Chirurgia laparoscopică constănțeană, la ceas aniversar (GALERIE FOTO)

Astăzi, 03 decembrie, se împlinesc 30 de ani de la efectuarea primei operații laparoscopice din România, care a avut loc la Constanța.



Evenimentul este marcat la SCJU Constanța

La eveniment este prezent și dr. Vasile Sârbu.  El a realizat prima operație laparoscopice acum 30 de ani, pe 3 decembrie 1991.

"Vă dați seama să poți să scoți un organ fara sa deschizi corpul? În 1991, doamna Mariana Naumovici a venit să fie operată și avea externarea gata seara. Dar nu am lăsat-o să plece că ne era frică", a spus dr. Sârbu. 

El a zis că progresul medicinei a dus la operații complexe și posibilitatea de externare rapidă a pacientului.

"Este un loc divin această Dobroge. Credeți că întâmplător a ajuns Sf. Apostol Andrei la noi? Nu în altă parte. Aici. Credeți dumneavoastră că întâmplator l-au exilat pe Ovidiu la noi? Tocmai aici la noi. Ce or fi căutat cei doi studenți în 23 decembrie să plece să străbată toată Europa și s-au oprit în București? Este o plăcere a mea spirituală. Cei doi studenți care credeau în București că sunt morți. Au venit să ajute răniții. Unde i-a dus Dumnezeu? La biserică! La Sfântul Iosif să îl intrebe pe popa unde pot dormi.

Le-a găsit o enorioașă. Doamna doctor Botnarciuc, al cărui fiu era tânăr la Constanța. Mama iarăși a avut un gând de nicăieri și să le spună să vadă marea, la fiul său, absolvent de Medicina la București, rezident la Constanța. Au ajuns ei la Constanța și eu eram pe hol aici.

În această sală m-am întâlnit la prima sedință. Prima decizia a fost ca în locul comitetului de partid sanitar să clădim o instituție unde - o biserică de spital, pe care o avem și acum. Arhiepiscop era Lucian care a înființat Facultatea de Teologie. A doua hotărâre luatp a fost înființarea de Facultate de Medicină la Constanța", a spus Sârbu

În luna aprilie a anilor ՛90  s-a înființat facultatea. 

"În acel moment m-am transformat din lucrător în creator. Aveam facultatea, eram decan și rector. Făceam o dictatură spirituală. Ce hotăram faceam. Primul meu gând a fost să creez o aortă și să dau medicinei românești o ieșire la mare."

 "M-am hotărât să sincronizez medicina Constanței cu vârfurile. Veneam de la spitalul Fundeni. Străinii m-au invitat să le văd spitalele din Franța. Acolo am văzut prima operație laparoscopice. Mi-am facut cruce și un curs. Dupa care am vizitat spitale la Brest, la Paris. În februarie 1990 ne-au adus două mașini de ajutoare și m-a dus la primarul din Brest și a pus o placa mare Brest-Constanța și a înfrățit orașele", a adaugat medicul. 

"Din cauza aia, cei doi studenți de la București au venit la mine și le-am zis că vreau să fac o facultate și să le vizitez facultatea".

 "În aprilie 1990, le-am făcut o vizită la facultate. Rectorul lor ne-a ținut un curs aici.  Descottes mi-a arătat clinica lui și mi-a spus că mă învăța chirurgie laparoscopică". 




Primul apendice scos prin apendicectomie celioscopica a fost în 1992, iar primele operații torascopice în 1993. 


Ce este laparoscopia și la ce este folosită 

 

Laparoscopia este o procedură chirurgicală ce folosește un tub subțire, luminat, numit laparoscop, ce este introdus în abdomen printr-o mică incizie la nivelul peretelui abdominal și care este folosită pentru examinarea organelor abdominale sau genitale interne. Aceasta este folosită pentru diagnosticul unor afecțiuni precum chisturile, aderențele, fibroamele și infecțiile. Cu acest aparat pot fi recoltate și probe de țesut pentru biopsie, scrie wikipedia.org. 





De asemenea, acestuia îi pot fi atașate și alte instrumente, precum foarfecele chirurgical (laparotomie).



În multe cazuri, laparoscopia elimină necesitatea unei operații extensive ce ar necesita o incizie mare a abdomenului.



Laparoscopia implică riscuri mai mici, este mai puțin costisitoare și poate fi efectuată fără a necesita spitalizare.



Laparoscopia este folosită la:

 
  • îndepărtarea aderențelor
  • repararea unei hernii hiatale sau inghinale
  • efectuarea ligaturii tubare
  • îndepărtarea unor organe precum uterul, splina, vezică biliară (colecistectomia laparoscopică) sau apendicele (apendicectomia); mai poate fi realizată și îndepărtarea parțială a colonului
  • diagnosticarea și tratarea bolii inflamatorii pelviene, a unei sarcini ectopice sau a endometriozei.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Angajări Constanța Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei” angajează medic specialist. Iată ce trebuie să faci

22 Apr 2024 411

Proiectul de modificare a statului de funcții și organigramei pentru Spitalul Județean Constanța, pe agenda ședinței Consiliului Județean (DOCUMENT)

21 Apr 2024 369

Bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2024 pentru Spitalul Județean Constanța, pe masa consilierilor județeni (DOCUMENT)

21 Apr 2024 334

Ședință ordinară a CJC Organigrama și Statul de funcții pentru Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanța, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

20 Apr 2024 446

Cumpărări directe Constanța Spitalul Județean Constanța investește în servicii de prelucrare date (DOCUMENT)

12 Apr 2024 455

Investiție de 3,2 milioane de euro la Spitalul Județean Constanța! Licitație deschisă pentru un sistem robotic dedicat intervențiilor ortopedice (DOCUMENT)

12 Apr 2024 522

UPDATE Unui bărbat i s-a făcut rău pe stradă, în Constanța. A fost transportat la spital

10 Apr 2024 914

Licitații publice CJC O companie din Craiova va promova „Departamentul Sănătatea mamei și copilului din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei Constanța“

06 Apr 2024 621

Brancardier din Spitalul Județean Constanța, acuzat de trafic de influență, achitat

02 Apr 2024 702

Cumpărări directe Constanța Spitalul Județean Constanța, asigurat prin Omniasig Vienna Insurance Group SA (DOCUMENT)

31 Mar 2024 592

Se fac angajări la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei” Constanța

30 Mar 2024 1273

Locuri de muncă Constanța Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei” angajează. Detalii

25 Mar 2024 1080

Ședință CJ Constanța Aprobarea situațiilor financiare la finalul anului 2023 a instituțiilor și serviciilor publice finanțate integral sau parțial din bugetul local, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

24 Mar 2024 638

Ședință CLM Constanța Aprobarea organigramei și a statului de funcții ale Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, pe ordinea de zi (DOCUMENT)

24 Mar 2024 545

Ședință CJC Se aprobă costurile proiectului „Construire Corp nou - Urgențe - Traumatologie din cadrul SCJU Constanța" (DOCUMENT)

24 Mar 2024 532