Cum a salvat Primăria Constanţa moştenirea lui Don Pedro

Petrica_Petrica_Iordache.jpgTribunalul a admis apelul declarat de Municipiul Constanţa prin Primar şi a schimbat în parte sentinţa Judecătoriei, considerând contractul încheiat între Petrică Iordache şi Primăria Constanţa doar parţial nul

Considerat de mulţi drept afacerist-emblemă al Constanţei şi decedat în condiţii încă de neacceptat pentru prieteni şi cunoscuţi, în vara anului 2007, Petrică Iordache revine în atenţia publicului. Mai exact, moştenirea celui cunoscut drept Don Pedro pare să fi fost salvată de Primăria Constanţa, într-un proces în care familia business man-ului fusese dată în judecată de nişte bucureşteni, pentru un teren situat în buricul Constanţei.

Recent, magistraţii Tribunalului au admis apelul declarat de Municipiul Constanţa prin Primar în procesul în care, iniţial, se constatase nulitatea unui contract prin care familia Iordache devenise proprietară a unui teren situat în zona peninsulară a Constanţei. Proces în care, este de menţionat, în primă instanţă, familia Iordache nici nu şi-a angajat avocat, nici nu a formulat întâmpinare şi nici nu s-a prezentat în instanţă, ca şi cum procesul nu ar fi existat. Astfel că, în anul 2009, Judecătoria Constanţa a constatat că la momentul încheierii contractului prin care familia afaceristului-emblemă a dobândit de la Primăria Constanţa terenul de peste 200 de metri pătraţi în schimbul sumei de 29.900 de euro „au fost încălcate dispoziţiile imperative prevăzute de articolul 21 alineatul 5 al Legii 10/2001". Împotriva deciziei Tribunalului Constanţa prin care s-a admis apelul Municipiului Constanţa prin Primar s-a declarat deja recurs de către bucureşteni. Aşa cum arătam în ediţiile anterioare, potrivit documentelor existente la dosarul cauzei, terenul în discuţie are peste 200 de metri pătraţi şi a fost achiziţionat de afaceristul Petrică Iordache de la Primăria Constanţa pentru suma de 29.900 de euro.

Tribunalul a modificat sentinţa

Recent, Tribunalul Constanţa a hotărât să schimbe în parte prima sentinţă pronunţată în cauză, „în sensul constatării nulităţii absolute parţiale a contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2107/2004 (...) astfel cum a fost identificat prin raportul de expertiză tehnică imobiliară (...)". Mai mult decât atât, bucureştenii care i-au dat în judecată pe soţia şi fiii lui Don Pedro pentru terenul din Peninsulă au fost obligaţi să achite în favoarea Municipiului Constanţa prin Primar „cheltuielile de judecată de 800 de lei, reprezentând onorariul de expertiză tehnică imobiliară". Litigiul are numărul 8159/118/2010 şi s-a judecat până acum la două instanţe din Constanţa, respectiv Judecătoria şi Tribunalul. Părţi în dosar erau, în calitate de reclamanţi, Istrate Micescu, Anca Constantina Simionescu şi Stanca Elena Margareta Viforeanu Micescu, iar de cealaltă parte, în calitate de pârâţi, figurau Carmen Celestina Iordache, soţia renumitului Petrică Iordache, şi cei doi copii, Renato Albert şi Francesco Lorin, alături de Municipiul Constanţa prin Primar. Procesul a debutat în instanţă în 2009, cei trei reclamanţi l-au dat în judecată pe Petrică Iordache, dar şi Municipiul Constanţa prin Primar. Litigiul privea un teren situat pe strada Sulmona, din Constanţa, în zona Peninsulară a oraşului. Bucureştenii cereau Judecătoriei Constanţa - unde a fost înregistrat iniţial dosarul - să constate „nulitatea absolută parţială a contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub numărul 2107/01.02.2004", contract încheiat între Petrică Iordache şi Municipiul Constanţa prin Primar.

Solicitări fără răspuns

Potrivit contractului contestat de reclamanţi, Petrică Iordache devenea proprietarul terenului în suprafaţă de 271 mp, în schimbul sumei de 29.900 de euro. În cererea de chemare în judecată, bucureştenii au arătat că au trimis două notificări Primăriei Municipiului Constanţa, înregistrate sub numărul 937 şi 938, ambele din 27 iunie 2001, notificări prin care, în baza legii nou-promovate 10/2001, solicitau retrocedarea în natură a terenului de circa 230 mp, situat pe strada Sulmona, fostă Tomis, dar şi despăgubiri pentru construcţia demolată de stat după preluarea abuzivă a imobilului. Mai exact, este vorba despre o „construcţie din lemn cu un etaj, două terase, un balcon şi un foişor". Reclamanţii au arătat în cererea adresată instanţei de judecată că autorităţile constănţene nu le-au răspuns niciodată notificărilor de restituire a imobilului, astfel că au deschis un prim proces, în care au aflat că o parte a terenului cu pricina, aproximativ 170 mp, fusese vândut afaceristului Petrică Iordache şi soţiei sale, la trei ani după notificările înainte de ei primăriei. Totodată, au mai aflat că alţi 30,33 mp din teren fuseseră înstrăinaţi altor persoane, din Dispoziţia primarului nr. 1344/31.05.2004, prin care s-a dispus predarea terenului în suprafaţă de 1.104,86 mp către alţi beneficiari. Bucureştenii au mai zis că suprafaţa de 170 mp vândută către soţii Iordache se suprapune peste terenul lor, pe care îl solicitaseră în baza legilor proprietăţii încă din 1991, însă fără să primească răspuns până la data introducerii în instanţă a primei acţiuni. Solicitările de retrocedare a terenului au fost reluate după ce a fost promulgată Legea 10/2001, însă tot fără răspuns au rămas. De asemenea, s-a mai arătat pe parcursul procesului, că cei trei reclamanţi sunt moştenitorii lui Istrate N. Micescu, proprietarul de drept al terenului.

Notificările, anterioare contractului


Mai mult, bucureştenii care s-au războit în instanţă cu Don Pedro au afirmat că documentul pentru teren pe care acesta l-a încheiat cu Primăria Constanţa este nul pentru că autoritatea locală nu a răspuns niciodată notificărilor formulate cu privire la o parte din suprafaţa vândută către Iordache. În cele din urmă, prin sentinţa 21426/2009, Judecătoria Constanţa le-a dat dreptate reclamanţilor din Bucureşti, stabilind că „la data perfectării contractului de vânzare-cumpărare (...) au fost încălcate dispoziţiile imperative prevăzute de articolul 21 alineatul 5 al Legii 10/2001". De asemenea, judecătorii au subliniat că notificările privind terenul erau anterioare contractului încheiat de Don Pedro cu primăria. Totuşi, recent, Tribunalul Constanţa a admis apelul declarat de Municipiul Constanţa prin Primar şi a schimbat în parte sentinţa Judecătoriei, considerând contractul încheiat între Petrică Iordache şi Primăria Constanţa doar parţial nul. Totodată, Tribunalul i-a obligat pe bucureşteni să suporte costurile expertizei.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Justiție Constanța Un bărbat din Egipt ar fi violat o bătrână din Valu lui Traian. A fost trimis în judecată

28 Mar 2024 452

Atenție, detalii cu puternic impact emoțional! Crimă într-un hotel din Mangalia! Prima ședință de judecată cu ușile deschise (FOTO+VIDEO)

25 Mar 2024 1078

DNA a trimis în judecată un șofer! Dare de mită, ultraj, distrugere și amenințare

25 Mar 2024 393

Rechizitoriu pentru cunoscutul bancher Gheţea Radu Graţian! Trimis în judecată, la Constanța, pentru ucidere din culpă! (VIDEO+DOCUMENT)

24 Mar 2024 830

Surpriză în politică! Dan Diaconescu candidează la europarlamentare din partea partidului Alianța Românilor Digitali (surse)

23 Mar 2024 631

Curtea de Apel Constanța, final de proces în presupusul șantaj de la SOCEP! Când se va pronunța instanța definitiv

22 Mar 2024 644

Avocat din Baroul Ialomița, trimis în judecată de procurorii DNA

22 Mar 2024 442

Trimis în judecată de DNA Constanța Ermil Chelariu, fost director general în CJC, își va recupera telefonul mobil marca Iphone 14

21 Mar 2024 678

A fost trimis de Guvern în Parlament proiectul prin care fugarii condamnaţi vor plăti costurile repatrierii (VIDEO)

21 Mar 2024 423

Procurorii DNA Constanța efectuează percheziții la Consiliul Județean Călărași!

21 Mar 2024 785

OUG 21/2024 privind comasarea alegerilor ajunge la CCR! Decizie de ultimă oră a ÎCCJ

19 Mar 2024 627

Cunoscutul bancher Gheţea Radu Graţian, trimis în judecată, la Constanța, pentru ucidere din culpă! (VIDEO)

18 Mar 2024 1734

„Infracţiuni de corupţie“ Militar din Constanța trimis în judecată pentru cumpărare de influenţă!

17 Mar 2024 973

Președintele PSD Constanța, Felix Stroe afirmă că nu a contactat primarii liberali, nici direct, nici prin emisari!

17 Mar 2024 955

Curtea Constituțională a României, sesizată de președintele României în cazul legii privind executorii judecătorești

14 Mar 2024 453