Eveniment

Comisarul şef Catană ne-a lăsat fără om la detectorul de minciuni

cap4.jpg„Am stat acolo 20 de ani. Aş fi preferat să fiu şi eu întrebat. Am vrut să fie concurs....din zece oameni să alegem unul, pe cel mai bun. (...) Nu oricine poate cânta pian, trebuie să ai nişte aptitudini speciale. La fel este şi în acest caz. Fostul inspector şef (nr. Dumitru Catană) ar fi putut să mă asculte (...)"

Văzut drept unul dintre cele mai performante din ţara noastră, Laboratorul de Detecţie a Comportamentului Disimulat din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului şi-a întrerupt, momentan, activitatea. Comisarul-şef Valentin Burlacu, inspectorul şef al IPJ Constanţa, speră ca problema detectorului de minciuni să fie rezolvată până la sfârşitul acestui an. La rândul său, comisarul şef de poliţie în rezervă Liviu Chesnoiu, expert-poligraf, fostul şef al laboratorului, crede că situaţia actuală putea fi evitată, dacă opinia îi era luată în calcul la momentul potrivit.

Odată cu încetarea raporturilor de serviciu dintre colonelul de poliţie în rezervă Liviu Chesnoiu şi Ministerul Administraţiei şi Internelor, respectiv 12.01.2011, Laboratorul de Detecţie a Comportamentului Disimulat din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa a pus punct renumitelor testări cu detectorul de minciuni. La scurt timp, Ana Maria Nedelcu, care a activat fruntea Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Constanţa, singurul candidat înscris pentru concurs a fost numită şefa laboratorului mai sus precizat. Cu toate acestea, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa nu mai beneficiază de aparatura Laboratorul de Detecţie a Comportamentului Disimulat, dat fiind că nu are cine s-o folosească. Contactat telefonic, comisarul-şef Valentin Burlacu, inspectorul şef al Poliţiei Constanţa, ne-a declarat că, până la sfârşitul anului, s-ar putea găsi o soluţie pentru rezolvarea acestei situaţii. La rândul său, Liviu Chesnoiu, fostul şef al Laboratorului de Detecţie a Comportamentului Disimulat, crede că totul putea fi evitat dacă fostul inspector şef al Inspectoratului de Poliţie Constanţa, comisarul-şef Dumitru Catană, l-ar fi ascultat.

„Ei cred că oricine poate face meseria asta"

detector_-_Liviu_Cheznoiu_2.jpg

„Am stat acolo 20 de ani. Aş fi preferat să fiu şi eu întrebat. Am vrut să fie concurs....din zece oameni să alegem unul, pe cel mai bun. (...) Nu oricine poate cânta pian, trebuie să ai nişte aptitudini speciale. La fel este şi în acest caz. Fostul inspector şef (nr. Dumitru Catană) ar fi putut să mă asculte. Era cinstit să se dea un concurs şi să-l alegem pe cel mai bun. Ei cred că oricine poate face meseria asta! Cred că se găseau zece oameni care să vină la concurs", ne-a mai declarat Liviu Chesnoiu, expert-poligraf. Odată cu ieşirea la pensie a celui care a condus ani buni Laboratorul de Detecţie a Comportamentului Disimulat s-au putut depune dosarele în vederea ocupării postului eliberat de colonelul de poliţie în rezervă Liviu Chesnoiu. Astfel, Ana Maria Nedelcu, fost şef în Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Constanţa, a fost singurul candidat, în prezent ea conducând vestitul laborator. Cu puţin timp înainte de a ieşi la pensie, comisarul-şef Liviu Chesnoiu, în calitate de şef al Laboratorul de Detecţie, a făcut o declaraţie care a surprins: autorul moral al dublului asasinat de la Cernavodă este Bogdan Mitu, soţul Gabrielei Mitu.

Clinciul cu Catană

La scurt timp, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, pe atunci condus de comisarul-şef Dumitru Catană, au remis un comunicat prin intermediul căruia se aducea la cunoştinţă că „afirmaţiile făcute de domnul comisar-şef Chesnoiu Liviu, actualmente psiholog al inspectoratului, în legătură cu profilul psihologic al principalului suspect în cazul celor două crime de la Cernavodă, sunt părerile sale personale şi nu reprezintă poziţia oficială a IPJ Constanţa şi a IGP". În aceeaşi informare se mai arăta că Liviu Chesnoiu i-ar fi consultat pe cei implicaţi în rezolvarea cazului în formularea ipotezelor pe care le-a susţinut. „Comisarul-şef Chesnoiu Liviu îşi va înceta raporturile de serviciu cu Ministerul Administraţiei şi Internelor şi va fi trecut în rezervă începând cu data de 12.01.2011 (la limită de vârstă)", conform poziţiei oficiale a Poliţiei. „Mereu am fost obiectiv şi neutru (...) Poate că de asta am şi deranjat. În dosarul de la Cernavodă, procurorul de caz mi-a dat dreptate", a conchis expertul-poligraf Chesnoiu.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ofițer de poliție judiciară în DNA Fostul şef al IPJ Constanţa, comisarul-şef Valentin Burlacu iese la pensie

28 Jul 2017 6059

Prefectul judeţului Constanţa, Ion Constantin, l-a demis pe primarul Nicolae Matei

24 Feb 2016 1753

Nicolae Matei, primarul oraşului Năvodari, condamnat definitiv în dosarul în care a fost denunţat de Valentin Burlacu

20 Feb 2016 4203

UPDATE Nicolae Matei, primarul din Năvodari, condamnat definitiv

19 Feb 2016 5344

Fostul şef al IPJ Constanţa, Valentin Burlacu, aproape audiat la Curtea de Apel

03 Oct 2015 1920

Scos din DNA, în cătuşe, de fostul şef al IPJ Constanţa Cristian David, fost ministru de Interne, deferit Justiţiei pentru luare de mită

17 Jul 2015 1579

Sărbătoare la Anticorupţie Valentin Burlacu, fostul şef al IPJ Constanţa, împlineşte 43 de ani

06 Jun 2015 1844

Arestat de judecătorul care i-a respins cererea lui Morgenstern Fostul ministru Cristian David, scos din DNA de Valentin Burlacu, fost şef IPJ Constanţa (DOCUMENT+VIDEO)

23 Jan 2015 2296

UPDATE.Valentin Burlacu, fost șef IPJ Constanța, apare în dosarul BICA„Nu am dat nici o informație pentru că pe Cătălin Aldea, fost ofițer DNA, nu l-am văzut anul ăsta!”

14 Dec 2014 5516

Azi este ziua de naştere a comisarului-şef Valentin Burlacu

07 Jun 2014 2359

Legături cu fostul şef al Gărzii Financiare Comisarul-şef Dan Emil Manolachi, fost procuror Anticorupţie, dus în arest

20 Mar 2014 1727

Șeful CJC - „Comanda a dat-o Traian Băsescu” Răducu Preda şi Emil Manolachi, cercetaţi de DNA de aproape un an

22 Jan 2014 2754

Dosarul a intrat într-un con de umbră? Fostul procuror DNA Emil Manolachi şi Valentin Răducu Preda, urmăriţi penal de o jumătate de an

20 Aug 2013 2803

Judecători şi procurori noi pentru Constanţa. Să-i cunoaştem!

16 Jul 2013 3589

Constanţa are, de azi, 12 noi magistraţi

01 Jul 2013 2729