Constanţa. Comunicatul Sindicatului Liber al Navigatorilor cu privire la soarta a 22 de marinari români de pe o navă reţinută în Franţa

Nava St Elias sub pavilion Panama a fost reţinută în portul Lorient din Franţa pe motiv că la bord sunt încălcate condiţiile convenţiei MLC 2006.

La bord sunt 22 de navigatori români care au reclamat mai multe luni de neplată şi lipsa condiţiilor de muncă şi viaţă la bord.

În data de 2 iulie 2018 nava a fost inspectată de PSC şi Inspectorul ITF din Franţa, iar în urma controlului nava a fost reţinută.

Conform unor surse apropiate navigatorilor de la bord, condiţiile de muncă şi viaţă la bord sunt inumane şi inacceptabile.

Armatorii navei acum fac demersuri rapide pentru plata salariilor şi repatrierea echipajului impuse de autorităţi în urma plângerilor navigatorilor de la bord şi îndreptarea problemelor găsite la bord.

Mai sunt navigatori români debarcaţi care au de primit sume de bani promise că vor fi plătite imediat ce vor ajunge acasa, promisiuni neonorate însă până la această dată.

ITF Franţa colaborează cu Sindicatul Liber al Navigatorilor şi ITF România pentru rezolvarea tuturor problemelor de neplată a navigatorilor, în măsura în care aceştia pun la dispoziţie documentele necesare care să ateste sumele de bani care sunt de primit. 

De reţinut este că la această navă, navigatorii de la bord au înlocuit alţi navigatori care au fost debarcaţi fără plata salariilor la zi.

Sindicatul Liber al Navigatorilor atrage atenţia personalului navigant român că ar trebui evitate navele cu probleme de neplată.

În caz de neplată a salariilor pentru o perioada care depăşeşte două luni, navigatorii trebuie să se adreseze organizaţiilor din care fac parte sau să facă plângere la administraţia pavilionului navei şi clubul de asigurare al navei, în conformitate cu prevederile convenţiei MLC 2006.


Asigurarea acoperă maxim patru luni salariu neplătit şi costul cu repatrierea navigatorilor.
 
Comunicatul este semnat de Comitetul Executiv al SLN

Sursa foto: SLN


Citeste si:

Interviu online cu Adrian Mihălcioiu, liderul SLN, inspector ITF România Despre viaţa marinarului, problemele navigatorului român şi pregătirea acestuia. Mai este meseria de navigator atractivă?

Navă sub pavilion Panama, sechestrată în Franța. În ce condiții trăiau cei 22 de marinari români de la bordul navei

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Steve Trowsdale, șeful Inspectoratului ITF Londra, la Constanța! Discuții despre cursuri privind depresia la navigatori (FOTO)

26 Mar 2024 510

Știri Portul Constanța UPDATE. Grevă a navigatorilor de la bordul unui vas sub pavilion Germania! „Muncă fără plată este sclavie, iar sclavia a fost abolită“

21 Feb 2024 614

ZIUA LIVE. Carnetul de marinar ar urma să fie valabil cinci ani. „Îmbunătățiri“ aduse de criza Covid pentru navigatori

22 Apr 2021 2706

ZIUA LIVE. Adrian Mihălcioiu, lider Sindicatul Liber al Navigatorilor „Ne vom lupta să nu fie obligatorie vaccinarea pentru personalul navigant”

21 Apr 2021 2195

ZIUA LIVE. Navigatorii români și criza Coronavirus. Despre vaccinare și drepturile personalului navigant

20 Apr 2021 3935

Marinari români arși în urma unui accident în Portul Dickson

08 Apr 2021 1997

Preambul la protestul de la Bruxelles ITF România și reprezentanții Federației Europene a Transportatorilor din România atrag atenţia europarlamentarilor (galerie foto)

22 Mar 2019 1747

ITF România și reprezentanții Federației Europene a Transportatorilor din România susțin protestele de la Bruxelles

21 Mar 2019 1549

Inspectorul ITF România a cerut PSC Constanţa reţinerea unei nave pentru plata salariilor echipajului. Suma este uriaşă (galerie foto)

10 Mar 2019 4011

Eugenie Bouchard, învinsă de Simona Halep în finala pentru "lovitura anului" în Fed Cup

03 Jan 2019 2216

Monica Niculescu a reușit calificarea în semifinale la turneul de la Poitiers

27 Oct 2018 1349

Ziua Internațională a Navigatorului, sărbătorită la Constanța (galerie foto)

25 Jun 2018 2819

Membrii echipajului navei Ikatel din Portul Agigea au renunţat la proteste

06 Oct 2014 1835

Probleme în Portul Constanţa cu membrii echipajului navei Iron Baron V sub pavilon Panama

18 Sep 2014 2698

13 marinari bulgari, abandonaţi în Portul Constanţa după ce armatorul canadian a intrat în insolvenţă

16 Jul 2014 1875