Direcția Generală de Protecție Internă din MAI-insemne heraldice. Ce reprezintă leul de aur, limba, ochiul și ghearele roșii

În Monitorul Oficial al României Partea I numărul 670 din 29 iulie anul curent a fost publicat Ordinul ministrului afacerilor interne nr. 111/2020 pentru modificarea anexei nr. 8 la Ordinul ministrului internelor și reformei administrative nr. 490/2008 privind însemnele heraldice ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne.
 
Astfel prin actul normativ semnat de ministrul Marcel Vela au fost aprobate insemnele heraldice pentru  Direcția Generală de Protecție Internă.
 

Însemnul heraldic al Direcției Generale de Protecție Internă va păstra în compoziție elemente din stema Ministerului Afacerilor Interne, după cum urmează: pe fond albastru, o acvilă de aur, cu capul spre dreapta, încoronată, cu ciocul și ghearele roșii, cu aripile deschise, ținând în cioc o cruce ortodoxă de aur, în gheara dreaptă o spadă de argint, în stânga o ramură de măslin verde.

 
Conform anexei nr. 1 la Legea nr. 102/1992 privind stema țării și sigiliul statului, cu modificările ulterioare, pasărea apare încoronată cu o coroană închisă, cu tocă purpurie, formată dintr-un cerc frontal, cu borduri subțiri sus și jos, împodobit, în față, cu o piatră dreptunghiulară culcată, patru pietre romboidale (două la stânga, două la dreapta) și două perle pe flancuri, redate pe jumătate.

De la marginea superioară a cercului se ridică opt fleuroane, în formă de vârf de lance, dintre care cinci sunt vizibile, cu primul, al treilea și al cincilea mai mari și decorate, fiecare, cu câte o piatră rectangulară, ornată cu două linii negre orizontale sus și jos și alte două linii verticale pe flancuri, așezată în pal, înconjurată de trei perle mici, poziționate în triunghi, și, în partea inferioară, de o piatră ovală dispusă în pal, cu al doilea și al patrulea mai mici și încărcate, fiecare, cu câte o piatră ovală pe centru și cu o perlă mică deasupra; primele trei fleuroane din față sunt intercalate de două vârfuri ascuțite, terminate cu perle.

Din vârfurile fleuroanelor pleacă, în sus, spre mijlocul coroanei, opt lame înguste, dintre care primele cinci din față sunt vizibile, de formă arcuită și ornate cu perle, care se reunesc și se termină la mijloc printr-un glob împodobit cu o centură în formă de fascie, mai îngroșată, din mijlocul căreia se înalță un pal care atinge vârful globului. Globul este surmontat de o cruce recruciată, românească, pe mijlocul căreia broșează crucea Sfântului Andrei, de dimensiuni mai mici; elementele coroanei sunt de argint, cu pietrele rectangulare, romboidale, ovoidale și perlele de culoare albă.

Pe pieptul acvilei se află un scut, cuprinzând, pe albastru, un leu de aur, limbat, aprins și armat roșu, ținând în laba dreaptă anterioară un pumnal cu lama de argint, înzestrat de aur, dispus în pal, pe laba stângă anterioară, pe o parte din cea dreaptă și pe o parte din corp broșează un scut francez medieval, triunghiular, cu flancurile rotunjite, roșu, cuprinzând un șevron de aur, încărcat cu cinci stele roșii, având între brațe un trandafir heraldic, de asemenea, de aur; în șef, o cheie de același metal, poziționată în fascie.
 
În partea inferioară, sub acvilă, deviza scrisă cu litere negre pe o eșarfă albă: INVICTUS (ÎNVINGĂTOR).
 
În exergă, între două cercuri liniare aurii, pe fond albastru, legenda scrisă cu litere majuscule, de asemenea, aurii: * MINISTERUL AFACERILOR INTERNE * DIRECȚIA GENERALĂ DE PROTECȚIE INTERNĂ.
 

Drapelul distinctiv al Direcției Generale de Protecție Internă va avea flamura dreptunghiulară, de culoarea albă, cu lungimea de 135 de centimetri și lățimea de 90 de centimetri și ornamentație identică pe ambele fețe.

Compoziția heraldică de mai sus, însă fără exergă și fără fondul albastru dimprejurul acvilei, se va aplica pe centru, pe avers și pe revers, simetric față de marginile superioară și inferioară, la o distanță de câte 18 centimetri, respectiv stânga și dreapta ale drapelului, la o distanță de câte 40,5 centimetri, iar la cele patru colțuri, așezate aproape pe diagonale, la 5 centimetri de marginile flamurii, patru coroane de stejar cu frunze și fructe aurii, cu înălțimea de 18 centimetri, în interiorul cărora se află câte un însemn ca cel de mai sus: un leu de aur, limbat, aprins și armat roșu, ținând în laba dreaptă anterioară un pumnal cu lama de argint, înzestrat de aur, dispus în pal, pe laba stângă anterioară, pe o parte din cea dreaptă și pe o parte din corp broșează un scut francez medieval, triunghiular, cu flancurile rotunjite, roșu, cuprinzând un șevron de aur, încărcat cu cinci stele roșii, având între brațe un trandafir heraldic, de asemenea, de aur; în șef, o cheie de același metal, poziționată în fascie.


Flamura are atașați, pe cele trei laturi libere, franjuri aurii cu lungimea de 5 centimetri, iar în colțurile libere are prinse, cu șnur din fir auriu, două canafuri, de asemenea, aurii, cu lungimea de 12 centimetri.
 

Hampa drapelului este confecționată din lemn tare, uscat, fără noduri, de culoare brună (maro închis), cu diametrul de 3,5 centimetri și cu lungimea de 240 de centimetri.
 
La partea superioară a hampei, în ultimii 70 de centimetri, se face o frezare interioară în care se va introduce vergeaua din metal inoxidabil, pe care se montează drapelul.
 
Vergeaua metalică este fixată în partea inferioară cu un inel de alamă, înalt de 3,2 centimetri, pe care este gravată, cu litere majuscule, denumirea DIRECȚIA GENERALĂ DE PROTECȚIE INTERNĂ, iar la partea superioară de un manșon metalic cilindric, cu diametrul exterior de 3,5 centimetri, dotat în partea de sus cu două inele cu lățimea de 4,5 centimetri, grosimea de 0,75 centimetri și distanța dintre ele de 0,75 centimetri.
 
Pe cilindru este montat vârful hampei, sub formă de vârf de lance, cu înălțimea de 12 centimetri, realizat din alamă aurită și plasat peste ultimul inel al cilindrului.
 
La partea inferioară, hampa este prevăzută, pentru protecție, cu un cilindru de alamă, obturat la capătul inferior, având diametrul interior de 3,4 centimetri, cel exterior de 4 centimetri și înălțimea, de asemenea, de 4 centimetri.

Semnificația elementelor însumate

a) leu de aur - geniu pătrunzător și prevăzător; putere, autoritate, forță, curaj, înțelepciune, energie în serviciul binelui;
b) limba, ochiul și ghearele roșii - forța unității;
c) pumnal - justiție și onoare militară;
d) scut - protecție;
e) șevron de aur - apărare, protecție;
f) stelele roșii - oamenii;
g) trandafirul de aur - merit recunoscut;
h) cheia de aur - inițiatorul, cel care deține puterea de decizie și de responsabilitate.

Sursa foto: Monitorul Oficial

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cum a fost modificat şi cum arată noul însemn heraldic al ISU „Dobrogea“

12 Aug 2015 3372