Eveniment

Direcţia Generală Anticorupţie din MAI - însemn heraldic. Ce semnifică ramurile de lauri, spada şi coroana deschisă

În Monitorul Oficial al României Partea I numărul 902 din 26 octombrie anul acesta a fost publicat Ordinul nr. 113/2018 pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului internelor și reformei administrative nr. 490/2008 privind însemnele heraldice ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne.
 
Conform actului normativ amintit, semnat de ministrul Carmen Daniela Dan, însemnul heraldic al Direcției Generale Anticorupție se prezintă după cum urmează: în scut, pe albastru, o spadă de argint, așezată în pal, cu vârful în jos, înconjurată de două ramuri de lauri, de același metal, încrucișate în săritoare în partea de jos și ale căror extremități superioare ating garda armei.
 

În partea inferioară, sub scut, deviza scrisă cu litere negre pe o eșarfă albă: INTEGRITATE PENTRU CREDIBILITATE.
 
În exergă, între un cerc liniar auriu, la interior, și unul auriu și un altul albastru împodobit cu zece coroane deschise, cu câte trei fleuroane, intercalate de alte zece fleuroane mai mici, de asemenea, de aur, la exterior, legenda scrisă cu litere majuscule, de același metal, pe fond albastru: * DIRECȚIA GENERALĂ ANTICORUPȚIE * M.A.I.
 
Drapelul distinctiv al Direcției Generale Anticorupție va avea flamura dreptunghiulară, de culoarea albă, cu lungimea de 135 de centimetri și lățimea de 90 de centimetri și ornamentație identică pe ambele fețe. Compoziția heraldică de mai sus, cu diametrul de 54 centimetri, se va aplica pe centru, pe avers și pe revers, simetric față de marginile superioară și inferioară, la o distanță de câte 18 centimetri, respectiv stânga și dreapta ale drapelului, la o distanță de câte 40,5 centimetri.
 
Flamura are atașați, pe cele trei laturi libere, franjuri aurii cu lungimea de 5 cm, iar în colțurile libere are prinse, cu șnur din fir auriu, două canafuri, de asemenea, aurii, cu lungimea de 12 centimetri. Hampa drapelului este confecționată din lemn tare, uscat, fără noduri, de culoare brună (maro-închis), cu diametrul de 3,5 centimetri și cu lungimea de 240 de centimetri.
 
La partea superioară a hampei, în ultimii 70 de centimetri, se face o frezare interioară în care se va introduce vergeaua din metal inoxidabil, pe care se montează drapelul.
 
Vergeaua metalică este fixată în partea inferioară cu un inel de alamă, înalt de 3,2 centimetri, pe care este gravată, cu litere majuscule, denumirea DIRECȚIA GENERALĂ ANTICORUPȚIE, iar la partea superioară, de un manșon metalic cilindric, cu diametrul exterior de 3,5 centimetri, dotat în partea de sus cu două inele cu lățimea de 4,5 centimetri, grosimea de 0,75 centimetri și distanța dintre ele de 0,75 cm.
 
Pe cilindru este montat vârful hampei, sub formă de vârf de lance, cu înălțimea de 12 cm, realizat din alamă aurită și plasat peste ultimul inel al cilindrului.
 
La partea inferioară, hampa este prevăzută, pentru protecție, cu un cilindru de alamă, obturat la capătul inferior, având diametrul interior de 3,4 centimetri, cel exterior de 4 centimetri și înălțimea, de asemenea, de 4 centimetri.
 
Semnificația elementelor însumate
a) ramurile de lauri - atribut al victoriei;
b) spada - puterea de a face dreptate; capacitatea de a judeca, de a separa vinovăția de inocență;
c) coroana deschisă - perfecțiune.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Decrete semnate de Iohannis Numire pe post cheie la DNA. Un judecător militar cu grad de general de brigadă s-a pensionat

04 Jul 2019 2113

Ministrul Carmen Dan a avut o întâlnire, la sediul DGA cu conducerea instituției. Ce a declarat despre afirmațiile șefului DGA

24 Apr 2019 461

Directori ai Centrului Cultural Palatele Brâncovenești Mogoșoaia, trimiși în judecată de DNA

04 Apr 2019 429

Dragoş Poteleanu, fostul director al CJAS Constanţa, condamnat cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă (MINUTĂ)

28 Mar 2019 1249

Dosarul Tel Drum va fi instrumentat în continuare de DNA. Decizia luată de Parchetul General

13 Mar 2019 582

Ziua Mărțișorului sărbătorită de Direcția Generală Anticorupție și Corpul Național al Polițiștilor

01 Mar 2019 499

MAI - Direcţia Generală Anticorupţie cumpără servicii de cazare pe litoral şi în alte două judeţe (document)

02 Feb 2019 1164

DGA Bărbat, prins în flagrant în timp ce primea bani pentru a face trafic de influență. Ce sumă a pretins și pentru ce

09 Jan 2019 697

Şedinţă la DNA după ce Anca Jurma a anunţat că nu mai doreşte prelungirea mandatului de şef interimar

08 Jan 2019 406

Cine va fi noul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie! Delegarea Ancăi Jurma în funcţia de procuror-şef al DNA expiră mâine

07 Jan 2019 626

Un nou termen în dosarul lui Dragoș Poteleanu, fostul director general al CJAS Constanța

19 Sep 2018 619

Procurorii Anticorupție au trimis în judecată trei directori. Care sunt acuzaţiile şi ce se întâmplă acum cu dosarul

18 Sep 2018 928

Prahova Agent examinator auto a refuzat mita de la o candidată la obținerea permisului de conducere

17 Sep 2018 504

Proiect managerial Iată cum vrea Adina Florea să schimbe Direcţia Naţională Anticorupţie! (document)

07 Sep 2018 2155

Procurorii DNA Constanţa au trimis în judecată fosta conducere a Centralei Nuclearoelectrice de la Cernavodă. S-a stabilit al 22-lea termen

04 Sep 2018 722