Eveniment

Evidenţiată de Codruţa Köveşi în 2010, numită la DNA în 2014 Cum a ajuns procurorul Dana Ana să-i ancheteze pe Radu Mazăre şi pe Nicuşor Constantinescu (galerie foto + document)

Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), şi Radu Ştefan Mazăre, primarul municipiului Constanţa, anchetaţi de acelaşi procuror: Dana Manuela Ana, din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie. Procurorul mai-marilor judeţului Constanţa a fost evidenţiat pentru merite deosebite obţinute în perioada 2009 - 2010, în activitatea profesională, chiar de către Laura Codruţa Köveşi, fostul procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Aproape de jumătatea lunii ianuarie 2014, cu două luni înainte ca şeful CJC să fie reţinut pe bază de ordonanţă, Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil numirea la Direcţia Naţională Anticorupţie a mai multor procurori declaraţi admişi la interviul din data de 16 decembrie 2013. Printre aceştia s-a aflat şi Dana Ana.
 
Pe data de 19 martie, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de Combatere a Infracţiunilor Conexe Infracţiunilor de Corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a lui Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), în sarcina căruia s-au reţinut trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice şi 21 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Pe data de 20 martie, Radu Alexandru Nestor, fost magistrat al Judecătoriei Constanţa, în prezent judecător al Tribunalului Bucureşti, a respins propunerea de arestare preventivă a şefului CJC. Acesta a fost pus în libertate sub control judiciar, iar în prezent se află în Statele Unite ale Americii (SUA) pentru efectuarea unor proceduri medicale. De menţionat că la momentul judecării propunerii de arestare preventivă a preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, DNA a fost reprezentantă în faţa Tribunalului Bucureşti de procurorul Dana Ana, care instrumentează dosarul în care Nicuşor Constantinescu este acuzat, după cum menţionam şi mai sus, de trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice şi 21 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.
 
Edil anchetat pentru mită
 
Pe data de 8 aprilie, DNA a anunţat că Radu Mazăre a fost reţinut pentru 24 de ore, fiind acuzat de luare de mită. Pe data de 9 aprilie, judecătoarea Rodica Cosma, din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, a respins propunerea de arestare preventivă a edilului, hotărând ca acesta să fie cercetat în stare de libertate, sub control judiciar. La puţin timp după această soluţie, Radu Ştefan Mazăre a precizat că procurorul care a dispus încătuşarea sa este acelaşi care a hotărât reţinerea lui Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, respectiv Dana Ana. În luna iulie a anului 2009, Consiliul Superior al Magistraturii a validat rezultatele obţinute de mai mulţi candidaţi care au participat la concursul pentru promovare efectivă la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Printre aceştia s-a aflat şi Dana Ana, de la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti, delegată la Direcţia Naţională Anticorupţie. La concurs, Dana Ana a luat nota finală 9,85, fiind clasată pe poziţia a treia. Conform site-ului juridice.ro, la jumătatea lunii ianuarie 2014, Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil numirea la Direcţia Naţională Anticorupţie a mai multor procurori declaraţi admişi la interviul din data de 16 decembrie 2013. Printre aceştia s-a aflat şi Dana Ana, procuror la vremea respectivă la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
 
Averea
 
Nu este de trecut cu vederea faptul că, în anul 2010, cu prilejul sărbătoririi „Zilei Justiţiei”, Laura Codruţa Köveşi, pe când era procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a evidenţiat-o pe Dana Ana, dar şi pe alţi magistraţi, pentru merite deosebite obţinute în perioada 2009 - 2010, în activitatea profesională. Potrivit luju.ro, Dana Ana, procuror în structura centrală a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, este soţia lui Cosmin Mihail Grancea, procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti. Conform declaraţiei de avere completate în iunie 2013, Dana Ana deţine, împreună cu soţul, un apartament în Bucureşti, în suprafaţă de aproape 112 metri pătraţi, loc de parcare de circa 14 metri pătraţi şi o boxă de patru metri pătraţi. Procurorul conduce un automobil marca Ford, fabricat în 2008, iar în 2009 a luat de la Banca Românească 110.000 de euro, cu refinanţare în 2011 şi data scadentă în 2029. În calitate de procuror, Dana Ana a menţionat un câştig salarial anual de 101.181 de lei, în timp ce soţul a adus în casă 101.352 de lei. Dana Ana a mai strâns 5.900 de lei de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi de la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti, prin punerea în executare a unor hotărâri judecătoreşti.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

O nouă etapă importantă a lucrărilor de reabilitare a Cazinoului

08 Aug 2020 553

Pasărea măiastră a Constanței

07 Aug 2020 1261

#ConstanțaEsteBine Arh. Radu Cornescu, laureat al premiilor Academiei Oamenilor de Știință din România

06 Aug 2020 974

Radu Mazăre, o nouă cerere de a fi transferat în Madagascar! Alte detalii din dosar și cum s-a terminat procesul

04 Aug 2020 709

#DobrogeaDigitală. „Tanagra. Callatis. Măşti şi figurine din atelierele de la Mangalia”, de Vasile Canarache Despre colecționarii de tanagre, statuetele artistice ale antichității

04 Aug 2020 1186

Retrocedarea de care nu vrea nimeni să se ocupe. Primăria Constanța și Administrația Porturilor o pasează între ele. S-a ajuns în instanță

04 Aug 2020 1674

Accidentările și-au spus cuvântul FC Viitorul, învinsă de Sepsi Sf. Gheorghe

01 Aug 2020 1879

#ConstanțaEsteBine X-Ray la Cazinou? (fotoreportaj)

31 Jul 2020 1332

Curtea de Apel București se va pronunța azi în Dosarul Retrocedărilor din Constanța – cazul afaceristului Georgică Giurgiucanu

29 Jul 2020 1060

Dat în urmărire după condamnarea de aproape 11 ani de închisoare Omul de afaceri Sorin Strutinsky, de negăsit. Ce a decis Tribunalul Constanța într-un alt dosar

27 Jul 2020 1222

Scriitorul Ovidiu Dunăreanu despre cartea „Piața Independenței. Amintiri din ziua aceea” „Romanul lui Cristi Cealera este o frescă a Constanței interbelice” (galerie foto)

24 Jul 2020 1710

#ConstanțaEsteBine „Catacombele” Cazinoului (fotoreportaj)

23 Jul 2020 2125

Procesul „triunghiului“ Darie-Pușcași-Holland Development ajunge la Înalta Curte

21 Jul 2020 741

Consiliul Județean Constanța a atribuit un contract firmei președintelui Asociației Consultanților din România pentru Accesarea Fondurilor Europene (documente)

20 Jul 2020 1906

Absențe la FC Viitorul pentru meciul cu Poli Iași, de luni

18 Jul 2020 1985