Emisiune medalistică dedicată împlinirii a 125 de ani de la înființarea Diviziei de Mare a României

  • Regia Autonomă Monetăria Statului va lansa o ediție limitată a medaliei aniversare „125 de ani de la înființarea Diviziei de Mare a României”.
 
Emisiunea medalistică face parte din programul național al Monetăriei Statului pentru anul 2021 și constituie un izvor istoric prețios pentru contemporani și pentru generațiile viitoare, potrivit unui comunicat de presă al Forțelor Navale.
 
Reamintim că vineri 26 februarie Comandamentul Flotei din Constanța aniversează 125 de ani de la înființarea primei structuri a Forțelor Navale Române cu atribuțiuni în planificarea, organizarea și conducerea apărării litoralului maritim al României, în cooperare cu alte unități terestre și aeriene.
 
Comandamentul Flotei continuă tradițiile Diviziei de Mare, o structură al cărei act de naștere a fost semnat de către Regele Carol I, la data de 26 februarie 1896. La înființare, Divizia de Mare avea reședința la Constanța, era alcătuită din cinci nave (crucișătorul ,,Elisabeta”, bricul „Mircea”, canoniera ,,Grivița” și torpiloarele ,,Sborul”, ,,Smeul” și ,,Năluca”), iar primul ei comandant a fost numit viceamiralul Vasile Urseanu.
 
Vineri, 26 februarie, va avea loc, în portul militar Constanța, o festivitate militară în cadrul căreia Drapelul de Luptă al Comandamentului Flotei va fi decorat de către șeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, iar șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral Mihai Panait, și comandantul Flotei, contraamiral de flotilă Valentin Iacoblev, vor acorda diferite distincții militare și plachete aniversare unor persoane care au contribuit la dezvoltarea prestigiului Comandamentului Flotei, atât în plan național, cât și în plan internațional.
 
Sursa foto: Navy.ro
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE VIDEO & TEXT Medalia Fregata „Regele Ferdinand”, lansată la Muzeul Marinei Române Constanța

02 Oct 2020 2969

Medalia Fregata „Regele Ferdinand”, lansată mâine la Muzeul Marinei Române Constanța

01 Oct 2020 1899