Cinci zile de alertă! Pregătiri în caz de accident nuclear la CNE Cernavodă

Începând de luni, în judeţul Constanţa se va desfăşura exerciţiul de protecţie şi intervenţie în caz de accident nuclear la CNE Cernavodă „Axiopolis 2015“.
 
Timp de cinci zile, judeţul Constanţa va găzdui o aplicaţie complexă ce are ca temă activitatea structurilor operative existente la nivel naţional şi judeţean şi a forţelor de intervenţie componente ale Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, în cooperare cu autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, pentru gestionarea unei situaţii de urgenţă generate ca urmare a producerii unui accident nuclear sever la CNE Cernavodă.
 
Potrivit scenariului, în urma producerii unui incident la CNE Cernavodă, este necesară declanşarea procedurii de punere în aplicare a Planului general de intervenţie în afara amplasamentului instalaţiilor nucleare, în caz de accident nuclear sau de urgenţă radiologică.
 
Gestionarea acestor tipuri de situaţii de urgenţă necesită perfecţionarea continuă a deprinderilor pentru managementul urgenţei nucleare, verificarea funcţionării fluxului informaţional decizional, dezvoltarea deprinderilor de lucru în echipă ale personalului din cadrul forţelor de intervenţie, precum şi cunoaşterea măsurilor de protecţie de către populaţie.
 
Deschiderea oficială a activităţilor va avea loc marţi, 13 octombrie, începând cu ora 10.00, în sala de şedinţe a Cercului Militar din oraşul Medgidia, ocazie cu care vor fi prezentate concepţia şi planul exerciţiului, precum şi momentele derulării aplicaţiilor tactice.
 
Încă din prima zi a exerciţiului, vor avea loc situaţii tactice cu forţe în teren, care vor consta în: luarea măsurilor preliminare la nivelul CNE Cernavodă, evacuarea preventivă a persoanelor de pe amplasament şi a populaţiei din zona posibil a fi afectată, gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de incendii şi asistenţa medicală de urgenţă.
 
De asemenea, pentru a crea o situaţie cât mai apropiată de realitate, pe parcursul celor trei zile de exerciţiu cu forţe în teren, vor avea loc verificarea sistemului de înştiinţare/alarmare a localităţilor aflate în zona de planificare la urgenţă (Seimeni, Saligny, Mircea Vodă, Rasova şi Peştera), efectuarea cercetării şi decontaminării populaţiei şi a autovehiculelor, dar şi acordarea primului ajutor medical calificat şi evacuarea victimelor din zona de risc.
 
Exerciţiul „Axiopolis 2015“ reprezintă una dintre activităţile cuprinse în Planul de activităţi al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă pe anul 2015 şi implică resurse umane şi tehnice din cadrul fiecărei structuri cu atribuţii în managementul situaţiilor de urgenţă, însumând peste 600 de persoane, care vor acţiona cu circa 80 de mijloace tehnice.
 
Datorită vecinătății cu Cernavodă, exercițiul se va desfășura și la Medgidia. Primăria municipiului precizează că populația nu va fi afectată în niciun fel și nu trebuie să se alarmeze.
 
Exercițiul are ca bază Complexul Sportiv „Iftimie Ilisei“, acolo unde se vor desfășura principalele acțiuni. Pe durata acestuia, diferite vehicule, mașini sau elicoptere vor fi prezente în Medgidia și vor circula în principal pe două rute - de la intrarea dinspre Valea Dacilor și cea de la Satu Nou, până la Complexul Sportiv.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un fost fotbalist de la Steaua, Rapid, dar și de la FC Farul, antrenor la Axiopolis Cernavodă

08 Aug 2019 3498

În acest weekend, se dispută ultimele etape la Liga a V-a şi a VI-a (Seria Sud)

11 Jun 2016 3162

Scor de 21-0 la Liga a IV-a Axiopolis Cernavodă şi CFR Constanţa încheie anul pe locul întâi (galerie foto)

07 Dec 2015 2282

Rezultatele etapei a 19-a a Ligii a IV-a de fotbal a judeţului Constanţa

05 Dec 2015 1579

Sâmbătă se dispută ultima etapă din 2015 de la Liga a IV-a

05 Dec 2015 1869

S-a dat startul exerciţiului de protecţie şi intervenţie în caz de accident nuclear

13 Oct 2015 2038

Cum ne protejăm în cazul unui accident nuclear?

12 Oct 2015 2347

UPDATE Exerciţiu de protecţie şi intervenţie în caz de accident nuclear la Medgidia

09 Oct 2015 4058

Comunicat de presă - MAI Exerciţiul de protecţie şi intervenţie în caz de accident nuclear la CNE Cernavodă „AXIOPOLIS 2015”

09 Oct 2015 1326

#Citeşte! ZIUA de Constanţa - 15 ani Retrospectivă aniversară. Episodul 19

22 Sep 2015 1730

Alegeri democratice pentru funcția de director în cinci unități de învățământ din județul Constanța

25 Aug 2015 1914

Liga a IV-a a judeţului Constanţa va începe la 22 august

12 Aug 2015 2857

Pregătiri intense pentru a VII-a ediţie a Festivalului-concurs „Axiopolis“ de la Cernavodă

06 Aug 2015 1598

ISJ Constanţa, dat în judecată de un elev eliminat de la ultima probă a Bacalaureatului

30 Jul 2015 2650

Îşi caută dreptatea în instanţă Un elev eliminat la ultima probă a Bacalaureatului a dat în judecată ISJ Constanţa

24 Jul 2015 2863