Eveniment

Dumitru Fărcaş va fi înmormântat mâine. De ce în curtea casei părinteşti şi cu onoruri militare

Mâine va avea loc ceremonia de înmormântare a celebrului taragotist român Dumitru Fărcaş decedat ieri, la vârsta de 80 de ani, în urma unui infarct.

Acesta va fi înmormântat cu onoruri militare, în spatele casei părinteşti din comuna Groşi, din Maramureş. Autorităţile locale fac, deja, demersurile pentru ca acest lucru să fie posibil.

Ceremonia funerară va avea loc joi, la Casa Studenţilor din Cluj Napoca, de la ora 11.00, după care cortegiul funerar va porni spre Groşi.

Potrivit primelor informaţii, de la intrarea în judeţ va fi preluat de oficialităţile militare.
 

„Va fi înmormântat cu onoruri militare şi va fi adus în Groşi, unde se va face doar o scurtă ceremonie de înhumare şi, probabil, un moment liric. Se preconizează că de la ora 3.30 - 4.00, fiind ora la care se estimează că va ajunge cortegiul funerar la Groşi”, a precizat, pentru adevărul.ro, viceprimarul comunei, Gavril Ardusătan.
 
„Dorinţa lui expresă a fost să fie îngropat în spatele casei părinteşti”, a menţionat viceprimarul. Deşi este mai puţin obişnuit în alte zone, în Maramureş mai există sate în care casele sunt răsfirate pe dealuri, iar morţii sunt îngropaţi în curţile caselor, relieful nepermiţând construirea unui cimitir.
 
„În Groşi au mai fost cazuri doar în perioada interbelică, dar de atunci nu. Acum, în cazul acesta, facem o excepţie. Casa lui va fi şi casă memorială”, a mai menţioant viceprimarul comunei Groşi, potrivit sursei menţionate.

Autorităţile locale au început, deja, demersurile pentru ca înhumarea să poată avea loc aşa cum şi-a dorit artistul.

 

El va fi înmormântat cu onoruri militare deoarece președintele României Ion Iliescu i-a conferit artistului Dumitru Fărcaș, la 29 noiembrie 2002, Crucea națională Serviciul Credincios clasa a III-a, „pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală”.

Totodată, fostul preşedinte Iliescu i-a conferit, la 7 februarie 2004, și Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, Categoria D - "Arta Spectacolului", „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.


De asemenea, în luna mai anul acesta, preşedintele Klaus Iohannis i-a conferit maestrului Dumitru Fărcaş, cu ocazia împlinirii de către acesta a vârstei de 80 de ani, Ordinul Naţional "Serviciu Credincios" în grad de cavaler, în semn de recunoaştere pentru întreaga sa carieră, dar şi pentru contribuţia pe care a adus-o culturii.

La 7 martie 2008, Dumitru Fărcaș a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

Sursa foto: agerpres


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Legenda taragotului, Dumitru Fărcaș a plecat dintre noi (video)

07 Aug 2018 7346

Klaus Iohannis l-a decorat pe maestrul Dumitru Farcaș cu Ordinul Naţional "Serviciu Credincios" în grad de cavaler

12 May 2018 585

Știați că...? Un celebru taragotist român împlinește astăzi 80 de ani

12 May 2018 353

Ştiaţi că...? Dumitru Fărcaş, artistul care a cucerit o lume întreagă cu celebrul său taragot...

12 May 2015 5760

Dumitru Fărcaş vrea să lase moştenire taragotul

05 Oct 2014 1250

Bărbatul care a furat taragotul lui Dumitru Fărcaş s-a predat

04 Jun 2014 1365

UPDATE Polițiștii pe urmele hoţilor care au furat taragotul lui Fărcaş

03 Jun 2014 1392

Motiv de bucurie pentru artist Dumitru Farcaş şi-a recuperat taragotul

03 Jun 2014 1093

A fost găsit taragotul celebrului interpret Dumitru Fărcaş

02 Jun 2014 2538

Gheorghe Zamfir, despre furtul taragotului lui Dumitru Fărcaş Furtul lui e un dezastru naţional

01 Jun 2014 1399

A fost furat taragotul celebrului interpret Dumitru Fărcaş

01 Jun 2014 4903

Aseara, magistralul Gheorghe Zamfir a concertat cu lacrimi in ochi la Festivalul National al Cantecului si Dansului Popular Romanesc

01 Sep 2011 1260