Dumnezeu ii iubeste pe constanteni

Alarma falsa in cazul unui cetatean din Medgidia

Autoritatile romane se ascund dupa degete cand este vorba sa confirme informatiile despre cetatenii romani cazuti victime in atentatul cu bomba din Spania * Toti oficialii contactati de noi in cursul zilei de ieri nu au stiut sa confirme informatii esentiale legate de identitatea romanilor raniti * Toate informatiile pentru presa au fost concentrate catre ministrul Despina Neagoe, dar de la care nu am reusit sa aflam mare lucru * Deruta a fost si mai mare cu cat, in mod oficial, se anuntase ca un cetatean din Medgidia ar fi fost ranit si ulterior eliberat din spital in cursul zilei de sambata * Investigatiile noastre au scos la iveala ca, de fapt, Valentin Lazar era de loc din Sinaia, si nu din Medgidia * Din judetul Constanta, localitatea cu cei mai multi cetateni aflati la munca in Spania este comuna Ghindaresti * La nivelul Dobrogei, singura persoana ranita aflata pe listele oficiale este Lucica Ursu din Tulcea

Deruta totala, informatii trunchiate cat cuprinde in problema romanilor cazuti victime atentatului sangeros de la 11 martie din Madrid-Spania. Singura certitudine este doar numarul celor care au fost raniti si internati in spitalele spaniole. Cum este si normal in acest fel de cazuri, romanii din Romania cu rude plecate in Spania la munca cauta cu disperare sa afle situatia celor aflati acolo. Telefonul a fost pentru unii romani cel mai sigur mijloc de a-si linisti rudele din tara, in schimb in foarte multe cazuri, acest lucru nu s-a intamplat, sute de familii din Romania neavand nici o veste vizavi de soarta rudelor din Spania. Profitand de situatia creata, guvernantii nu au ezitat sa creeze renumitele "celule de criza", chestiune cu iz electoral, asa cum vad unii. Agitatie mare in jurul subiectului, zi de doliu national, in care institutiile statului au dovedit ca habar nu au cum sa arboreze steagul in berna, si multa, multa dezinformare. La numerele de telefon publicate de oficialii Ministerului Muncii, in speta 021/222.62.22 sau 021/222.22.02, operatorii de la capatul firului deviau responsabilitatea acordarii unor raspunsuri competente. Acestia pasau raspunderea, oferind solicitantilor un numar de telefon mobil la care raspundea ministrul Despina Neagoe. Nici dumneaei nu a reusit sa ne informeze concret despre ceea ce doream sa aflam, dandu-ne seama ca la nivel ministerial informatiile sunt manipulate evaziv. Bineinteles ca nici la Consulatul Spaniei nu am reusit sa aflam nimic, nimeni din personalul institutiei diplomatice nesinchisindu-se sa raspunda la telefon. Cei de la Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca din Bucuresti nu aveau inca o evidenta centralizata a cetatenilor romani aflati la munca in Spania, in functie de adresele de domiciliu din Romania, judet, oras etc. Ofiterul de serviciu de la Directia Relatii Consulare din Bucuresti nu a stiut nici el mare lucru, spunandu-ne sa sunam exact la acelasi numar de telefon unde raspundea ministrul Neagoe, in opinia lui acesta fiind unicul mod de a afla ceea ce doream.

Pentru unii, Medgidia e totuna cu Sinaia

Ieri dimineata, s-a aflat ca unul dintre cetatenii romani care fusesera raniti in atentatul din Madrid ar fi fost din Medgidia. Prefectura Constanta a fost cea care a emis aceasta informatie care s-a dovedit a fi, pana la urma, o trista confuzie. Conform celor din Prefectura, Valentin Lazar, de 34 de ani, din Medgidia, ar fi fost ranit in urma atentatului cu bomba de la Madrid. Din investigatiile noastre si cu ajutorul de necontestat al ofiterilor de la Politia din Medgidia, am reusit sa aflam ca, de fapt, adevaratul si unicul Valentin Lazar din Medgidia este viu si nevatamat. In schimb, acesta are 41 de ani si nu fusese nici o secunda plecat in Spania, lucrand de mai multi ani la Nuclear-Montaj din Cernavoda. Singura sa iesire in strainatate a facut-o in urma cu peste doi ani, cand a lucrat la o firma de constructii in Barbados. Intre timp, am gasit si adevarata identitate a "tizului" Valentin Lazar, cel ranit in Spania. Acesta nu era din Medgidia, ci din Sinaia, si era mult mai tanar decat medgidiotul nostru. Confuzia s-a descoperit ca apartinea tot celor de la minister, astfel ca Prefectura Constanta a "luat-o" pe nedrept. Din fericire, ranitul din Sinaia fusese eliberat din spital in cursul zilei de sambata, fiind in afara oricarui pericol.

Si totusi, exista o victima din Tulcea

In incercarile noastre de a identifica vreo victima cu rude aici in judetul Constanta, ne-am lovit de o totala netransparenta a celor abilitati sa ne acorde aceste raspunsuri. Dupa cate se pare, de fapt mai corect am spune ca cei abilitati sa puna la dispozitie aceste informatii sunt chiar ei prost informati. Din propriile noastre investigatii am aflat ca, din intreg judetul Constanta, localitatea cu cei mai multi cetateni plecati in Spania la munca este comuna Ghindaresti (30% din populatie). In judetul Tulcea, primul loc il ocupa comuna Carcaliu cu (27%). Cap la cap, numarul acestora se ridica la cateva sute, la care se adauga alte aproximativ 1000 de persoane din restul judetului nostru si din judetul Tulcea. Din fericire pentru locuitorii comunelor mentionate mai sus, si chiar pentru aproape toti dobrogenii, nici unul dintre cei plecati in Spania nu a avut de suferit. Aproximativ 20% din constantenii aflati in Spania lucreaza in Madrid sau in localitati periferice acestei metropole, multe din familiile chestionate de noi si despre care stiam ca au rude la lucru in Spania, confirmand acest lucru. Majoritatea celor plecati in Spania au ales, in general, sa lucreze in localitati periferice marilor metropole, cei de la sate preferand munca in domeniul agriculturii sau constructiilor. Cu toate acestea si din nefericire, la nivelul intregii Dobroge exista o singura victima a atacului terorist cu bomba din Madrid. Aceasta este Lucica Ursu, de 27 de ani, cu domiciliul in Tulcea. Tanara a fost operata in cursul zilei de joi si se afla in stare stabila in Spitalul "La Paz" din Madrid. Lucica Ursu a suferit arsuri de gradele II si III pe corp, aceasta aflandu-se intr-unul din trenurile distruse de deflagratiile de la 11 martie.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE Accident rutier în parcarea Kaufland, municipiul Constanța. Ambulanța a intervenit

16 Mar 2024 1288

Licitații publice O firmă înființată anul trecut va executa pentru Primăria Constanța, documentația de reabilitare urbană a terenului din zona ICIL din Constanța (DOCUMENT)

12 Mar 2024 828

Știri Constanța azi Trafic îngreunat în zona ICIL, direcția Casa de Cultură spre gară (FOTO+VIDEO)

12 Mar 2024 1559

Știri Constanța Camere de supraveghere în zonele școlare. Poliția Locală monitorizează zonele. Atenție unde parcați! (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 795

Sondaj de opinie Majoritatea respondenților ar fi de acord cu o trecere de pietoni între intersecția de la ICIL și strada București din Constanța

25 Feb 2024 854

Sondaj de opinie Ar fi utilă o trecere de pietoni între intersecția de la ICIL și strada București din Constanța?

18 Feb 2024 901

Colindătorii au luat la pas străzile din municipiul Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

23 Dec 2023 2513

Primăria Constanța Încep lucrările de reabilitare în zona Dacia și Trocadero

20 Dec 2023 999

Pe străzile din Constanța şi-au făcut apariţia primii vestitori ai Crăciunului! (GALERIE FOTO+VIDEO)

09 Dec 2023 3716

Constanța Atenție șoferi! Circulație restricționată în intersecția de la ICIL pentru desfășurarea lucrărilor de asfaltare

16 Nov 2023 854

Știri Constanța Lucrările de modernizare și reabilitare a bulevardului 1 Decembrie 1918 continuă în zona ICIL! Restricții de trafic

15 Nov 2023 1700

Știri Constanța Se lucrează zilele acestea în zona ICIL

10 Nov 2023 731

Incendiu parcare LIDL Constanța Inspirând prin acțiune. Patricia, voluntara de 17 ani, impresionează în prima ei intervenție (FOTO+VIDEO)

01 Nov 2023 2314

Incendiu parcare LIDL Constanța Căruciorul unui bebeluș scos de pompieri dintr-o mașină în flăcări (FOTO+VIDEO)

29 Oct 2023 2638

Știri Constanța azi UPDATE. Incendiu auto în parcarea Lidl din zona ICIL! (FOTO+VIDEO)

29 Oct 2023 3101