Doliu în învățământul universitar. Marele cercetător plecat dintre noi era Doctor Honoris Causa al Universității Ovidius din Constanța

”Ieri-dimineața, într-o manieră fulgeratoare, a murit valorosul și îndrăgitul profesor Constantin Milică, de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) "Ion Ionescu de la Brad", la vârsta de 89 ani.
 

"S-a stins din viata, fulgerator, domnul Profesor Constantin Milica (1929-2018), unul dintre cei mai cunoscuti si pretuiti specialisti în Fiziologia Plantelor si Fitoterapie din tara.

Literatura de specialitate din aceste doua domenii ar fi fost, indiscutabil, mult mai saraca fara neobosita sa contributie stiintifica.

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Iasi îi datoreaza enorm profesorului pentru munca sa uriasa, pentru resursa umana calificata pe care acesta a format-o în cei aproape 60 de ani de activitate pusi în slujba crezului sau - acela de a cerceta neîntrerupt, de a elabora preparate fitoterapeutice si, mai ales, de a face bine.

Profesorul Milica a fost plamadit dintr-un aluat în care se adunau, miraculos, toate virtutile. Era un amestec de rigoare, de temeinicie, de întelegere a firii omului, de bunatate si de iubire, de multa iubire pentru semenii lui.

Domnul Profesor va fi depus marti (maine - n.r.), 29 mai, în capela Bisericii Sf. Nicolae Copou (din Agronomie), iar înmormântarea va avea loc, cel mai probabil, miercuri, 30 mai, la Cimitirul Eternitatea din Iasi", a transmis, cu regrete, conducerea USAMV Iasi, potrivit BZI.


Omul care a creat leacurile ce anihileaza orice boala

Potrivit BZI profesorul Milica era căutat mereu de copii, tineri, adulți sau bătrâni de diferite categorii sociale dupa ce au fost diagnosticați de medicul specialist cu o anumită afecțiune.

Asta pentru că a vestit în toata tara și lumea despre ceaiurile, unguentele, siropurile, uleiurile miraculoase facute doar din plante adunate din zona Moldovei. Acesta a fost o personalitate a stiintei romanesti, fiind o prezenta activa in cercetarea stiintifica din domeniul fiziologiei plantelor si fitoterapiei.

O directie de cercetare aparte, care a devenit o predominanta a preocuparilor stiintifice ale hatrului si inimosului Constantin Milica, este cea privind valorificarea plantelor medicinale si aromatice sub aspect fitoterapeutic.

In anul 2015 a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universitatii Ovidius din Constanta, la propunerea Facultatii de Stiinte ale Naturii si Stiinte Agricole.

 
Comunicatul Universității Ovidius din data de 25 iunie 2015

Universitatea „Ovidius” din Constanța, la propunerea Facultății de Științe ale Naturii și Științe Agricole, acordă titlul de Doctor Honoris Causa prof.univ.dr. Constantin Milică, de la Universitatea de Agronomie „Ion Ionescu de la Brad” Iași, omagiind astfel o personalitate remarcabilă în domeniul său de activitate, desfăşurată pe o perioadă de mai bine de 60 de ani.

Domnul profesor universitar Constantin Milică este o personalitate a ştiinței românești, fiind o prezență activă în cercetarea științifică din domeniul fiziologiei plantelor şi fitoterapiei.

O direcție de cercetare aparte, care a devenit cu timpul o axă predominantă a preocupărilor ştiințifice ale domnului profesor Constantin Milică, este cea privind valorificarea plantelor medicinale şi aromatice sub aspect fitoterapeutic.

Activitatea de cercetare are şi o latura aplicată, profesorul Constantin Milică fiind membru din colectivele care au obținut 6 brevete OSIM pentru soiuri de grâu şi produse alimentare sau cosmetice.

A asigurat coordonarea la nivel național a documentării din domeniul agriculturii, realizând sub egida Bibliotecii Academiei Române o monumentală lucrare monografică tratând grâul ca plantă de cultură, precum şi o serie de lucrări de biblioteconomie editate în colaborare cu academicianul Virgil Cândea.

La catedra de la Universitatea de Agronomie „Ion Ionescu de la Brad” Iași a contribuit la formarea resursei umane în domenii interdisciplinare – chimie, biochimie, fizică, biofizică, genetică, fitopatologie, pomicultură, floricultură, viticultură, botanică farmaceutică, farmacognozie etc.

Festivitatea de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa a avut loc în data de 26 iunie, de la ora 12.00, la Sala Senatului (Campus, Corp A, etaj 1).
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Profesorul univ. dr. habil. Andrzej Pastwa, Doctor Honoris Causa al Universității Ovidius Constanța (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 745

Doctor Honoris Causa al Universității „Ovidius” Constanța In memoriam Șerban Papacostea, reputatul academician care a fost deținut politic la Canal

05 Apr 2024 748

In memoriam acad. prof. univ. dr. Nicolae Manolescu, Doctor Honoris Causa al Universităţii Ovidius din Constanţa

24 Mar 2024 630

Un fost ambasador al SUA în Republica Moldova primește titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universității Ovidius din Constanța

10 May 2023 1794

In memoriam acad. prof. univ. dr. Răzvan Theodorescu, Doctor Honoris Causa al Universităţii Ovidius din Constanţa

06 Feb 2023 1190

Universitatea Ovidius din Constanța acordă titlul de „Doctor Honoris Causa” prof. univ. dr. ing. Horia Mircea Alămoreanu

09 Nov 2022 1485

LIVE TEXT Universitatea Ovidius din Constanța acordă titlul de „Doctor Honoris Causa” academicianului Nicolae Manolescu (GALERIE FOTO)

26 Oct 2022 1948

"Una dintre cele mai limpezi minți ale generației sale" Universitatea Ovidius din Constanța acordă titlul de „Doctor Honoris Causa” academicianului Nicolae Manolescu

24 Oct 2022 1384

Universitatea Ovidius din Constanța acordă titlul de Doctor Honoris Causa profesorului universitar doctor Jeffrey Sachs

10 Oct 2022 1871

Universitatea Ovidius din Constanța acordă titlul de Doctor Honoris Causa profesorului universitar doctor Vasile Berinde

20 Sep 2022 4293

In memoriam prof. univ. dr. Nicolae H. Pavel Doctor Honoris Causa al Universităţii Ovidius din Constanţa

21 Jan 2022 1890

Universitatea Ovidius din Constanța Profesorul Dan Alexandru Grigorescu a primit titlul de „Doctor Honoris Causa“

08 Dec 2021 1511

Universitatea Ovidius din Constanța a decernat titlul de Professor Honoris Causa doctorului farmacist Alexander Schenk

04 Nov 2021 1465

Prof. univ. dr. Nicolae Popa, Doctor Honoris Causa al Universității Ovidius din Constanța

15 Oct 2021 1991

#DobrogeaAcademică Omagiu editorial adus academicianului Solomon Marcus

19 Mar 2021 3495