Dosarul lui Mazare - procesul merge mai departe

curtea_de_apel_bucuresti_poza_buna.jpgConform art. 303 din Codul de procedură penală, „procesul penal se reia din oficiu de îndată ce inculpatul poate participa la judecată"

Procesul în care Radu Mazăre este judecat, alături de alte 36 de persoane, pentru un prejudiciu de peste 110 milioane de euro a fost amânat pentru a cincea oară consecutiv. Mai mult, judecarea dosarului ar putea fi suspendată din cauză că Elena Ştefănescu şi Laura Mariana Leşe, două dintre persoanele acuzate, sunt prea bolnave pentru a se prezenta la instanţă. 

De la bun început, adică de la trimiterea în judecată a celor 37 de inculpaţi, au existat temeri că procesul se va lungi pe parcursul mai multor ani, fără să se întâmple nimic notabil, aşa cum s-a petrecut, de altfel, cu multe dintre cazurile „grele" de corupţie trimise în instanţă. Într-adevăr, la aproape jumătate de an de când Direcţia Naţională Anticorupţie a trimis celebrul dosar 29/P/2005 la Curtea de Apel Bucureşti, acesta nu este cu niciun pas mai aproape de începerea propriu-zisă a cercetării judecătoreşti. Chiar mai mult decât atât, dat fiind că doi dintre suspecţi par a fi prea bolnavi pentru a veni la proces, s-ar putea ca dosarul să fie suspendat pe termen nedeterminat, până la însănătoşirea acestora.

Amânat a cincea oară

Concret, ieri, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti s-au văzut nevoiţi să amâne din nou, pentru a cincea oară consecutiv, judecarea procesului, pe motiv că Elena Ştefănescu şi Laura Mariana Leşe au lipsit, din motive medicale. Şi mai interesant este faptul că avocaţii celor două au solicitat efectuarea unei expertize medicale din care să reiasă că starea de sănătate nu le permite clientelor lor să ia parte la desfăşurarea procesului. Potrivit alineatului 1 al articolului 303 din Codul de procedură penală, „când se constată pe baza unei expertize medico-legale că inculpatul suferă de o boală gravă, care îl împiedică să participe la judecată, instanţa dispune, prin încheiere, suspendarea procesului penal până când starea sănătăţii inculpatului va permite participarea acestuia la judecată". Totodată, alineatul 2 al aceluiaşi articol prevede faptul că „dacă sunt mai mulţi inculpaţi, iar temeiul suspendării priveşte numai pe unul din ei şi disjungerea nu este posibilă, se dispune suspendarea întregii cauze". Cu toate acestea, conform aceluiaşi articol, încheierea prin care s-a decis suspendarea procesului „poate fi atacată separat cu recurs în termen de 24 de ore de la pronunţare, pentru cei prezenţi, şi de la comunicare, pentru cei lipsă".

Procesul continuă

Pe de altă parte, chiar dacă judecătorii ar pronunţa o decizie de suspendare a cauzei, „procesul penal se reia din oficiu de îndată ce inculpatul poate participa la judecată", iar „instanţa este obligată să se informeze periodic dacă mai subzistă cauza care a determinat suspendarea procesului penal". În speţa de faţă, Curtea de Apel  Bucureşti a încuviinţat efectuarea expertizelor medico-legale pentru cele două inculpate aflate într-o stare de sănătate precară. În funcţie de rezultatele acestor expertize, instanţa va decide dacă se impune sau nu suspendarea procesului, pentru toţi suspecţii sau doar pentru cele două persoane. Conform rechizitoriului întocmit de procurorii anticorupţie, Laura Mariana Leşe, „notar public în Bucureşti şi notificator", este acuzată de abuz în serviciu contra intereselor publice şi asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni. La rândul său, Elena Ştefănescu, o pensionară din Constanţa, „cedentă de drepturi succesorale", este trimisă în judecată pentru „complicitate la falsul intelectual comis de notarul public Darie Ruxandra Luminiţa, fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni". Judecătorii au stabilit o nouă înfăţişare în dosar, pentru data de 27 mai. Pe 28 octombrie 2008, primarul Constanţei, Radu Mazăre, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, alături de alte 36 de persoane, pentru „restituirea şi atribuirea nelegală a unor suprafeţe de teren intravilan din Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză". Prejudiciul care li se impută celor 37 de suspecţi se ridică la circa 114 milioane de euro, din care 77,77 milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului, iar 36,16 milioane de euro, prejudiciu în dauna municipiului Constanţa.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Rechizitoriu pentru cunoscutul bancher Gheţea Radu Graţian! Trimis în judecată, la Constanța, pentru ucidere din culpă! (VIDEO+DOCUMENT)

24 Mar 2024 1036

Monica Macovei, fost ministru al Justiției, accident la Mangalia! Latura civilă, amânată pentru aprilie 2024 (VIDEO)

12 Mar 2024 884

Judecători amenințați la Constanța! „Este ca și cum Irod l-ar acuza pe pruncul Iisus cu privire la propriile lui crime!“ (RECHIZITORIU)

11 Mar 2024 984

Ce spune avocatul Adrian Cuculis Crimă într-un hotel din Mangalia! Se cere schimbarea încadrării juridice

11 Mar 2024 1734

Bărbatul acuzat că ar fi agresat măicuțele de la mănăstirea Sfânta Maria, din Techirghiol, cere să fie pus în libertate!

19 Feb 2024 816

Premieră Condamnare în primul și singurul dosar de Cyberbullying din Constanța! Decizia, atacată la instanța superioară (RECHIZITORIU)

15 Feb 2024 998

Polițiștii din Constanța au găsit două kilograme de Cannabis într-o geantă abandonată pe stradă de un cetățean speriat! (RECHIZITORIU)

07 Feb 2024 1090

Fost ministru al Justiției, Monica Macovei trimisă în judecată, la Mangalia! Primul termen, marți, 16 ianuarie 2024 (DOCUMENT)

13 Jan 2024 977

Justiție Constanța Începe procesul lui Matei Vlad Pascu, șoferul implicat în tragedia de la 2 Mai (RECHIZITORIU)

11 Dec 2023 2074

DNA l-a trimis în judecată pe Cezar Costin Stancu, fost vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Cetățenie! Dosarul, amânat pentru la anul (RECHIZITORIU)

23 Nov 2023 773

Omor calificat la Tulcea! Rechizitoriu demn de filmele cu detectivi. Sentință definitivă la Constanța. Daune reduse la jumătate

14 Nov 2023 2426

Judecătoria Mangalia îi prelungeşte dreptul de circulaţie Monicăi Macovei, fost ministru al Justiției (DOCUMENT)

31 Oct 2023 817

Județul Timiș Persoană arestată preventiv pentru trafic de migranți

27 Oct 2023 673

Începe judecata în Dosarul Revoluției! (MINUTĂ+RECHIZITORIU)

25 Oct 2023 1298

Cezar Costin Stancu, fostul vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Cetățenie, trimis în judecată de DNA. Azi, primul termen (RECHIZITORIU)

25 Oct 2023 1167