Elicopterele Detașamentului Carpathian Pumas au revenit în țară



Transportul celor trei elicoptere IAR-330 L-RM din Mali către România s-a executat în același mod ca în momentul dislocării lor în teatrul de operații, în luna septembrie 2019, cu o aeronavă AN-124 Condor, una dintre cele mai mari aeronave de transport din lume, pusă la dispoziție de către Organizația Națiunilor Unite. 

Aeronava a aterizat pe aeroportul Mihail Kogălniceanu în dimineața de 3 noiembrie, după un zbor de 10 ore pe traiectul Bamako-Mihail Kogălniceanu, cu o escală tehnică pentru alimentare în Tunis.  

Transportul a cântărit aproximativ 35 de tone, pe lângă cele trei elicoptere fiind încărcate și un agregat de tractare și alte echipamente. 

Pregătirea elicopterelor pentru îmbarcarea în aeronavă a fost realizată de o echipă tehnică de 6 militari din cadrul detașamentului și a constat în demontarea  palelor  principale și secundare, a butucului rotor portant (BRP), stabilizatorul orizontal și sistemul optoelectronic de observare (EOP), într-o perioadă de trei zile. 

Apoi, după aterizarea Baza 57 Aeriană, cu sprijinul echipei de la sol, se vor executa toate operațiunile în ordine inversă : debarcare, montarea tuturor subansamblurilor, efectuarea lucrărilor și a zborurilor de verificare și disponibilizarea/trecerea la exploatare/zbor. 

Foto: cpt. Mirela Viță, Revista Cer Senin/ Statul Major al Forțelor Aeriene.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MapN Ceremonia de încheiere a misiunii Forţelor Aeriene Române în Mali, la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu (LIVE)

24 Nov 2020 1701

Elicopter al Forțelor Aeriene Române, avariat în Mali. Ce s-a întâmplat

10 Aug 2020 1255

Ceremonie în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu Detașamentul „Carpathian Pumas”, pregătit pentru misiunea ONU

14 Aug 2019 1450

Misiuni în Mali. Detașament român din Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, la standarde ONU

23 Jul 2019 1690