braconieri care au traversat lacul şi au ieşit prin dreptul oraşului Ovidiu. Cei trei sunt teferi şi nevătămaţi. Bărbaţilor le-a fost teamă de poliţişti aşa că atunci când au văzut girofarurile pe malul lăsat în spate au fugit şi s-au ascuns. Patru ore mai târziu, unul dintre ei a fost chestionat de poliţie şi a recunoscut că a fost pe lac însoţit de alte două persoane. Poliţiştii constănţeni i-au adus pe bărbaţi la sediul IPJ Constanţa. Oamenii legii spun că nu au ce să le facă indivizilor pentru că nu au făcut nimic ilegal. Ei nu au reuşit să pescuiască în lac înainte să iasă spre Ovidiu.

După încheierea misiunii de căutare, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea au transmis un comunicat cu privire la acţiunea întreprinsă pe Lacul Siutghiol. Iată Ce spun reprezentanţii ISU Dobrogea despre misiunea de salvare de pe lacul Siutghiol

 Aproape o lună de la targedia de pe lacul Siutghiol

Medicul Laura Vizireanu (39 de ani), asistenta Gabriela Harton (38 de ani), care era însărcinată, pilotul, comandor Petre Corneliu Cătuneanu (47 de ani) şi copilotul, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel (42 de ani), şi-au pierdut viaţa în urma accidentului aviatic produs în 15 decembrie în judeţul Constanţa. Elicopterul SMURD care s-a prăbuşit în lacul Siutghiol transportase un pacient cu embolie pulmonară de la Tulcea la Spitalul Judeţean din Constanţa şi se întorcea de la Aeroportul ”Mihail Kogălniceanu”, unde alimentase cu combustibil.

Operaţiunile de căutare şi salvare au durat aproximativ 12 ore. Accidentul a fost anunţat de un martor la numărul de urgenţă 112, la ora 16.11, iar în jurul orei 16.30, primele echipaje ale ISU Dobrogea au început operaţiunile de căutare pe lac. Intervenţia s-a încheiat oficial marţi, la ora 4.10, când a fost adusă la mal ultima victimă.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ce spun poliţiştii despre cei trei pescari căutaţi seara trecută pe Lacul Siutghiol

08 Jan 2015 2064