Ecaterina Vrana comemorată la Constanța printr-un proiect MARe/Muzeul de Artă Recentă


Sursa foto: Facebook
 
În perioada 30 august - 3 septembrie, MARe/Muzeul de Artă Recentă, în colaborare cu Muzeul de Artă Constanța, va realiza Festivalul Ecaterina Vrana, alcătuit dintr-o expoziție și o serie de manifestări conexe dedicate regretatei artiste constănțene.
 
Născută la Constanţa în 1969, Ecaterina Vrana a fost prima pictoriţă din România prezentă cu o expoziţie personală la Armory Show, cel mai mare târg de artă din America. Decesul ei prematur, în 2019, a lăsat lumea artistică din România (și nu numai) mult mai săracă.
 
MARe, prin directorul său Erwin Kessler, ne-a dezvăluit deja elemente din desfășurărarea proiectului, care va implica locații precum Muzeul de Artă Constanța, Clubul Doors, Complexul Sportiv Tomis, Constanța, Plaja Modern.
 
MARe este primul muzeu de artă privat din România, deschis în  2018. Prezintă arta românească, produsă din 1965 până astăzi și artiști străini de marcă.
 
La modul punctual, evenimentele Festivalului Ecaterina Vrana se vor desfășura astfel:

- perioada 30 august - 3 septembrie - Expoziția „Ecaterina Vrana: Mi-efrică să pictez” la Muzeul de Artă Constanța. Aceasta este, în fapt, o retrospectivă cu aproximativ 30 de picturi ale celei mai importante artiste constănțene de după 1989, creatoarea unei opere inclasificabile, extrem de solară cromatic și extrem de tragică iconografic. Lucrările sale se află în colecții din întreaga lume, îndeosebi în SUA și Germania (în ultimii ani ai vieții a fost reprezentată de galerii din Los Angeles și Berlin), dar și în muzee din România sau la Muzeul Ludwig din Budapesta.

- 31 august –Cafenea literară la cafeneaua Doors din Constanța, cu invitați precum Ioan Groșan și Ioan Buduca, prieteni literari ai Ecaterinei Vrana, alături de mai tineri poeți bucureșteni și constănțeni precum Mugur Grosu;

- 1 septembrie – odată cu deschiderea expoziției dedicate Ecaterinei Vrana, va avea loc o evocare a personalității artistei în perimetrul expoziției sale de la Muzeul de ArtăConstanța printr-o serie de creații de modă, pornind de la rochiile extravagante îmbrăcate de personajele (frecvent autoportrete) din lucările Ecaterinei Vrana. Dintre cele cinci costume realizate, cel mai bun va fi recompensat cu un premiu în valoare de 2.500 de lei.

Concomitent cu această paradă de modă extrasă din pictură va fi și un concurs de machiaj, care va face ecou intensei preocupări a Ecaterine Vrana pentru make-up și pentru construirea voluntară a unui personaj public, a une imăști sociale asumate, mereu perfecționate.


- 2 septembrie-Seară de teatru cu selecții din textele Ecaterinei Vrana în dramatizarea Teonei Galgoțiu;

-3 septembrie - va fi organizat pe plaja Modern din Constanța un concurs informal de arte marțiale (în copilărie și adolescență ea a practicat judo la Constanța), în colaborare cu Complexul Sportiv Tomis din Constanța. Constănțeancă veritabilă, Ecaterina Vrana a fost extrem de atașată de plaja din Constanța.
 
O cupolă a întregului festival va fi crearea unui Catalog raisonné Ecaterina Vrana. Mi-efricăsă pictez, de referință istorică, ce va cuprinde întreaga ei operă și va fi o premieră pentru arta românescă.
În vederea realizării catalogului, activitatea de cercetare, de ordonare și de documentare (fotografică și bibliografică) a operei Ecaterinei Vrana a debutat în luna iunie 2022.  În acest scop va fi creat un site web, unde vor fi arhivate și sistematizate toate informațiile.

Erwin Kessler are speranța că: „La 3 ani de la dispariția Ecaterinei Vrana, MARe propune nu doar o expoziție, ci un amplu, neobișnuit festival al artelor diverse, care se va desfășura în muzeu, în cafeneaua Doors, pe stradă, pe plaja Modern, și care va atrage atenția asupra complexității, diversității și intensității pe care o poate genera o existență și o experiență artistică unică. Un program care va revitaliza țesutul cultural constănțean, dar și dialogul interdisciplinar și multietnic. Un eveniment lifestyle, dar cu sens profund antropologic.”

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 24 aprilie 2024

25 Apr 2024 324

Lumea marinarilor Inginerul providențial al Marinei Române. Arsenalul Marinei, Ingineria navală, pionieri

12 Apr 2024 574

Afaceri Constanța Decizii importante luate de unicul asociat al firmei La Bar la Mary SRL din Lanurile

12 Mar 2024 664

Termoficare Constanța Ce constănțeni nu vor avea apă caldă și căldură începând de mâine?

06 Mar 2024 810

Ecaterina Caceandone a preluat în totalitate firma Seti Edukart SRL din Constanța

05 Mar 2024 707

Modificări importante în cadrul societății Roxcris Efect SRL Constanța

05 Mar 2024 444

Prima premieră a anului 2024 la Teatrul de Stat Constanța Sold-out la spectacolul „A douăsprezecea noapte” de William Shakespeare, montat de regizorul Andrei Șerban (GALERIE FOTO)

27 Feb 2024 869

Termoficare Constanța Se oprește apa caldă și căldura într-o zonă din municipiu. Iată ce utilizatori vor fi afectați

22 Feb 2024 938

CA-ul Dobrolact SA din Constanța convoacă Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor. Ce se află pe ordinea de zi

21 Feb 2024 577

Se oprește apa caldă și căldura la anumiți consumatori, în Constanța

15 Feb 2024 723

Firme Constanța O nouă firmă înființată, în portofoliul familiei Zelca. Alezzi Citadine a fost înregistrată la Registrul Comerțului

12 Feb 2024 768

Universitatea Ovidius Constanța organizează o dezbatere cu tema diseminării rezultatelor cercetării din domeniul medical

09 Feb 2024 621

Duminică, 4 februarie 2024, se joacă piesa „8 tați”, la Teatrul de Stat Constanța

03 Feb 2024 764

Justiție Constanța Lucrări suspendate la un șantier din Mamaia Nord! Iată despre ce investitor este vorba

30 Jan 2024 771

Știri Constanța azi Termoficare Constanța. Mai mulți constănțeni au rămas fără apă caldă și căldură

30 Jan 2024 752