Ecaterina Vrana comemorată la Constanța printr-un proiect MARe/Muzeul de Artă Recentă


Sursa foto: Facebook
 
În perioada 30 august - 3 septembrie, MARe/Muzeul de Artă Recentă, în colaborare cu Muzeul de Artă Constanța, va realiza Festivalul Ecaterina Vrana, alcătuit dintr-o expoziție și o serie de manifestări conexe dedicate regretatei artiste constănțene.
 
Născută la Constanţa în 1969, Ecaterina Vrana a fost prima pictoriţă din România prezentă cu o expoziţie personală la Armory Show, cel mai mare târg de artă din America. Decesul ei prematur, în 2019, a lăsat lumea artistică din România (și nu numai) mult mai săracă.
 
MARe, prin directorul său Erwin Kessler, ne-a dezvăluit deja elemente din desfășurărarea proiectului, care va implica locații precum Muzeul de Artă Constanța, Clubul Doors, Complexul Sportiv Tomis, Constanța, Plaja Modern.
 
MARe este primul muzeu de artă privat din România, deschis în  2018. Prezintă arta românească, produsă din 1965 până astăzi și artiști străini de marcă.
 
La modul punctual, evenimentele Festivalului Ecaterina Vrana se vor desfășura astfel:

- perioada 30 august - 3 septembrie - Expoziția „Ecaterina Vrana: Mi-efrică să pictez” la Muzeul de Artă Constanța. Aceasta este, în fapt, o retrospectivă cu aproximativ 30 de picturi ale celei mai importante artiste constănțene de după 1989, creatoarea unei opere inclasificabile, extrem de solară cromatic și extrem de tragică iconografic. Lucrările sale se află în colecții din întreaga lume, îndeosebi în SUA și Germania (în ultimii ani ai vieții a fost reprezentată de galerii din Los Angeles și Berlin), dar și în muzee din România sau la Muzeul Ludwig din Budapesta.

- 31 august –Cafenea literară la cafeneaua Doors din Constanța, cu invitați precum Ioan Groșan și Ioan Buduca, prieteni literari ai Ecaterinei Vrana, alături de mai tineri poeți bucureșteni și constănțeni precum Mugur Grosu;

- 1 septembrie – odată cu deschiderea expoziției dedicate Ecaterinei Vrana, va avea loc o evocare a personalității artistei în perimetrul expoziției sale de la Muzeul de ArtăConstanța printr-o serie de creații de modă, pornind de la rochiile extravagante îmbrăcate de personajele (frecvent autoportrete) din lucările Ecaterinei Vrana. Dintre cele cinci costume realizate, cel mai bun va fi recompensat cu un premiu în valoare de 2.500 de lei.

Concomitent cu această paradă de modă extrasă din pictură va fi și un concurs de machiaj, care va face ecou intensei preocupări a Ecaterine Vrana pentru make-up și pentru construirea voluntară a unui personaj public, a une imăști sociale asumate, mereu perfecționate.

- 2 septembrie-Seară de teatru cu selecții din textele Ecaterinei Vrana în dramatizarea Teonei Galgoțiu;

-3 septembrie - va fi organizat pe plaja Modern din Constanța un concurs informal de arte marțiale (în copilărie și adolescență ea a practicat judo la Constanța), în colaborare cu Complexul Sportiv Tomis din Constanța. Constănțeancă veritabilă, Ecaterina Vrana a fost extrem de atașată de plaja din Constanța.
 
O cupolă a întregului festival va fi crearea unui Catalog raisonné Ecaterina Vrana. Mi-efricăsă pictez, de referință istorică, ce va cuprinde întreaga ei operă și va fi o premieră pentru arta românescă.
În vederea realizării catalogului, activitatea de cercetare, de ordonare și de documentare (fotografică și bibliografică) a operei Ecaterinei Vrana a debutat în luna iunie 2022.  În acest scop va fi creat un site web, unde vor fi arhivate și sistematizate toate informațiile.

Erwin Kessler are speranța că: „La 3 ani de la dispariția Ecaterinei Vrana, MARe propune nu doar o expoziție, ci un amplu, neobișnuit festival al artelor diverse, care se va desfășura în muzeu, în cafeneaua Doors, pe stradă, pe plaja Modern, și care va atrage atenția asupra complexității, diversității și intensității pe care o poate genera o existență și o experiență artistică unică. Un program care va revitaliza țesutul cultural constănțean, dar și dialogul interdisciplinar și multietnic. Un eveniment lifestyle, dar cu sens profund antropologic.”

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Avarie RAJA pe o stradă din Constanța. Ce consumatori sunt afectați

30 Sep 2022 674

Chițac - „Poliția Locală va amenda parohia Sfânta Ecaterina din Tomis Plus"

31 Aug 2022 2341

UPDATE Primarul Vergil Chițac, prezent la locul unde s-a produs incendiul de la Biserica din Tomis Plus

29 Aug 2022 1011

UPDATE Situația autorizărilor și avizării în cazul incendiului ce a mistuit biserica din cartierul Tomis Plus din Constanța. Anunț de ultim moment de la ISU Dobrogea!

29 Aug 2022 1160

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 27 iulie 2022

28 Jul 2022 920

Firmă nouă la Constanța! Cine este fondatoarea și unde va avea sediul

13 Jul 2022 1073

Constanța. Infrastructura rutieră din cartierul Faleză Nord, în curs de reabilitare

13 Jul 2022 664

Lucrările de reabilitare a carosabilului se extind în cartierul Faleză Nord. Pe ce stradă vor continua intervențiile (GALERIE FOTO)

12 Jul 2022 586

Cartea zilei Această dragoste care ne leagă. Reconstituirea unui asasinat - Doina Jela

07 Jul 2022 611

Lansare de carte la Biblioteca Județeană „I. N. Roman” Constanța

05 Jul 2022 759

Evenimentele zilei Ce oameni faimoși s-au născut în data de 11 iunie

11 Jun 2022 754

„Informații nepublice“ Comisia de control a averilor Constanța a constatat nulitatea absolută a unui raport de evaluare ANI! Cine a câștigat procesul

11 Jun 2022 1186

Autorizație de construire pentru modificarea unei biserici din Constanța

09 Jun 2022 876

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 31 mai 2022

02 Jun 2022 1016

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 26 mai 2022

27 May 2022 1048