Decizia Curţii Supreme a României este definitivă Finalizare cu suspendare în scandalul de proporţii de la ARR şi DRDP Constanţa

Cauza a fost instrumentată cu sprijinul Serviciului de Intervenţie şi Protecţie Internă şi Poliţia Rutieră din cadrul Inspectoratul de Poliţie al judeţului Constanţa

Gabriel Pătru şi Dan-Ion Vâlsan, controlori de trafic la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Constanţa, judecaţi şi condamnaţi într-un dosar de corupţie, pot răsufla uşuraţi. Cei doi au scăpat de puşcărie! Şi asta graţie Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, instanţă care a hotărât ca Pătru   să rămână cu şase luni de închisoare cu suspendare condiţionată, în timp ce Vâlsan s-a ales cu două luni de închisoare, tot cu suspendare condiţionată. La data de 3 septembrie 2010, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat publicităţii un comunicat prin intermediul căruia s-a anunţat că Dan-Ion Vâlsan şi Gabriel Pătru sunt cercetaţi, alături de alte persoane, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice şi ale persoanelor. Totodată, învinuitul Pătru a fost cercetat şi pentru infracţiunea de luare de mită, procurorii susţinând că bărbatul a fost depistat în flagrant, în cursul zilei de 3 septembrie 2010, după ce a primit suma de 100 de lei de la un transportator rutier, cu scopul de a nu-şi îndeplini atribuţiile specifice de control.
 

Potrivit datelor puse la dispoziţie de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în colimatorul organelor de anchetă de la Constanţa s-au aflat iniţial următorii învinuiţi, faţă de care se începuse urmărirea penală:  Nicolae Zarzăre, Dorin-Nicolae Dragomir, Florin-Marius Popescu, Valeriu-Vasile Bucur, Gabriel Pătru, Dan-Ion Vâlsan, Bogdan Tănase (controlori de trafic la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Constanţa) şi Ferodin Tănase şi Ovidiu Popa (angajaţi ai autorităţii Rutiere Române - Agenţia Constanţa). Cei mai sus precizaţi au fost cercetaţi sub aspectul săvârşirii  infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice şi ale persoanelor. Totodată, învinuitul Gabriel a fost cercetat şi pentru infracţiunea de luare de mită, acesta din urmă fiind depistat în flagrant, spun procurorii, în cursul zilei de 3 septembrie 2010, după ce a primit suma de 100 de lei de la un transportator rutier, cu scopul de a nu-şi îndeplini atribuţiile specifice de control.
„Toţi cei nouă învinuiţi au ca atribuţii monitorizarea controlului mijloacelor de transport pe drumurile publice, pentru descoperirea încălcării normelor legale privind transportul de marfă, depăşirea tonajelor sau gabaritului autovehiculelor, deţinerea autorizaţiilor speciale de transport, existenţa şi valabilitatea rovinietei sau a celorlalte documente necesare pentru transportul rutier de mărfuri şi persoane. Cu toate acestea, începând din anul 2008, învinuiţii şi-au desfăşurat atribuţiile de serviciu în mod necorespunzător, favorizând anumite firme de transport rutier, pe care le anunţau despre perioadele şi locurile în care urmau să fie efectuate controalele rutiere, aşa încât aceste firme să nu fie depistate şi sancţionate pentru neregulile constatate şi să poată efectua transporturi mai ieftine în dauna celorlalte firme concurente”, conform Parchetului General al României. Nu este de trecut cu vederea faptul că, tot la data de 3 septembrie 2010, locuinţele şi locurile de muncă ale celor nouă învinuiţi s-au efectuat mai multe percheziţii.

Achitat şi condamnat

La data de 11 august 2011, Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa au dispus trimiterea în judecată, pentru infracţiuni de corupţie, a lui Gabriel Pătru şi a lui Dan Ion Vâlsan, restul învinuiţilor fiind scoşi de sub urmărire penală. La data de 26 martie 2012, în baza articolului 10, litera „d” Cod procedură penală, conform căruia „faptei îi lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii”, Pătru a fost achitat pentru luare de mită. Cu toate acestea, bărbatul a primit şase luni de închisoare pentru instigare la mărturie mincinoasă, pedeapsa fiindu-i suspendată condiţionată pe durata unui termen de încercare de doi ani şi şase luni, care curge de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare. În aceeaşi şedinţă, Vâlsan a fost osândit la o lună de închisoare pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi la alte două luni de închisoare pentru fals intelectual. Mai mult decât atât, Vâlsan a mai luat o lună de închisoare pentru participaţie improprie la fals intelectual. După contopire, Tribunalul Constanţa a decis ca Ioan Dan Vâlsan să execute pedeapsa cea mai grea, de două luni de închisoare cu suspendare condiţionată. Decizia instanţei de judecată a fost atacată la Curtea de Apel Constanţa atât de cei doi inculpaţi, cât şi de procurori. În acest context, la data de 29 octombrie 2012, Curtea a respins ca nefondat apelul formulat de inculpatul Pătru, admiţând totuşi acţiunilor formulate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa şi de inculpatul Vâlsan. Pe cale de consecinţă, judecătorii au dispus schimbarea încadrării juridice a faptelor reţinute în sarcina lui Dan Ion Vâlsan, condamnându-l la pedeapsa de două luni de închisoare, cu suspendare condiţionată, pentru fals intelectual. Şi decizia Curţii de Apel Constanţa a fost atacată cu recurs, acţiunea fiind înregistrată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Vineri, Curtea Supremă, printr-o decizie definitivă, a respins ca nefondate recursurile declarate atât de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, cât şi de inculpaţii Gabriel Pătru şi Ioan Dan Vâlsan.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 17 aprilie 2024

18 Apr 2024 415

Șapte handbaliști de la CSM Constanța, în lotul României pentru dubla de calificare cu Cehia

17 Apr 2024 541

Handbal CSM Constanța a învins Steaua și s-a calificat în turneul Final 4 al Cupei României (GALERIE FOTO)

16 Apr 2024 738

ONSȘ Constanța 2024 Participare numeroasă la pentatlon și tetratlon, concursuri organizate în comuna 23 August (GALERIE FOTO + VIDEO)

15 Apr 2024 927

Numărul creditorilor a trecut de 400 Se cere insolvența GSP Offshore SRL, administrată de Gabriel Comănescu. Dosarul, amânat pentru finele lunii mai

14 Apr 2024 871

Declarații de avere Constanța Averea și interesele lui Gabriel Preoteasa, secretar general, UAT orașul Eforie (DOCUMENTE)

13 Apr 2024 507

ANR repară Capitănia Portului Mangalia! Care este valoarea contractului și cine se va ocupa de lucrări

10 Apr 2024 489

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 05 aprilie 2024

08 Apr 2024 608

Constanța Trei persoane fizice cer insolvența Dobrogea Media SRL (DobrogeaTV)!

07 Apr 2024 2065

Licitații Constanța Transelectrica SA organizează licitație pentru servicii de transport personal în stații

06 Apr 2024 532

ZIUA LIVE Gabriel Ciobanu, candidatul Alianței pentru Agigea la primăria din comună – „Aducem în plus unitate în Agigea!” (VIDEO)

02 Apr 2024 681

Surse Polițist cercetat de DIICOT Constanța, plasat sub control judiciar! (MINUTĂ)

02 Apr 2024 945

„Prioritatea numărul unu sunt utilitățile“ ZIUA LIVE. Candidatul APA la Primăria Agigea, Gabriel Ciobanu prezintă planurile sale pentru administrația locală (VIDEO)

02 Apr 2024 620

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 01 aprilie 2024

02 Apr 2024 604

Cumpărări directe Constanța ABADL, asigurări obligatorii pentru aproape 50 de autoturisme din patrimoniul propriu (DOCUMENT)

01 Apr 2024 384