Dosarul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol, redeschis azi la Tribunalul Constanţa

Instrumentat de procurorii din cadrul DNA Constanţa, dosarul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol se va afla azi, din nou, în atenţia judecătorilor de la Tribunalul Constanţa.
 
Termenul de azi a fost acordat pentru a se lua cunoştinţă de raportul de expertiză contabilă.
 
Conform DNA, în prezenta cauză, Nicuşor Daniel Constantinescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, este acuzat de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, „în cursul anului 2011, în cadrul unui proiect finanţat de Programul Operaţional de Cooperare Transfrontalieră România, Consiliul Judeţean Constanţa, prin inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, a achiziţionat un elicopter în scopul eficientizării activităţii de salvare în cazul situaţiilor de urgenţă din zona de graniţă (judeţul Constanţa, România şi Districtul Dobrich, Bulgaria)“.
 
„La data de 29 martie 2013, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a atribuit unei societăţi comerciale, în mod nelegal, un contract de achiziţie publică având ca obiect «Servicii de operare elicopter multifuncţional, medicalizat», «Servicii de transport ocazional» şi «Servicii de reparare şi întreţinere a elicopterelor», prin încălcarea celor stabilite în caietul de sarcini, în care se prevedea că aparatul de zbor trebuia folosit în cazul acţiunilor de intervenţie în caz de urgenţă, în pofida faptului că SMURD formulase anterior o ofertă privind operarea gratuită, conform scopurilor programului (salvare de vieţi şi intervenţii de urgenţă), a elicopterului respectiv.
 
La data de 1 iulie 2013, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a pus la dispoziţia persoanei juridice elicopterul achiziţionat din fonduri publice, deşi firma respectivă nu a fost niciodată parte semnatară a Acordului de parteneriat în baza căruia a fost obţinută finanţarea nerambursabilă şi a fost achiziţionat elicopterul. Prin această acţiune, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a schimbat astfel beneficiarii direcţi ai investiţiei, precum şi destinaţia aparatului de zbor respectiv. Pe această cale, inculpatul a angajat, lichidat, ordonanţat şi plătit, în mod nelegal, în perioada 5.07.2013 - 30.10.2014, din fondurile publice ale Judeţului Constanţa, suma de 1.082.031,62 de lei, reprezentând cheltuieli cu serviciile de întreţinere şi operare a elicopterului“, potrivit rechizitoriului.
 
Amintim că, în decembrie 2014, aeronava s-a prăbuşit în lacul Siutghiol. În urma evenimentului, au murit medicul Laura Vizireanu, asistenta Gabriela Harton, pilotul, comandor Petre Corneliu Cătuneanu, şi copilotul, căpitan-comandor Ginel Claudiu Crăcănel.
 
De menţionat că dosarul fostului şef al CJC nu are legătură cu această tragedie.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE 3Intervenție de urgență la Constanța. O mașină a căzut în lacul Tăbăcărie. În interior se află și un copil (galerie foto+video)

25 Feb 2020 18771

Dosarul elicopterului prăbuşit în lacul Siutghiol, amânat pentru luna februarie

26 Jan 2019 1719

Dosarul elicopterului prăbușit în lacul Siutghiol, redeschis azi la Tribunalul Constanța

31 Oct 2017 1949

Fostul pilot SMURD, Romeo Lupu vorbește despre echipajul elicopterului prăbuşit în Lacul Siutghiol

02 Dec 2015 4680

Explicaţiile vin de la Cristinel Dragomir CJC nu se constituie parte civilă nici în dosarul elicopterului prăbuşit în Siutghiol (rechizitoriu)

17 Jul 2015 1962

Primul termen, în septembrie Iată cine îl va judeca pe Nicușor Constantinescu în dosarul elicopterului prăbușit în lacul Siutghiol

01 Jul 2015 2031

Exclusiv Ce spune Nicușor Constantinescu despre ultima sa trimitere sa în judecată

29 Jun 2015 2241

Patru morți și multe semne de întrebare O lună de la prăbușirea elicopterului SMURD în lacul Siutghiol

15 Jan 2015 3219

Filmul tragediei verificat la secundă Procurorii Parchetului General cer reconstituirea accidentului de pe lacul Siutghiol (video)

07 Jan 2015 3189

Setea de sânge a mass-media, potolită cu demiterea prefectului și a șefului ISU Cum caută Parchetul Militar vinovații pentru moartea salvatorilor pe lacul Siutghiol

20 Dec 2014 3114

„Când filmam elicopterul, drona a luat-o razna“ Suspiciuni - Cineva trăgea de elicea elicopterului prăbușit pe lacul Siutghiol

19 Dec 2014 3099

Cum merge ancheta în cazul elicopterului SMURD prăbușit

19 Dec 2014 2549

S-au mai găsit piese ale elicopterului prăbușit, luni, în lacul Siutghiol (galerie foto)

18 Dec 2014 2279

UPDATE Zi de doliu la Năvodari. Gabriela Harton, condusă pe ultimul drum. Slujba este oficiată de ÎPS Teodosie (galerie foto)

18 Dec 2014 6098

Aveau zile de trăitCopilotul elicopterului SMURD și asistenta au murit înecați

17 Dec 2014 2098