Constanța Percheziții de amploare într-un dosar de colectare și traficare a artefactelor. Au fost confiscate peste 2.000 de monede antice (GALERIE FOTO)La data de 17 decembrie a.c., polițiști de investigații criminale din cadrul I.P.J. Constanța, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța, au pus în executare 23 de mandate de percheziție domiciliară, în municipiul București și județele Alba, Constanţa, Hunedoara, Ilfov și Vâlcea, în cadrul unui dosar penal pentru furt calificat și tăinuire, la locuințele unor persoane bănuite de comiterea de infracțiuni contra patrimoniului cultural național.  

Din cercetări, a reieşit faptul că persoanele bănuite ar fi desfășurat o activitate amplă, în ceea ce privește colectarea, deținerea și valorificarea de artefacte antice, din perioada romană și medievală, în special monede și bunuri arheologice, și ar fi înlesnit valorificarea acestora, urmărind, prin disimularea originii şi naturii ilicite a pieselor arheologice, crearea unei stări de aparentă legalitate şi inserarea bunurilor în fluxul afacerilor legitime cu antichităţi.

În urma perchezițiilor, au fost descoperite și indisponibilizate peste 2.000 de monede antice, din perioada romană (denari romani), bizantine, din perioada greacă, tetradrahme celtice și monede medievale din aur, argint și bronz, precum și 33 de bunuri arheologice (fibule romane, vârfuri de lance, inele din perioada romană și pandantive), susceptibile a face parte din patrimoniul cultural național. 

Totodată, au fost identificate și alte bunuri și documente folosite în realizarea activității infracționale de sustragere și traficare a artefactelor (documentație de specialitate, suporturi de stocare a datelor, acte bancare de transfer de bani, lingouri de aur și platină).

„Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, transmit reprezentanții IPJ Constanța.


Activităţile au beneficiat de sprijinul Direcției de Investigații Criminale - I.G.P.R., Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, polițiștilor din cadrul I.P.J. Constanța (Serviciul Criminalistic, Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, Serviciul pentri Acțiuni Speciale, Serviciul Arme, Explozivi și Substanţe Periculoase, Poliția municipiului Constanța) și cei ai inspectoratelor de poliție județene Alba, Ilfov, Hunedoara și Vâlcea.  

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operațiuni Speciale și U.T.A.I. Constanța.

Sursă foto: IPJ Constanța

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Percheziții ale procurorilor DIICOT în mai multe județe din țară. Vizați, suspecți de proxenetism

16 May 2022 252

Trei bihoreni au furat jumătate de milion de lei din sediul unei firme

15 May 2022 473

Oficial, de la DNA Ofițer de la Investigarea Fraudelor, din IPJ Constanța - la data faptelor, trimis în judecată!

12 May 2022 959

UPDATE. Constanța 11 persoane reținute și bunuri specifice desfășurării activității de prostituție ridicate, într-un dosar de proxenetism

12 May 2022 814

Tineri amenințați și șantajați de mai multe persoane la Giurgiu. Suspecții, reținuți (VIDEO)

12 May 2022 425

Percheziții la mai multe persoane bănuite de săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune prin metoda „ghicitul“

12 May 2022 464

Percheziții la Constanța și în alte șase județe din țară. Vizați, suspecți de proxenetism (VIDEO)

10 May 2022 1328

Percheziții și încătușări Tone de motorină furate de la nave aflate în portul Constanța Sud-Agigea (GALERIE FOTO)

09 May 2022 5517

Raisa Ladin, soacra Dalidei din serialul „Las Fierbinți”, a fost arestată pentru 30 zile

07 May 2022 20530

Suspiciuni de corupție la un liceu din orașul Târgu Neamț. Ofițerii DGA efectuează percheziții

06 May 2022 467

Tulcea, printre județele vizate într-un mega dosar la DIICOT (GALERIE FOTO)

06 May 2022 1201

DIICOT Percheziții în mai mulțe județe. Au fost descoperite cantități mari de droguri și arme albe (GALERIE FOTO)

05 May 2022 600

DIICOT Percheziții în București, Tulcea și alte patru județe într-un dosar de spălare a banilor. Imobile și autoturisme de lux, cumpărate de suspecți (GALERIE FOTO)

05 May 2022 879

Percheziții și la Constanța Profesori condamnaţi în dosarul concursului „Arhimede“, achitați

04 May 2022 1046

Percheziții de amploare în județul Vaslui. Vizate, persoane suspecte de loviri, amenințare și distrugere

30 Apr 2022 495