Cine sunt şi ce au realizat cei trei poliţişti din Constanţa câştigători ai premiului „Poliţistul de Onoare al Anului“

La împlinirea a 196 de ani de la atestarea documentară a Poliţiei Române, în semn de apreciere pentru onoarea, curajul, cinstea, devotamentul şi dorinţa de a-i ajuta pe semeni, pentru îndeplinirea exemplară a atribuţiilor de serviciu, pentru rezultatele deosebite obţinute în activitate, în anul 2017, au fost acordate premiile „Poliţistul Anului“ - ediţia 2018, pe cinci domenii specifice activităţii poliţieneşti.
 
Astfel, au fost decernate premii pentru categoriile Ordine şi Siguranţă Publică, Investigarea şi Combaterea Criminalităţii, Combaterea Criminalităţii Organizate, Suport Operativ şi Suport Misiuni şi Activităţi.
 
Câştigătorii premiului „Poliţistul de Onoare al Anului“ la categoria Ordine şi Siguranţă Publică au fost desemnaţi agent principal de poliţie Dragoş Ciobotariu, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vrancea, şi agent principal de poliţie Alexandru Tudor Mihai, din cadrul aceleiaşi unităţi de poliţie. Poliţiştii au intervenit, în urma unei sesizări prin 112, prin care se anunţa că un autoturism se află în albia râului Putna. Aceştia au identificat maşina răsturnată, din care au scos o femeie care era pe cale să se înece.
 
De asemenea, la aceeaşi categorie au fost desemnaţi câştigători agent-şef principal de poliţie Valentin Armeanu şi agent-şef principal de poliţie Radu George Daniel Malancă, ambii din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Constanţa. Cei doi poliţişti au intervenit şi au salvat o femeie din apele Canalului Dunăre - Marea Neagră. De asemenea, câştigătorul premiului „Poliţistul de Onoare al Anului“ la categoria Combaterea Criminalităţii Organizate a fost desemnat lui comisar-şef de poliţie Radu Ciprian Rus Pârvan, din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Porturi Maritime. Poliţistul a investigat activitatea unui grup infracţional care a încercat introducerea în ţară, prin Portul Constanţa, a unui container în care au fost identificate 14 milioane de ţigarete de contrabandă, în valoare de aproximativ 2,8 milioane de euro.
 
Câştigătorii premiului „Poliţistul de Onoare al Anului“ la categoria Investigarea şi combaterea criminalităţii sunt:
- comisar-şef de poliţie Alexandru Răzvan, din cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale a Poliţiei Române. Poliţistul a cooperat cu autorităţile judiciare din străinătate, iar în urma investigaţiilor, s-a reuşit identificarea şi arestarea, pe teritoriul altor state, a mai multor persoane căutate pentru săvârşirea de infracţiuni grave (una dintre aceste persoane făcea parte din lista EUROPOL a celor mai căutaţi infractori);
 
- inspector de poliţie Georgian Alexandru Luca, din cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice a IGPR. Acesta a contribuit semnificativ la rezultatele obţinute de structura din care face parte şi a participat activ în cadrul unor anchete complexe. Amintim operaţiunea „Diplome de licenţă fără studii“, în care au fost efectuate aproximativ 100 de percheziţii, au fost audiate peste 200 de persoane şi au fost confiscate sume importante.
 
La categoria Investigarea şi combaterea criminalităţii, „Placheta de onoare a Poliţiei Române“ a fost decernată:
- Serviciului Grupuri Infracţionale Violente din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti. Colectivul s-a remarcat prin soluţionarea unor dosare complexe. Activităţile desfăşurate au condus la destructurarea unor grupuri infracţionale;
 

- Biroului de Investigaţii Complexe din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice al Poliţiei Capitalei. Principalele rezultate obţinute s-au concretizat în soluţionarea a peste 80 de dosare penale. În cauze au fost aplicate măsuri asigurătoare în valoare de 30 de milioane de euro.
 
La categoria Combaterea Criminalităţii Organizate, „Placheta de onoare a Poliţiei Române“ a fost acordată Serviciului de Combatere a Traficului de Persoane din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti. Acest serviciu s-a evidenţiat prin destructurarea a patru grupuri infracţionale organizate care aveau drept scop exploatarea sexuală a 80 de tinere în Marea Britanie, Elveţia, Germania, Cehia, Belgia şi Spania. În urma cooperării cu structurile judiciare din celelalte state, s-a reuşit probarea activităţii infracţionale a 50 de persoane şi au fost dispuse măsuri asigurătoare de peste 2 milioane de euro.

 
Câştigătorii premiului „Poliţistul de Onoare al Anului“ la categoria Suport Operativ au fost desemnaţi:
- comisar de poliţie Adrian Constantin Hubca, din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică, care s-a evidenţiat prin efectuarea a numeroase expertize criminalistice în domeniul geneticii judiciare;
- agent principal de poliţie Eugen Sin, din cadrul Dispeceratului Poliţiei Oraş Rupea al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Braşov, care, în timp ce se afla în timpul liber, a salvat o familie ce plonjase cu maşina într-un lac. Soţul, soţia şi fetiţa lor de trei ani au avut nevoie de manevre de resuscitare, care au fost efectuate de poliţist. Acum, cei trei sunt în afara oricărui pericol, graţie actului de eroism al salvatorului.
 
„Placheta de onoare a Poliţiei Române“ a fost acordată Serviciului Criminalistic al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj, pentru organizarea Laboratorului de Expertiză a Imaginilor, prin care au fost efectuate sute de planşe fotografice şi zeci de rapoarte de constatare criminalistică, precum şi pentru realizarea unei aplicaţii care îi ajută pe poliţişti la examinarea imaginilor de pe camerele de supraveghere.
 
De asemenea, „Placheta de onoare a Poliţiei Române“ a fost acordată Unităţii Teritoriale de Analiză a Informaţiilor Cluj. Pe plan internaţional, poliţiştii din cadrul acestei unităţi au fost incluşi într-un grup de lucru, Joint Investigation Team, pentru furnizarea de produse analitice folosite în combaterea unor infracţiuni transfrontaliere.
 
Totodată, „Placheta de onoare a Poliţiei Române“ a fost acordată Brigăzii Operaţiuni Speciale Timişoara. Poliţiştii acestei structuri au desfăşurat sute de operaţiuni. Dintre acestea, menţionăm acţiunea prin care s-a identificat o adresă unde a fost descoperită peste o tonă de canabis, ulterior fiind identificată în apropiere şi o cultură foarte mare de canabis.
 
Câştigătorii premiului „Poliţistul de Onoare al Anului“ la categoria Suport Misiuni Activităţi sunt reprezentanţii Direcţiei de Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei şi structurile teritoriale de comunicaţii şi tehnologia informaţiei. Aceste structuri asigură accesul în timp real la informaţii, pentru îndeplinirea atribuţiilor operative ale structurilor de poliţie, ale altor structuri MAI şi ale altor instituţii.
 
Distincţia de serviciu „Îndeplinirea în condiţii deosebite a misiunilor încredinţate“ se acordă doamnei comisar-şef de poliţie Adnana Roberta Ilieş, din cadrul Serviciului Cabinet - IPJ Cluj. În calitate de ofiţer de relaţii internaţionale şi Schengen, poliţista s-a remarcat prin scrierea şi câştigarea unui proiect de mare amploare - „Creşterea eficienţei energetice şi gestionarea eficientă a energiei pentru sediul Poliţiei Judeţene Cluj şi a unei Unităţi Militare din Cluj-Napoca“.
 
În semn de apreciere, în cinstirea memoriei, cea mai înaltă distincţie, „Emblema de onoare“ a Poliţiei Române revine subinspectorului de poliţie post-mortem Sorin Constantin Vezeteu, din cadrul Poliţiei Transporturi Feroviare Suceava, căzut la datorie în anul 2017.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Unul dintre cei mai cunoscuți ofițeri din Poliția Constanța iese la pensie! „Sper că m-am ridicat la înălțimea așteptărilor“

02 Oct 2023 2743