Cum funcţionează, de fapt, „scamatoria" numerelor roşii Ultimele detalii pentru a înmatricula maşina fără a plăti taxa auto

inmatriculari_-_masini_bulgaria.jpgŢinând cont de faptul că întreg procesul poate dura şi un an de zile, există posibilitatea prelungirii dreptului de a conduce maşina în cauză până la finalizarea acestui litigiu

ZIUA de Constanţa continuă să vină în sprijinul celor care deţin automobile înscrise în alte state membre ale Uniunii Europene şi doresc înmatricularea acestora în România, prin intermediul instanţelor de judecată, fără a achita taxa auto. Astfel, dacă în ediţia trecută am realizat lista documentelor necesare depunerii dosarului la Secţia Contencios a Tribunalului, azi încercăm să elucidăm problema creată în jurul numerelor roşii. Montarea şi menţinerea lor pe maşină, pe durata întregului proces, reprezintă o opţiune sau este o obligativitate pentru şoferi? Când şi cine face ultimul drum în ţara în care este înscris automobilul pentru radierea acestuia? Ce trebuie să faci pentru a circula cu maşina pe toată durata procesului, având în vedere că, potrivit legislaţiei în vigoare, odată deschis litigiul valabilitatea numerelor roşii este de 90 de zile.

inmatriculari_-_palatul_de_justitie.jpg

După cum arătam şi în ediţia trecută, cel care doreşte să-şi înmatriculeze automobilul înscris deja într-un stat membru al UE trebuie să aibă factura ori contract de vânzare - cumpărare a maşinii, dovada primei înmatriculări într-un alt stat (certificat de înmatriculare), o copie după buletin, poliţă RCA, fişă de înmatriculare, cerere de exceptare de la plata taxei.

Apoi urmează vizita la Registrul Auto Român pentru obţinerea certificatului de autenticitate al autoturismului şi la agenţia fiscală în a cărei rază teritorială se află persoana solicitantă de unde se ia certificatul fiscal. Întreaga documentaţie va ajunge la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţul Constanţa, care va respinge dosarul având în vedere neplata taxei. După aceea se merge la Secţia Contencios a Tribunalului unde se va solicita anularea actului administrativ emis de pârât (Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor) (refuzul de înmatriculare fără plata taxei) şi obligarea pârâtului la înmatricularea a autoturismului, fără plata taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, prevăzută de Legea nr. 9/2012, cu modificările şi completările ulterioare. Un alt aspect de care trebuie ţinut cont în acest proces este ultima vizită în ţara în care este înscris automobilul pentru radierea acestuia. Pasul se realizează de utilizatorul maşinii.

Ulterior, autorităţile din ţara respectivă eliberează un rând de numere provizorii valabile cinci zile, timp în care se montează numerele roşii emise în România. Astfel se evită dubla înmatriculare, dar se urmăreşte şi obligarea proprietarului la înregistrarea maşinii în ţara sa de origine. Fiecărui automobil îi revin câte trei rânduri de numere roşii, cu valabilitate totală de 90 de zile. Ţinând cont de faptul că întreg procesul poate dura şi un an de zile, există posibilitatea prelungirii dreptului de a conduce maşina în cauză până la finalizarea acestui litigiu. Trebuie „doar" să se depună pe rolul aceleiaşi instanţe un nou dosar prin care se cere prelungirea mai sus menţionată, în baza unei ordonanţe preşedinţiale. Acest dosar va conţine aceleaşi acte ca şi primul, însă se anexează în plus refuzul Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor de a acorda un nou rând de numere roşii, după ce au fost epuizate cele trei iniţial stabilite conform legislaţiei în vigoare.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE. Furturi și distrugeri la autoturisme, în Constanța. Bărbat de 39 de ani, arestat preventiv. Unde l-a găsit Poliția?

19 Apr 2024 912

Amanet Auto, acum și în Constanța - finanțări rapide și sigure

19 Apr 2024 306

Proiectul de lege a ajuns la Camera Deputaților Radarele poziționate în mod vizibil, cu însemnele distinctive ale Poliției Rutiere!

18 Apr 2024 424

Renada Consulting SRL evaluează mașinile fără stăpân sau abandonate din municipiul Constanța

15 Apr 2024 361

Ce spune Aurel Butnaru, despre incendiul izbucnit la Hotelul Parc din Stațiunea Mamaia (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 Apr 2024 1313

Atenție, șoferi! Mașinile parcate neregulamentar se ridică în intersecția de la Dacia, în Constanța

03 Apr 2024 713

Știri Constanța azi Se circulă cu dificultate în zona Portul Constanța, spre Poarta 1 (FOTO)

31 Mar 2024 910

Accident rutier în Constanța! Două mașini implicate (FOTO+VIDEO)

18 Mar 2024 2083

Taximetriștii din Constanța se alătură protestului din București! 50 de mașini au pornit de dimineață (FOTO+VIDEO)

13 Mar 2024 918

Un adolescent de 16 ani, suspectat că ar fi dezumflat pneurile mai multor mașini parcate într-un cartier din Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO

03 Mar 2024 1285

Act de vandalism pe o stradă din Constanța! O mașină a fost avariată

26 Feb 2024 1328

Trafic îngreunat la intrarea în Constanța din cauza limitei de viteză de 50 km/oră

15 Feb 2024 1301

Știri Constanța Vehicule abandonate sau fără stăpân, ridicate de pe domeniul public, la Constanța! (FOTO)

14 Feb 2024 801

Primăria Constanța Domeniul public eliberat de mașinile abandonate și de cele fără stăpân (GALERIE FOTO)

12 Feb 2024 626

Oficial de la IPJ Constanța despre mașinile vandalizate

09 Feb 2024 822