Cu cine face afaceri noul şef al Vămii Agigea Triumviratul vameşilor măcelari - asociatul, condamnat pentru 414 fapte de corupţie

cap_7.jpgProaspăt desemnat şef peste cuibul de viespii ce pare a fi Vama Constanţa Sud Agigea, consilierul superior Ovidiu Ion Tatu a menţionat în declaraţia de interese valabilă de la numirea sa în funcţia de director al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea faptul că este acţionar în două firme, respectiv Best Business Consulting şi Best Brand Business.

Foarte interesant, într-una din firme - înfiinţată pentru comercializarea cărnii şi al produselor din carne -, şeful de la Agigea este partener de afaceri cu vameşul Mugurel Valentin Blendea, de la Vama Otopeni, personaj pe care Tribunalul Buzău îl condamnase într-un proces privind 8.000 de fapte de corupţie, din care lui i se impută 414 acte materiale de luare de mită. Firma a fost deschisă spre sfârşitul anului trecut, cu puţin înainte ca Ovidiu Ion Tatu să fie numit adjunct la Vama Agigea.

Aşa cum menţionam în ediţiile anterioare, noul şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea este asociat în două firme, prima dintre ele fiind Best Business Consulting, înfiinţată în anul 2008. Conform Oficiului Registrului Comerţului, societatea a luat fiind în luna martie 2008 şi se ocupă în prezent cu „activităţi auxiliare intermedierilor financiare, exclusiv activităţi de asigurări şi fonduri de pensii".

Afacerile merg bine

vames_-_carne_galantar.jpg

Asociaţi sunt şeful de la Agigea, cu 35%, şi Petrică Simion, cu 65%. Funcţia de administratori le revine lui Simion şi unui anume Marius Popa. În anul 2010, cu doi salariaţi, firma şefului de la Vama Agigea a avut o cifră de afaceri de 272.835 de lei şi un profit brut de 40.908 lei. Cifrele par o scădere faţă de anul precedent când, cu acelaşi număr de salariaţi, cifra de afaceri a firmei a fost de 325.832 de lei, iar profitul brut s-a ridicat la 138.937 de lei. Bilanţul pentru anul 2008 arăta că cifra de afaceri a fost de 242.320 de lei, au fost trei angajaţi, iar profitul brut a fost de 68.532 de lei. Însă lucrurile încep să devină interesante cu cea de-a doua afacere pusă pe picioare de consilierul superior de la Vama Agigea.

414 fapte de corupţie. Din 8.000

Potrivit informaţiilor oficiale, Best Brand Business a fost înfiinţată pe data de 12 septembrie 2011 şi au pus umărul pentru ea trei vameşi: actualul şef de la Agigea, inspectorul principal Adrian Cătălin Uzună, de la Direcţia Regională de Accize şi Operaţiuni Vamale Constanţa, dar şi controlorul vamal bucureştean Mugurel Valentin Blendea. Personaj foarte interesant, Blendea s-a aflat în rândul celor aproximativ 20 de lucrători vamali de la Biroul Vamal Otopeni ridicaţi de mascaţi în anul 2006 şi trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un proces privind circa 8.000 de fapte de corupţie. Din acestea, potrivit rechizitoriului, 414 i s-ar fi imputat lui Blendea, fiind vorba despre tot atâtea acte materiale de luare de mită. În primă instanţă, în martie 2011, Tribunalul Buzău i-a găsit vinovaţi pe Blendea şi pe ceilalţi vameşi de acuzaţiile aduse de procurori, iar cel care va deveni partenerul de afaceri al şefului Vămii Agigea a fost condamnat la patru ani de închisoare. În prezent, dosarul se află pe rolul Curţii de Apel Prahova, după ce suspecţii au declarat apel împotriva primei sentinţei, iar un nou termen de judecată se va desfăşura la sfârşitul lunii august. Dar pentru că viaţa merge mai departe, trebuie spus că verdictul de patru ani de detenţie nu l-a împiedicat pe vameşul bucureştean să-şi continue ascensiunea în lumea afacerilor.

Trei vameşi pentru o „măcelărie"?

La circa jumătate de an de la condamnare, pe 12 septembrie 2009, Mugurel Valentin Blendea înfiinţa alături de alţi doi vameşi constănţeni societatea Best Brand Business, afacere din care deţinea jumătate, iar viitorul şef de la Agigea şi colegul său de la Constanţa îşi „disputau" câte 30, respectiv 20%. Iniţial, administrator a fost numit Adrian Cătălin Uzună, iar firma se ocupa de „comerţul cu ridicata al cărnii şi al produselor din carne", sediul fiind declarat în Constanţa, pe bulevardul Mamaia. Potrivit ultimelor date de la Registrul Comerţului, acţionariatul pare să se fi schimbat un pic: din firmă a plecat Uzună, care a fost înlocuit de Mariana Sponti, iar procentele par să se împartă acum în mod egal între acţionari, fiecare deţinând circa 33%. Administrator a fost numită Marioara Ştefan, iar societatea are un punct de lucru în Piaţa Griviţei, dar şi la Complex Brotăcei. Obiectul principal de activitate a rămas în continuare „comerţul cu ridicata al cărnii şi al produselor din carne".


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Maşina lui Ovidiu Ion Tatu, fost şef al Vămii din Constanţa, scoasă la mezat de Fisc. La cât a fost evaluată (documente)

16 Mar 2017 7660