DNA Acord de recunoaștere a vinovăției a lui Iordache Lazăr, fost vicepreședinte al ANMDM

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispoziţiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a inculpatului Iordache Lazăr, la data faptelor vicepreședinte al Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), cercetat în stare de arest preventiv, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de dare de mită, cumpărare de influență, trafic de influență.
 
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
„În perioada aprilie – iunie 2016, inculpatul Iordache Lazar i-a promis unei persoane cu funcție de conducere din Ministerul Sănătății (martor în cauză) un procentaj de 5% din sumele alocate de Ministerul Sănătății pentru două spitale (destinate construirii unei stații de epurare, respectiv pentru dotarea cu echipamente medicale), iar la data de 28 aprilie 2016 i-a remis suma de 125.000 lei pentru ca, pe de o parte, acest funcționar din minister să semneze alocările bugetare către acele spitale și, pe de altă parte, pentru ca acesta să își exercite influența asupra persoanelor responsabile din minister astfel încât banii să fie virați către spitale.
Sumele de bani promise și remise de Iordache Lazăr proveneau chiar din fondurile alocate de Ministerul Sănătății pentru realizarea, la cele două spitale, a proiectelor de construire a unei stații de epurare, respectiv dotarea cu echipamente medicale.
În același context, după ce martorul a fost schimbat din funcție, inculpatul Iordache Lazar a reiterat promisiunile sale de acordare a unor sume de bani unei alte persoane cu putere de decizie în cadrul Ministerului Sănătății.
În cursul lunii aprilie 2016, în aceleași circumstanțe, inculpatul Iordache Lazăr, i-a cerut și a primit de la managerul unuia dintre spitale (martor în cauză) suma de 200.000 de lei - în două tranșe de câte 100.000 de lei - promițându-i că va remite banii persoanelor din Ministerul Sănătății responsabile cu alocarea fondurilor necesare finalizării unuia dintre proiecte.
 
În prezenţa apărătorului ales, inculpatul Iordache Lazăr, a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv:
 
 – 4 ani închisoare și interzicerea, atât pe perioada executării pedepsei, cât și pe o perioadă de 1 an după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat.
 
 În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra sumei de 200.000 de lei, primită de inculpatul Iordache Lazăr în condițiile de mai sus“, potrivit DNA.
 
Dosarul de urmărire penală privind pe inculpatul Iordache Lazăr, împreună cu acordul  de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul București, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Șantaj la Eforie! Date din ancheta DNA Constanța

17 Apr 2021 505

Europarlamentarul PSD Claudiu Manda a fost trimis în judecată de DNA

16 Apr 2021 508

Un fals procuror, condamnat la Constanța. Procurorii DNA, nemulțumiți. Ce s-a decis ieri la Înalta Curte

16 Apr 2021 630

DNA l-a trimis în judecată pe Adrian Gâmbuțeanu, fostul șef al RAJDP Constanța. Pronunțarea, amânată

15 Apr 2021 595

Un bărbat, din Eforie, care ar fi condus un moped fără permis, cercetat de DNA Constanța. Dosarul, închis

14 Apr 2021 1254

Decizie definitivă în cazul Irinei Manole, din OJFIR Tulcea, arestată pentru luare de mită

13 Apr 2021 794

DNA Percheziții la sediul Jandarmeriei Române. Fraude privind promovarea ofițerilor

13 Apr 2021 634

Referat propunere de arestare Azi, la Constanța, se decide libertatea Irinei Manole, din OJFIR Tulcea, acuzată de luare de mită

13 Apr 2021 788

Unul dintre cei mai bogați oameni din România a solicitat ieri, Tribunalului Constanța, să fie pus în libertate

13 Apr 2021 1911

Condamnată în primă instanță la opt ani de închisoare Elena Udrea face noi declarații. A luat în colimator DNA

12 Apr 2021 687

Fonduri europene anchetate de DNA Constanța Marian Sărăcilă, fostul viceprimar din Tuzla, condamnat. Dosarul, în apel

12 Apr 2021 1018

Grain & More SRL solicită falimentul Construct Exclusiv Invent SRL. Date dintr-un dosar penal al DNA

10 Apr 2021 895

Mită de patru milioane de euro. DNA face primele declarații oficiale

09 Apr 2021 946

Mara Investcom SRL va fi radiată din Registrul Comerţului! Firma s-a ocupat de secretariatul Spitalului Județean Constanța

09 Apr 2021 443

Tribunalul București, undă verde pentru dosarul lui Valentin Răducu Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor

09 Apr 2021 600