Cum a scăpat primarul Mazăre de cazul „zvastica"

2_Mazare_Radu_Mazare_tinuta_ofiter_nazist_german.jpgAşa cum am arătat în ediţiile anterioare, dosarul „zvastica" al primarului Radu Ştefan Mazăre a fost soluţionat pentru a treia oară la Constanţa, printr-o soluţie de neîncepere a urmăririi penale faţă de edil şi faţă de fiul acestuia. La mai bine de o lună de la soluţia dată de procurorii constănţeni, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi-a exprimat punctul de vedere cu privire la verdictul de la Constanţa. Din câte se pare, primarul a luat NUP printre altele pentru că nu a constituit o organizaţie de tip fascist.

Prin intermediul unui comunicat de presă, Parchetul General a informat că „procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, au dispus, la data de 23.03.2011, neînceperea urmăririi penale faţă de numitul Mazăre Ştefan Radu sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prevăzute de art. 317, art. 321, 324 alin. 4 din Codul penal, art. 3, 4, şi 5 din OUG nr. 31/2002 (privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii), precum şi sub aspectul instigării la aceste infracţiuni. De asemenea, prin acelaşi act, procurorii au dispus neînceperea urmăririi penale şi faţă de M.R. sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prevăzute de art. 317, art. 321, 324 alin. 4 din Codul penal, art. 3, 4, şi 5 din O.U.G. nr. 31/2002, cu aplicarea dispoziţiilor prevăzute de art. 99 Cod penal". În continuare, procurorii bucureşteni au redat pe scurt situaţia de fapt, astfel cum a reieşit din ancheta instrumentată la Constanţa. „La data de 18.07.2009, Mazăre Ştefan Radu - primar al Municipiului Constanţa şi fiul său, minor, M. R., au participat la un eveniment monden desfăşurat în staţiunea Mamaia în cadrul căruia au fost prezentate 3 colecţii de modă. Făptuitorul Mazăre Ştefan Radu a prezentat în cadrul colecţiei ARMY o uniformă de ofiţer al armatei germane, din timpul celui de-al doilea război mondial, în timp ce fiul său, făptuitorul M.R. a prezentat uniforma unei ordonanţe germane din aceeaşi perioadă istorică". Parchetul General a mai arătat că în acest context cei doi ar fi afişat pe ţinutele purtate mai multe simboluri naziste sau asociate regimului nazist, respectiv zvastică, Vulturul Reich-ului şi decoraţia intitulată generic Crucea de fier. Autorităţile au precizat că la defilarea pe podium au asistat aproximativ 500 de persoane, iar ulterior evenimentul a fost larg mediatizat, pe plan local, naţional şi internaţional. Totuşi, procurorii nu au trecut cu vederea faptul că primarul a declarat că, prin manifestarea sa, nu a urmărit propagarea ideilor şi doctrinei naziste, minimalizarea Holocaustului sau a urmărilor acestuia sau defăimarea populaţiei de origine evreiască sau a statului Israel.

Nu au urmărit să instige la ură

Cu privire la infracţiunea de instigare la discriminare, au explicat anchetatorii, şi cea de instigare la această infracţiune de care au fost acuzaţi cei doi „se are în vedere că prezentarea pe scenă a uniformelor Wermacht-ului nu poate fi considerată drept un act de instigare la ură pe temeiurile arătate de textul incriminator, atâta timp cât expunerea simbolurilor naziste nu a fost însoţită de alte gesturi sau atitudini, care, explicit sau implicit, dar neîndoielnic, lipsit de echivoc să îndemne şi la ură pe temei de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, etc". În plus, procurorii au mai spus că nu au existat indicii că primarul şi fiul său ar fi urmărit sau acceptat că, prin comportamentul descris anterior, vor instiga la ură pe vreunul din temeiurile arătate de textul legal amintit mai sus. „Faptele expuse anterior în cuprinsul prezentei rezoluţii nu întruneşte nici elementele constitutive ale infracţiunii de ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, prevăzută de art. 321 alin. 1 Cod penal şi respectiv, instigare la această infracţiune", se arată în comunicat. În documentul oficial se mai precizează că „manifestarea celor doi făptuitori nu a adus atingere bunelor moravuri, nu a produs scandal public şi nici nu a tulburat liniştea publică". „Moralitatea comportamentului celor doi făptuitori, raportat la suferinţele victimelor Holocaustului, sau oportunitatea prezentării de modă în condiţiile arătate ori compatibilitatea calităţii de primar al unui municipiu cu această activitate, nu pot face obiectul unei anchete penale, aceste aspecte ieşind din sfera ilicitului penal", au spus procurorii. „Indignarea sau nemulţumirea stârnită de comportamentul făptuitorilor în cazul unor persoane determinate sau în rândul unui număr restrâns de persoane în condiţiile largii mediatizări a evenimentului nu au un caracter suficient de amplu pentru a se putea stabili cu certitudine existenţa urmării imediate specifice infracţiunii prevăzute de art. 321 Cod penal", informează Parchetul General.

Nu au constituit o organizaţie fascistă

În plus, se mai arată că portul uniformei şi emblemelor naziste de către cei doi nu ar fi fost făcut în scopul de a instiga la nerespectarea legii sau la săvârşirea de infracţiuni, nefiind aşadar întrunite elementele constitutive ale infracţiunii sub aspectul laturii subiective. Soluţia NUP a fost motivată şi prin prisma faptului că portul vestimentaţiei şi al însemnelor arătate de către făptuitori a avut loc în cadrul unei manifestări artistice. „A aprecia că făptuitorii au purtat uniformele şi însemnele cu scopul de a instiga la repetarea crimelor contra păcii şi omenirii săvârşite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial ar fi o speculaţie, nesprijinită de indicii temeinice din moment ce actele premergătoare efectuate nu au condus nici un moment spre o asemenea concluzie". În comunicat se mai arată că „niciunul dintre cei doi făptuitori nu este cunoscut ca simpatizant al ideologiei de extremă dreaptă şi nici nu s-au manifestat într-o asemenea manieră cu alte ocazii, astfel încât nu se poate aprecia, în mod rezonabil, că ei au urmărit sau au acceptat că, prin manifestarea lor, promovează o astfel de doctrină". Nu în ultimul rând, „în ceea ce priveşte infracţiunea prevăzută de art. 3 din OUG nr. 31/2002 şi respectiv să instige la această infracţiune, s-a reţinut că din actele premergătoare efectuate în cauză nu a rezultat niciun indiciu că făptuitorii ar fi constituit o organizaţie cu caracter fascist, rasist sau xenofob sau că ar fi sprijinit ori ar fi aderat la vreo asemenea organizaţie fiind aşadar incident, sub acest aspect, cazul prevăzut de art. 10 lit. a Cod de procedură penală".


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

ptr. Lipoveanu de la de la ion

14 May, 2011 20:55

D.G.A. -ul ce face. Nu-l vede pe Livanov de la Eforie care pana nu-i dai spaga nu te lasa sa pleci cu masina ? Te opreste cica ai depasit viteza, iti spune ca ai mers cu o viteza astronomica si daca ii ceri sa-ti arate viteza pe radar, spune ca numai in instanta. Daca ii dai spaga iti trece in P.V. o viteza mai mica, chipurile te ajuta. Vedeti ce vila are in eforie sud, cu doua etaje. Din ce salariu ?

Articole asemanatoare

Fotoreportaj Constanța Pasarela emblematică din Mamaia, abandonată și inaccesibilă turiștilor (FOTO+VIDEO)

18 Mar 2024 672

PUZ pentru terenurile din strada Belvedere ale afaceristului George Secărea! Curtea de Apel anunță data verdictului

15 Mar 2024 677

Administrația Chițac, „pastilă amară“ la Curtea de Apel Constanța! Miza, 4,38 de milioane de dolari!

05 Mar 2024 534

Afaceristul George Secărea obține la Tribunalul Constanța convocarea AGA pentru compania Q Seg West SA! Va fi numit un nou administrator (MINUTA)

29 Feb 2024 726

Habitat și Ambient SA Cea mai importantă companie din Dosarul Retrocedărilor din Constanța a intrat în faliment! Averea sigilată (DOCUMENTE)

25 Feb 2024 1253

Se vinde pensiunea „Grindul Lupilor“, din Sinoe, aparținând Ideea Contrast SRL! Asociați - Mazăre, Strutinsky, Constantinescu și Săvulescu

19 Feb 2024 1002

Proces pe vila în care a stat Mazăre! Dosarul, amânat pentru studierea actelor depuse

13 Feb 2024 855

Mazăre și Nicușor, dați în judecată de administrația Chițac! Judecătoria Constanța și-a declinat competența

09 Feb 2024 1376

Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, victorie la Curtea Supremă! La mijloc sunt aproape 3 milioane de dolari (MINUTA)

07 Feb 2024 1537

Radu Mazăre jr., la ceas aniversar! A schimbat prefixul

31 Jan 2024 1234

Fiul lui Radu Mazăre s-a lansat în afaceri! Iată ce domeniu a ales Răducu Mazăre

02 Jan 2024 6938

Retrospectiva insolvențelor la Constanța! Cele mai importante decizii ale anului 2023

21 Dec 2023 1361

Primăria Constanța nu trebuie să achite taxa de timbru în procesul pe terenul vilei în care a stat Mazăre, a decis Tribunalul

19 Dec 2023 983

Tribunalul Constanța amână pentru la anul dosarul Marcelei Enache, fostul secretar al municipiului Constanța

17 Dec 2023 862

Constanța. Răsturnare de situație în cazul insolvenței Calik Enerji Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi Istanbul sucursala Năvodari

03 Dec 2023 1464