Eveniment

Constănţenii au marcat Ziua Armatei Române Defilare în Piaţa Ovidiu şi jurământ la Academia Navală (galerie foto)Ziua Forţelor Armate Române a fost sărbătorită pentru prima dată la 2 octombrie 1951, iar din anul 1959 a fost stabilită ca zi aniversară data de 25 octombrie. Devenită simbol al tuturor bătăliilor şi eroilor neamului românesc, ziua de 25 octombrie a rămas întipărită în sufletele românilor ca ziua în care ţara îşi sărbătoreşte armata şi pe cei care au fost şi sunt în slujba ei.
 
Ca în fiecare an, autorităţile constănţene au celebrat Ziua Armatei Române cu numeroase manifestări militare. Cu această ocazie, ieri, în Constanţa, a fost arborat drapelul naţional la sediile instituţiilor militare, s-a ridicat marele pavoaz la bordul navelor militare maritime şi fluviale şi s-au organizat ceremonii militare şi activităţi comemorative în toate garnizoanele.
 
Pasul de paradă al militarilor îmbrăcaţi în uniforme şi marşurile intonate de muzică militară au atras atenţia curioşilor care au venit la evenimentul din Piaţa Ovidiu. S-a intonat imnul, preoţii au ţinut o slujbă religioasă, s-au depus coroane şi jerbe de flori, iar militarii au încheiat sărbătoarea cu o paradă.
 
Alături de comandanţi ai unităţilor militare, la eveniment s-au mai aflat prefectul Constantin Ion şi subprefectul Levent Accoium.


 
Momentul care a stârnit admiraţia privitorilor a fost spectacolul muzical oferit de fanfara militară. Evenimentul a inclus, de asemenea, prezentarea armelor, a maşinilor blindate şi a TAB-urilor.
 
Totodată, la sediul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“ a avut loc ceremonia de depunere a jurământului militar de către studenţii instituţiei  şi elevii Şcolii Militare de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu“. Depunerea jurământului militar reprezintă un pas important în viaţa oricărui militar, consfinţind legământul faţă de patrie şi simbolizând pentru studenţii şi elevii anului I primirea în rândurile ostaşilor români.
Mândri de uniforma militară, 98 de viitori ofiţeri şi maiştri militari ai Forţelor Navale au rostit legământul faţă de ţară. Ceremonialul a fost condus de comandantul Academiei „Mircea cel Bătrân“, contraamiral de flotilă Vergil Chiţac, în prezenţa reprezentanţilor Ministerului Apărării Naţionale şi ai Forţelor Navale, a comandanţilor de unităţi, a părinţilor, rudelor şi prietenilor.
 
Primăria şi Consiliul Local al oraşului Cernavodă au comemorat, de asemenea, eroii căzuţi pe front. La evenimentul prilejuit de Ziua Armatei Române au participat oficialităţi ale administraţiei locale, consilieri locali, militari, veterani de război, poliţişti şi agenţi economici, care s-au reunit la Monumentul Eroilor din Parcul Central al oraşului, pentru a participa la ceremonialul dedicat celor s-au jertfit pentru neamul românesc.
 
Ceremonialul a fost deschis de Fanfara Axiopolis, urmând discursurile autorităţilor şi ale veteranilor de război. Un sobor de preoţi i-a pomenit pe eroi într-o slujbă religioasă, iar evenimentul a culminat cu o depunere de coroane, din partea autorităţilor locale, a formaţiunilor politice, a agenţilor economici şi, nu în ultimul rând, a elevilor din Cernavodă.
 
Ziua Armatei Române a mai fost marcată şi în garnizoana Mangalia, unde a avut loc un ceremonial militar şi religios cu depuneri de coroane de flori la Complexul Monumental din Piaţa Republicii, în garnizoana Tulcea, unde a avut loc un ceremonial militar şi religios cu depuneri de coroane de flori la Cimitirul Eroilor, şi în garnizoana Babadag, unde au avut loc un ceremonial militar şi religios cu depuneri de coroane de flori şi o paradă militară la Monumentul Eroilor 1916-1918.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

110 ani de la consfinţirea Corpului Maiştrilor Militari de Marină

06 May 2019 433

Discursul ministrului apărării naţionale cu prilejul Zilei Veteranilor - "Împreună cu noi își cinstesc astăzi eroii toate țările Europei"

11 Nov 2018 504

Imagini de la eveniment „Alerg pentru Unirea de la Marea Neagră”. Cursă Cernavodă - Constanța. Aproape 30 de persoane au participat (galerie foto+video)

10 Nov 2018 839

„Alăturaţi-vă nouă!“ Vor alerga de la podul de la Cernavodă până la Constanţa. Ce evenimente va celebra cursa

03 Nov 2018 1480

Ziua Armatei Române, sărbătorită la Şcoala Gimnazială nr.28 “Dan Barbilian” din Constanța

26 Oct 2018 538

Cursa a avut şi scop caritabil În cinstea Zilei Armatei Române, militarul Laurenţiu Cobzaru a alergat de la Galaţi la Bucureşti (galerie foto)

26 Oct 2018 912

Interviu live Cristian Cîrjaliu - „Dintr-un cătun, Agigea a crescut datorită investițiilor. Le mulțumesc tuturor celor care au construit în comuna noastră!“ (video)

26 Oct 2018 1923

Brigada 9 Mecanizată "Mărăşeşti", la Ceremonialul de Ziua Armatei Române, la Monumentul Eroilor din cel de-al doilea Război Mondial, în Cimitirul Central din Constanța (galerie foto)

25 Oct 2018 624

Viorica Dăncilă Armata României este "o instituţie reper în istoria noastră naţională"

25 Oct 2018 518

De Ziua Armatei Române, depuneri de coroane la Cimitirul Eroilor din Tulcea (galerie foto)

25 Oct 2018 656

Senatorul constănțean Ștefan Mihu de Ziua Armatei Române „Este o zi a demnității naționale, semnificând recunoștința întregii țări adresată soldaților și ofițerilor Armatei Române“

25 Oct 2018 659

Liviu Dragnea, mesaj de Ziua Armatei Române „Felicitări tuturor celor care astăzi reprezintă Armata României, își fac datoria cu profesionalism și dăruire“

25 Oct 2018 358

Ceremonial de Ziua Armatei Române, la Monumentul Eroilor din cel de-al doilea Război Mondial, în Cimitirul Central din Constanța (galerie foto)

25 Oct 2018 823

Ministrul Mihai Fifor „Ziua Armatei României reprezintă un reper important pentru întreaga noastră națiune“

25 Oct 2018 382

Ziua Armatei Române Cumpăna îşi comemorează eroii

24 Oct 2018 806