Comisarul-şef Constantin Dancu a prezentat bilanţul Poliţiei Constanţa. Câteva cuvinte şi despre Poliţia Locală

Ieri, la sediul Serviciului Rutier Constanţa a avut loc o conferinţă de presă organizată în vederea prezentării activităţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa din ultimele 11 luni. În anul 2018, conducerea IPJ Constanţa, prin poliţiştii din cadrul structurilor de specialitate, a obţinut rezultate notabile prin destructurarea mai multor grupuri infracţionale, făcând Constanţa un oraş mai sigur.  
 
Potrivit comisarului-şef de poliţie Constantin Dancu, inspectorul-şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, din punctul de vedere al statisticii, comparativ cu anul 2017, în perioada vizată a acestui an, infracţionalitatea sesizată a scăzut cu 1.112 fapte (-5,5%), de la 20.307 la 19.195. „Analizând după modul de sesizare, se observă o scădere a faptelor sesizate, prin plângere (-534) şi a celor din oficiu (-192)“, a precizat şeful IPJ Constanţa.
 
În ceea ce priveşte infracţiunile contra libertăţii persoanei, potrivit comisarului-şef de poliţie Constantin Dancu, se înregistrează o scădere de 28 fapte (-2,51%). Furturile înregistrează în acest an o scădere de 624 fapte (-9,5%), furtul din societăţi comerciale este în scădere cu 136de  fapte (-14,5%), furtul din autovehicule a scăzut cu 564 fapte (-55%), iar furtul de autovehicule a înregistrat o scădere cu 29 fapte (-32,95%). De asemenea, climatul de ordine şi siguranţă publică este evidenţiat şi de scăderea numărului de tâlhării, cu 64 de fapte (-19%).
 
După mediul de comitere a faptelor sesizate în primele 11 luni, în acest an, IPJ Constanţa înregistrează scăderi ale valorilor faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017 atât în mediul urban, cât şi în cel rural (cu 988 mai puţine fapte sesizate în mediul urban - total 13.153 fapte - şi cu 124 mai puţine fapte sesizate în mediul rural - total 6.042 fapte). O contribuţie importantă în obţinerea acestor rezultate în mediul urban o reprezintă asigurarea prezenţei dispozitivelor de ordine şi siguranţă publică în sistem integrat cu suplimentarea, atunci când a fost posibil, cu efective de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa, Grupării de Jandarmi Mobile Constanţa şi de la Garda de Coastă Constanţa. Situaţia a fost posibilă şi în contextul activităţilor preventive desfăşurate de poliţişti.
 
„În mediul rural, scăderea faptelor sesizate este o consecinţă a constituirii unor dispozitive de siguranţă publică suple şi dinamice, adaptate la specificul situaţiei operative. Continuarea patrulării auto (cu 1-2 patrule/secţie) pe schimburile II şi III, precum şi în zilele de weekend şi sărbători legale a avut în vedere prevenirea infracţiunilor de ultraj, asigurarea unei intervenţii operative la apelurile cetăţenilor şi totodată, utilizarea unor puncte de staţionare, în intervale orare bine stabilite, raportate la locul şi timpul critic de comitere a faptelor antisociale“, a precizat comisar-şef de poliţie Constantin Dancu, comandantul IPJ Constanţa.
 
Pe linia infracţiunilor stradale sesizate se înregistrează o scădere de 461 fapte (-37,36%), cu un număr total de 773 fapte în primele 11 luni ale anului 2018, faţă de 1.234 fapte la 11 luni ale anului 2017. Dintre acestea, 296 au fost săvârşite ziua şi 477 noaptea, 36 fiind constatate în flagrant. Urmare a măsurilor dispuse pentru dinamizarea dispozitivelor de ordine şi siguranţă publică, situaţia sesizărilor de natură penală descoperite în flagrant înregistrează o creştere cu 705 fapte (+44, 23%), de la 1.594 fapte la 11 luni 2017, la 2.299 fapte la 11 luni 2018.
 
În privinţa evoluţiei situaţiei pe linia dosarelor penale, poliţiştii constănţeni înregistrează o scădere a stocului faţă de începutul anului cu 2.141 dosare (la începutul anului erau în lucru 58.089 dosare, au fost înregistrate 20.395 dosare şi au fost soluţionate 23.445, rămânând în lucru 55.948 dosare). Pe linia dosarelor penale cu autor necunoscut (AN), înregistrăm o scădere cu 2.237 dosare, situaţia prezentându-se astfel: la începutul anului aveam în lucru 44.498 dosare penale cu AN, au fost înregistrate 7.483 dosare cu AN şi au fost soluţionate 9.794, rămânând în lucru 42.261 dosare penale cu AN.
 
Toate aceste rezultate pozitive relevă o activitate foarte bună a poliţiştilor numiţi în structurile poliţiei judiciare (atât de la structurile de investigaţii criminale cât şi la cele de ordine publică), pe linia instrumentării dosarelor penale, desfăşurării activităţilor de investigare, culegere a informaţiilor şi administrare a probelor, precum şi o colaborare permanentă şi eficientă cu unităţile de Parchet.
 

Pe linia poliţiei rutiere, în cursul primelor 11 luni ale anului 2018, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2017, pe raza judeţului Constanţa s-au înregistrat 107 accidente grave, soldate cu 60 de persoane decedate şi 67 de persoane rănite grav, constatându-se scăderi la numărul accidentelor grave (-14), la numărul persoanelor grav rănite (-20) şi al persoanele decedate (-6).
 
Totodată, poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier au formulat 21 de propuneri de arestare, în urma cărora au fost reţinute 24 de persoane. În continuarea cercetărilor, instanţele de judecată au admis arestarea preventivă pentru 17 dintre inculpaţi.

 
Dinamica de resurse umane a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa în primele 11 luni ale anului 2018 prezintă un grad de  încadrare de 83,67% (78,90% ofiţeri de poliţie, 84,67% agenţi de poliţie şi 88,61% personal contractual).
 
Deficitul de personal s-a diminuat prin încadrarea promoţiilor de absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ superior şi postliceal ale M.A.I (12 ofiţeri şi 96 agenţi), cât şi prin încadrarea directă a unui număr de 7 ofiţeri, 3 agenţi şi 5 personal contractual. Majoritatea funcţiilor de conducere anterior vacante au fost ocupate în anul 2018 prin examen/concurs, fiind asigurată stabilitatea şi continuitatea actului de comandă. La nivelul managementului resurselor umane, s-au avut în vedere cu prioritate: asigurarea stabilităţii efectivelor de poliţişti în zonele operative, ocuparea prin concurs a funcţiilor de conducere vacante şi adaptarea rapidă şi eficientă la noua profesie a poliţiştilor absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ ale M.A.I. şi ai celor încadraţi din sursă externă în anul 2018.
 
„Calitatea actului managerial, precum şi implicarea activă a tuturor structurilor IPJ Constanţa au condus la rezultate deosebite, înregistrându-se scăderi la majoritatea faptelor infracţionale. Toate aceste eforturi depuse de poliţiştii constănţeni au fost răsplătite prin feedback-ul pozitiv venit din partea societăţii civile, care a început să conştientizeze faptul că obiectivul principal este acela de a face Constanţa un oraş tot mai sigur, lucru care se poate realiza doar printr-o implicare activă şi cooperare cu organele de poliţie“, au mai arătat oficialii IPJ Constanţa.  
 
Comisarul-şef de poliţie Constantin Dancu a făcut o scurtă declaraţie cu privire la Poliţia Locală din Constanţa.
 
„Cred că activitatea noastră în 2019 în raport de Poliţia Locală va intra în normal. Poliţia Naţională răspunde de tot sistemul de siguranţă şi ordine publică din judeţ, inclusiv din municipiul Constanţa. Vom avea activităţi comune, de acum înainte. Vă garantez acest lucru!
 
Dacă se impune, vom face atât echipe mixte, cât şi echipe independente. Legea prevede că noi, Poliţia Naţională, răspundem de acest sistem şi vă spun că în perioada imediat următoare vom avea discuţii atât cu Primăria municipiului Constanţa, cât şi cu Poliţia Locală să reglementăm aceste probleme. (…) Sistemul de siguranţă şi ordine publică va fi coordonat de noi în sensul că vom avea zone de patrulare unde vom patrula în echipe mixte şi zone de patrulare unde vor patrula independent. Lucrul acesta se va face sub directa noastră îndrumare. Noi vom repartiza şi vom stabili locurile unde vom patrula. Noi avem o astfel de colaborare cu Jandarmeria. Inclusiv cu Poliţia Locală, în 2019, vom merge pe acelaşi sistem. Şi cum colegii jandarmi vin şi se prezintă la Poliţie, facem echipele mixte de patrulare, în cazul în care se impune acest lucru, după care echipele independente sunt repartizate în teren de către şeful de secţie ori de lucrătorul de la secţia de poliţie, în funcţie de situaţia operativă. (…)
 
Anul acesta nu s-a întâmplat aşa cu Poliţia Locală. Urmează să discutăm în perioada imediat următoare. Există un plan pe care îl facem la început de an, comun, cu Poliţia Locală, unde ei (nr. Poliţia Locală) au obligaţia să respecte planul unic de supraveghere. (…) Cred că 2019 va fi, cred eu, un an mult mai bun în privinţa colaborării cu Poliţia Locală“, a mai spus şeful IPJ Constanţa.  
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Audit în Primăria Constanța. Este vizat Serviciul Registratură și Management Documente

06 Apr 2023 1407

Începe procesul pe averea comisarului șef Dancu, fostul comandant al IPJ Constanța!

21 Sep 2022 4713

Averea comisarului șef Dancu, fostul șef al IPJ Constanța, pe masa judecătorilor de la Curtea de Apel. „Niște oameni de bine mi-au făcut o sesizare“

05 Aug 2022 20194

Polițiști luați în colimator de inspectorii de integritate! Averi nejustificate, reclamă ANI

28 Jul 2022 1525

Fost șef al IPJ Constanța, cu peste 340.000 de lei avere nejustificată, acuză ANI! Ce spune comisarul șef Dancu (DOCUMENTE)

28 Jul 2022 7990

Sărbătoare la IPJ Constanța! Este ziua de naștere a chestorului Constantin-Adrian Glugă

12 Jan 2022 4439

LIVE VIDEO Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, ajung azi în portul militar Constanța

09 Jan 2022 2380

S-a stins din viață un fost șef al poliției din Constanța. Activitatea sa profesională a fost legată și de județul Tulcea

15 Oct 2021 5941

Azi, concurs pentru șefia IPJ Constanța. Chestorul Constantin Adrian Glugă, singurul candidat

24 Aug 2021 5348

Poliția Română caută al 17-lea inspector șef al IPJ Constanța (document)

21 Jul 2021 3155

Azi este ziua chestorului Constantin-Adrian Glugă, inspector șef al IPJ Constanța

12 Jan 2021 4059

O lună de la împuternicirea în fruntea IPJ Constanța Cine a rămas în echipa inspectorului șef Constantin Adrian Glugă

01 Aug 2020 6909

Comisarul șef Constantin-Adrian Glugă face primele declarații despre împuternicirea sa în fruntea IPJ Constanța

18 Jul 2020 5496

Editorial Să interzicem horele!

04 Jul 2020 3592

Șeful Poliţei Municipiului Constanţa s-a pensionat!

03 Jul 2020 4359