Alegeri locale 2020

#alegerilocale2020 Cum își propune Mihai Lupu să redea patrimoniului mondial în 2 ani un edificiu unic ignorat 2 decenii de autorități. Reabilitarea Edificiului Roman cu Mozaic – prioritară pentru patrimoniul constănțean


 
  • „Degradarea clădirii Edificiului Roman cu Mozaic, rezultatul nepăsării și ignoranței autorităților. La noi în Constanța a fost mai important să facem bâlciuri și parade cu care alegorice decât să valorificăm ce ne-au lăsat strămoșii noștri. Am înlocuit valoarea cu kitch-ul și istoria cu un prezent ridicol“.
Cum își propune Mihai Lupu să redea patrimoniului mondial în 2 ani un edificiu unic ignorat 2 decenii de autorități. Reabilitarea Edificiului Roman cu Mozaic – prioritară pentru patrimoniul constănțean

Unul dintre monumentele emblematice din istoria Constanței care a suscitat interes pentru societatea civilă, pentru jurnaliști, pentru mediul academic, dar mai puțin pentru administrația județului Constanța este Edificul Roman cu Mozaic. Construcție reprezentativă a vechiului Tomis, ca importanţă şi ca aspect patrimoniual, clădirea a fost construită în secolul IV și descoperită în anul 1959 în urma unor lucrări realizate în Piața Ovidiu pentru construcția unor blocuri.

„Pe cât de important a fost în perioada sa de glorie, cercetătorii menționând că edificiul reprezenta cea mai vastă construcţie de acest gen din întregul Imperiu Roman care servea ca punct de legătură între port şi oraşul antic, pe atât de ignorat a fost în ultimii 30 de ani de administrația PSD neinteresată de cultură, istorie și de punerea în valoare a patrimoniului de care județul Constanța nu duce lipsă“, a declarat candidatul PNL pentru funcția de președinte a Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu.

Povestea Edificiului Roman cu Mozaic este una cu mare încărcătură, fiind locul în care se desfăşurau activităţile de comerţ şi depozitare a mărfurilor. Utilitatea sa era însă una mult mai vastă. Aici se încheiau căsătorii, se planificau atacuri și războaie și se stabileau afaceri Ansamblul, cu o arhitectură modernă și impunătoare, era cunoscut în toată Europa. Acest edificiu este unic pentru Sud-Estul Europei, însă PSD nu a avut ochi să vadă și nici putere să înțeleagă potențialul pe care istoria ni l-a pus pe tavă. 

Clădirea, care odinioară putea fi văzută de pe mare când te apropiai de Cetatea Tomisului, are un mozaic care se întindea la vremea respectivă pe o suprafață absolut impresionantă de 2000 mp și care reprezenta o lucrare fără precedent. Azi, jocul complicat al pieselor care ne aratau viața de acum un mileniu și jumătate, zace uitat, degradându-se pe zi ce trece. Chiar şi aşa, podeaua este de o frumuseţe unică, care ar putea atrage turiștii pasionați din toate colțurile lumii.

„Degradarea clădirii Edificiului Roman cu Mozaic, rezultatul nepăsării și ignoranței autorităților. La noi în Constanța a fost mai important să facem bâlciuri și parade cu care alegorice decât să valorificăm ce ne-au lăsat strămoșii noștri. Am înlocuit valoarea cu kitch-ul și istoria cu un prezent ridicol. Lipsa de interes a conducerii foste și actuale a Consiliului Județean Constanța pentru valorificarea și conservarea patrimoniului se resimte atât la nivelul mozaicului care se distruge treptat, cât și la nivel turistic. Multe dintre cetățile antice ale întregului județ nu sunt puse în valoare, iar Constanța nu are turism cultural istoric, așa cum au toate orașele istorice ale lumii“, a punctat Mihai Lupu

Tocmai pentru că vestigiile istorice ale județului au fost abandonate în ultimii ani de conducerea Consiliului Județean Constanța, candidatul PNL propune câteva proiecte care să valorifice aceste comori pe care le avem.

„În primele 6 luni de mandat vreau să redesenez harta istorică a județului și să legăm cetățile între ele prin circuite turistice cultural istorice. Anul 2021 vreau să ne prindă pregătiți cu un plan foarte bine pus la punct despre cum să readucem antichitatea în prezent. Din anul 2021 vom putea exploata și fondurile europene pe care le avem la dispoziție pentru a reconstrui România, pentru a ne pune în valoare istoria și pentru a face din asta o emblemă locală. Nu suntem cu nimic mai prejos față de alte orașe și alte regiuni cu patrimoniu bogat. E absolut nepermis ca județul Constanța să nu aibă un master plan în acest sens. Acesta va fi unul dintre principalele mele obiective. Îmi propun să nu renunț până nu văd cetățile cum renasc. Vom avea un traseu al Cetăților Dobrogene, care va include informații pornind de la lucrările de reabilitare necesare sau care se vor executa până la transpunerea poveștilor sit-urilor într-o aplicație accesbilă sau realități 3D care redau din experiențele inedite ale antichității“, a conchis candidatul PNL.


Istoric: Construit pe trei terase amenajate în faleză, Edificiul cu mozaic oferea o susținere puternică solului, protejând portul tomitan împotriva alunecărilor de teren inerente în această parte a peninsulei. În aceeași măsură, oferă un spațiu generos activităților publice de natură economică, socială, culturală sau politică, prin marea sală cu mozaic pavimentar susținută de terasa superioară (2000 mp), sală care comunica, prin intrarea situată pe latura de NE, cu piața centrală a orașului vechi. Nivelurile inferioare, cel median și cel situat în apropierea cheurilor porului tomitan, sprijineau câte un șir de încăperi boltite, care au funcționat fie ca depozite portuare (cele de pe terasa a III-a, cea mai de jos), fie ca spații de depozitare, dar și de comercializare a mărfurilor venite de pe mare (cele de pe terasa a II-a, cea mediană și piațeta în care acestea se deschideau). Ridicat la granița dintre secolele al III-lea și al IV-lea p.Chr., reprezintă o bijuterie arhitecturală a perioadei bizantine timpurii în vestul Pontului Euxin. Edificiul este bine-cunoscut pentru somptuozitatea decorului său interior: pavaj mozaicat policrom întins pe toată suprafața sălii de pe terasa superioară, pereți placați cu marmură decorată variat. Din întreaga suprafață a mozaicului pavimentar s-au păstrat însă astăzi aproximativ 400 mp. Decorat cu motive geometrice complexe, mozaicul este opera unor artiști pricepuți, probabil meșteri itineranți care au executat o comandă deosebită la chemarea tomitanilor. Dacă pe plăcile de marmură erau schițate și motive zoomorfe și antropomorfe, în afara celor vegetale și geometrice, pe covorul mozaicat nu s-a păstrat decât o singură imagine din afara ultimelor două categorii amintite: un porumbel alb, atent ascuns între motivele vegetale predominante.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Cristi

05 Aug, 2020 13:16

Mihai Lupu poate reda judetului Constanta speranta unei dezvoltari durabile, in care locuitorii se pot simtii integrati si turismul sa prospere. Dupa atatia ani de dezvoltare haotica, judetul Constanta are nevoie in pozitia de presedinte al Consiliului Judetean de un manager cum este Mihai Lupu pentru a prospera, dar si pentru a pastra stralucirea autentica a comunitatii locale.

Articole asemanatoare

#alegerilocale2020 Unde sunt cei mai mulți alegători, ori cei mai puțini, în județul Constanța. Câți bărbați și câte femei

25 Sep 2020 376

#alegerilocale2020 Veste primită de președinții secțiilor de votare din Constanța

25 Sep 2020 624

#alegerilocale2020 Stroe Felix (PSD) - "Proiectele dezvoltate cu bani europeni duc la creșterea nivelului de trai"

25 Sep 2020 544

#alegerilocale2020 Corina Martin (PER) – „Duminică alegem primarul PERfect pentru Constanța” (VIDEO)

25 Sep 2020 751

#alegerilocale2020 Candidații la alegerile de duminică, pe lista CNSAS (document)

24 Sep 2020 464

Editorial Lupta, pentru putere, se termină duminică. De luni ce va fi?

24 Sep 2020 1560

#alegerilocal2020 Ce trebuie să facem duminică, la alegeri, din momentul în care intrăm în secția de vot, până la ieșire?

24 Sep 2020 886

#alegerilocale2020 Europarlamentarul Corina Crețu, mesaj de susținere pentru Mihai Oancea, candidat Pro România la Primăria Agigea (VIDEO)

24 Sep 2020 886

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) răspunde la întrebările ZIUA de Constanța! Despre implicarea serviciului în alegerile locale

24 Sep 2020 1265

#alegerilocale2020 Victor Ponta și Corina Crețu, prezenți la Medgidia. Pro România Constanța, susținută 101% de la centru

23 Sep 2020 609

#alegerilocale2020 Școlile și liceele din Constanța unde sunt centre de votare își suspendă cursurile

23 Sep 2020 753

#alegerilocale2020 Felix Stroe și Decebal Făgădău, în conferință de presă (galerie foto+video)

23 Sep 2020 791

#alegerilocale2020 Rareș Bogdan, alături de echipa PNL Constanța. Ce mesaj a transmis (galerie foto)

23 Sep 2020 568

#alegerilocale2020 VIDEO Dacian Cioloș, copreședinte USR-Plus, despre candidatul Stelian Ion pentru Primăria Constanța

23 Sep 2020 546

#alegerilocale2020 Mohammad Murad îl susține pe Stroe Felix la președinția Consiliului Județean Constanța!

22 Sep 2020 731