Direcţia Generală Anticorupţie din MAI - însemn heraldic. Ce semnifică ramurile de lauri, spada şi coroana deschisă

În Monitorul Oficial al României Partea I numărul 902 din 26 octombrie anul acesta a fost publicat Ordinul nr. 113/2018 pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului internelor și reformei administrative nr. 490/2008 privind însemnele heraldice ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne.
 
Conform actului normativ amintit, semnat de ministrul Carmen Daniela Dan, însemnul heraldic al Direcției Generale Anticorupție se prezintă după cum urmează: în scut, pe albastru, o spadă de argint, așezată în pal, cu vârful în jos, înconjurată de două ramuri de lauri, de același metal, încrucișate în săritoare în partea de jos și ale căror extremități superioare ating garda armei.
 

În partea inferioară, sub scut, deviza scrisă cu litere negre pe o eșarfă albă: INTEGRITATE PENTRU CREDIBILITATE.
 
În exergă, între un cerc liniar auriu, la interior, și unul auriu și un altul albastru împodobit cu zece coroane deschise, cu câte trei fleuroane, intercalate de alte zece fleuroane mai mici, de asemenea, de aur, la exterior, legenda scrisă cu litere majuscule, de același metal, pe fond albastru: * DIRECȚIA GENERALĂ ANTICORUPȚIE * M.A.I.
 
Drapelul distinctiv al Direcției Generale Anticorupție va avea flamura dreptunghiulară, de culoarea albă, cu lungimea de 135 de centimetri și lățimea de 90 de centimetri și ornamentație identică pe ambele fețe. Compoziția heraldică de mai sus, cu diametrul de 54 centimetri, se va aplica pe centru, pe avers și pe revers, simetric față de marginile superioară și inferioară, la o distanță de câte 18 centimetri, respectiv stânga și dreapta ale drapelului, la o distanță de câte 40,5 centimetri.
 
Flamura are atașați, pe cele trei laturi libere, franjuri aurii cu lungimea de 5 cm, iar în colțurile libere are prinse, cu șnur din fir auriu, două canafuri, de asemenea, aurii, cu lungimea de 12 centimetri. Hampa drapelului este confecționată din lemn tare, uscat, fără noduri, de culoare brună (maro-închis), cu diametrul de 3,5 centimetri și cu lungimea de 240 de centimetri.
 
La partea superioară a hampei, în ultimii 70 de centimetri, se face o frezare interioară în care se va introduce vergeaua din metal inoxidabil, pe care se montează drapelul.
 
Vergeaua metalică este fixată în partea inferioară cu un inel de alamă, înalt de 3,2 centimetri, pe care este gravată, cu litere majuscule, denumirea DIRECȚIA GENERALĂ ANTICORUPȚIE, iar la partea superioară, de un manșon metalic cilindric, cu diametrul exterior de 3,5 centimetri, dotat în partea de sus cu două inele cu lățimea de 4,5 centimetri, grosimea de 0,75 centimetri și distanța dintre ele de 0,75 cm.
 

Pe cilindru este montat vârful hampei, sub formă de vârf de lance, cu înălțimea de 12 cm, realizat din alamă aurită și plasat peste ultimul inel al cilindrului.
 
La partea inferioară, hampa este prevăzută, pentru protecție, cu un cilindru de alamă, obturat la capătul inferior, având diametrul interior de 3,4 centimetri, cel exterior de 4 centimetri și înălțimea, de asemenea, de 4 centimetri.

 
Semnificația elementelor însumate
a) ramurile de lauri - atribut al victoriei;
b) spada - puterea de a face dreptate; capacitatea de a judeca, de a separa vinovăția de inocență;
c) coroana deschisă - perfecțiune.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Picu Emanuel Victor, fost director general în Primăria București, și Matei Gheorghiță, primar din Dâmbovița, trimiși în judecată de DNA

11 Mar 2024 538

DGAGrefier din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sighetu Marmației, trimis în judecată pentru comiterea a 5 infracțiuni

06 Mar 2024 278

DGA Călărași-Persoană trimisă în judecată în stare de arest preventiv

21 Feb 2024 353

Directorul SLDP REISER SA Bârlad, reţinut pentru o mită de 100.000 de euro

25 Jan 2024 725

Procurorii șefi la Secția de combatere a corupției din DNA și la Secția de urmărire penală din PG, numiți

11 Jan 2024 688

Țibulcă Gheorghe, comisar-șef în Direcția Generală Anticorupție, trimis în judecată de DNA

20 Dec 2023 1001

Secretarul orașului Hârșova nu l-a inclus în categoria consilierilor locali Bulancea amenință cu demisia din calitatea de consilier dar și din cea de membru PSD

17 Dec 2023 1262

DGA/Reprezentare DGA la Conferința Statelor Părți (COSP 10) la Convenția Națiunilor Unite împotriva Corupției

13 Dec 2023 397

DGA Medic și asistent din Sibiu, prinși cerând bani și alimente pentru a furniza documentele necesare pensiei de invaliditate

30 Oct 2023 794

Delegație din Ucraina, în vizită la DGA. Cooperare în combaterea contrabandei și a corupției

23 Oct 2023 882

DNA lansează „bomba“! Mai mulți directori din Centrul Național de Calificare și Instruire Feroviară, trimiși în judecată

19 Oct 2023 764

Hunedoara A părăsit locul accidentului și a încercat să mituiască un polițist. Ce sumă i-a oferit

21 Sep 2023 761

Descinderi la persoane suspectate că ar fi introdus ilegal arme în România (GALERIE FOTO)

12 Sep 2023 724

30 de specialiști DGA, instruiți de experți ai Comisiei Europene să detecteze practicile anticoncurențiale

08 Sep 2023 842

Tupeu! A încercat să mituiască un polițist chiar în sediul Poliției Rutiere Constanța! Condamnare cu executare și banii confiscați

29 Jun 2023 3173