Eveniment

Exclusiv! Beirut, declaraţii cutremurătoare „Am văzut silueta unei fete. Stătea în picioare. Avea mâna stângă în flăcări“Dosarul Beirut a fost instrumentat de Mihai Eduard Ilie, procuror din cadrul Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia de urmărire penală şi criminalistică, Biroul de Criminalistică, care a instrumentat şi dosarul Colectiv.

Mara Isabella Iacob, magistrat al Judecătoriei Constanţa, a acordat cel de-al 15-lea termen de judecată în celebrul dosar Beirut! Noul termen a fost stabilit pentru data de 15 septembrie. Restaurantul a fost distrus într-un incendiu, în data de 5 aprilie 2014. Atunci şi-au pierdut viaţa Ioana Nicoleta Cengher, Mihaela Tucă şi Nicoleta Vasiliţeanu. George Karam, patronul fostului restaurant, a fost trimis în judecată alături de alte persoane, el fiind acuzat de „infracţiuni de distrugere din culpă, în formă agravată, având ca urmare producerea unui dezastru“.
 
Dosarul a fost instrumentat de Mihai Eduard Ilie, procuror din cadrul Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia de urmărire penală şi criminalistică, Biroul de Criminalistică, care a instrumentat şi dosarul Colectiv.
 
În continuare, ZIUA de Constanţa prezintă în exclusivitate noi declaraţii date anchetatorilor celor care au supravieţuit acestui tragic eveniment.
 
În rechizitoriul aflat pe rolul Judecătoriei Constanţa se află declaraţia unei tinere, angajată a restaurantului Beirut, care a declarat că în seara tragediei „au fost comenzi care au presupus utilizarea aragazului (într-o mai mare măsură), a grătarului cu cărbuni şi a cuptorului de pâine“.

„Nu ne-am gândit ca fetele să nu se salveze“

„(…) Erau clienţi care ţipau şi se îngrămădeau către uşa de ieşire din restaurant; am auzit ţipete de sus, din mansardă şi eu am bănuit că e vorba de ceva. Am privit spre scări, în sensul lor (când am ajuns în dreptul scărilor), şi, din
cauza fumului, nu am văzut nimic; mai mult de doi, trei metri în sus pe scări nu se vedea nimic altceva, doar fum se vedea după aceşti metri. Am auzit numai ţipete de sus, nu şi strigăte de ajutor. Fumul de pe scări era opac, negru, nu se vedea vreo lumină; nu m-am uitat atent, pentru că mă grăbeam să ies, dar lumină n-am văzut, era numai fum negru. Nu am văzut pe nimeni să încerce să urce pe scări. (…) I-am spus şefului că se auzeau strigăte de la mansardă. Am întrebat-o pe (…) dacă avea mese sus, pentru că am auzit ţipete, ea mi-a spus că nu avea mese, că era vorba de fetele dansatoare, apoi i-am spus şefului cele relatate anterior. Nu ne-am gândit ca ele să nu se salveze. Când am evacuat restaurantul, nu am văzut pe nimeni coborând pe scări“, a mai spus fosta angajată a restaurantului Beirut.
 
O altă fată, tot din personalul restaurantului Beirut, a mai declarat, conform rechizitoriului: „A venit la mine Karam George, care mi-a spus să sun la pompieri şi la ambulanţă şi să dau toţi clienţii afară.“

„Vocile nu erau simple ţipete, ci spuneau: «Ajutor! Scoateţi-ne de aici!»“ 

„La parter nu era fum vizibil, dar mirosea. Credeam iniţial că fumul vine din exterior în restaurant. Nu am sunat la 112 eu personal, dar am început să le spun clienţilor să iasă din restaurant. La etaj nu exista niciun client. În maximum două minute de la discuţia cu Karam, întreg restaurantul era cuprins de fum, însă cât timp am fost în interior nu am văzut foc niciun moment. Toţi clienţii au ieşit din restaurant înaintea mea. (…) Când mă aflam în interior şi vroiam să ies, le-am auzit pe fete cum ţipau. Ştiu sigur că le-am auzit vocile. (…) Vocile celor două nu erau simple ţipete, ci spuneau: «Ajutor! Scoateţi-ne de aici!»
 
De asemenea, existau şi ţipete prelungi. Când am ajuns jos, la trepte, m-am uitat către salonul de sus. În capătul treptelor am văzut silueta unei fete care stătea în picioare şi care avea mâna stângă în flăcări. Această fată ţipa. În afară de vocea acestei fete, am mai auzit încă două fete ţipând. Am vrut să urc, dar de pe pereţii de lângă scări au început să cadă obiecte. Totodată, de sus se auzeau sunete puternice de obiecte trântite. Am decis să ies afară, întrucât mă simţeam în pericol. (…) În acest timp, mergeam în zona barului, spre ieşire, şi le-am auzit pe fete ţipând de sus. Atunci mi-am schimbat direcţia de deplasare şi m-am îndreptat către capul scărilor. Am ajuns în zona dintre peretele casei scărilor, în spaţiul dintre acest perete şi următorul stâlp artizanal aflat înspre mesele dinspre ieşire. În acel moment, am observat (…) o persoană de sex masculin, care era cu spatele la scări, se deplasa pe direcţia uşii de ieşire din restaurant, am văzut cum se loveşte cu corpul de stâlpul de care vorbeam şi mi-a creat impresia că era în fugă. Nu l-am văzut păşind pe scări şi nici pe casa scărilor“, a mai spus tânăra.

„Am strigat «unde eşti?» de mai multe ori. Nu am primit răspuns“

Un alt martor (client al localului) a declarat: „(…) a venit la masa noastră şi ne-a spus că a luat foc reclama luminoasă. Apoi ni s-a spus că arde sus. Am fost rugat să sun la 112. Am sunat. (…) În dreptul uşii am auzit o fată de sus. Alături de un prieten, m-am întors în local după fată. Eu am urcat primul pe scări, iar prietenul meu după mine, aprinzându-ne telefoanele. Nu vedeam nimic. Fumul era puternic. Se simţea miros de plastic. M-am ţinut de balustradă în timp ce urcam. În timp ce urcam scările, auzeam acele gemete din ce în ce mai slab, iar când am ajuns sus, nu am mai auzit gemetele. Prietenul meu era în spate, cu una sau cu două trepte mai jos. Am strigat «unde eşti?» de mai multe ori. Nu am primit vreun răspuns. Văzând asta şi pentru că nu puteam să mai respir, i-am spus prietenului meu să coborâm, să aducem pompierii. Am coborât scările. La ieşirea din local am întâlnit un pompier, căruia i-am spus de fată, şi el a urcat imediat pe scări. A ieşit tot el cu fata din local.“
 
Citeşte şi 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Salvatorii anchetaţi! Clasare „pe linie“ pentru toţi pompierii care au stins incendiul de la restaurantul Beirut

23 May 2018 176

Condamnare definitivă pentru un cunoscut afacerist din Constanţa! Într-un alt dosar, a „bifat“ o premieră!

01 May 2018 4647

Constanța. Pistă de bicicliști, ocupată de o limuzină de lux

24 Apr 2018 907

Premieră în Justiţia din Constanţa! Judecătorii s-au pronunţat în dosarul Beirut

12 Apr 2018 2725

Imagini incredibile. Cum arată restaurantul Beirut din Constanța, mistuit de un devastator incendiu în urmă cu patru ani. Trei tinere au ars de vii (fotoreportaj+video)

05 Apr 2018 3541

Imagini de la evenimentSlujbă de pomenire în faţa fostului restaurant Beirut, la patru ani de la moartea celor trei fete arse de vii în incendiu (galerie foto+video)

05 Apr 2018 2058

George Karam rămâne sub control judiciar

14 Mar 2018 422

Premieră în Justiţia din Constanţa. Ce se întâmplă cu dosarul

28 Feb 2018 1258

Atenționare de călătorie în Liban. Se anunță proteste în mai multe zone ale țării

30 Jan 2018 337

Un grup de cetăţeni români a fost repatriat din Siria prin Republica Libaneză. De aici şi-a continuat deplasarea către România

23 Jan 2018 525

Ce a declarat George Karam în faţa procurorilor Fostul patron al restaurantului Beirut a fost audiat, ieri, timp de patru ore

17 Jan 2018 815

Premieră în Justiţia din Constanţa! Ce se întâmplă azi la Curtea de Apel

16 Jan 2018 1352

Dosarul Beirut! Trei copile au murit! Judecătorii s-au pronunţat. Definitiv

23 Dec 2017 2221

Dosarul Beirut, primul termen în apel, azi

12 Dec 2017 536

Trei tinere au pierit mult prea devreme Azi ar fi trebuit să înceapă judecata în apelul dosarului Beirut

07 Dec 2017 1491

Exclusiv. Tragedia care a cutremurat Constanţa! Cum s-au stabilit daunele morale (video)

18 Nov 2017 4254

Zece ani de închisoare pentru un cunoscut afacerist din Constanţa. Ce au scris judecătorii în motivare

09 Nov 2017 5037

Premieră în Justiţia din Constanţa Decizie definitivă în dosarul Beirut. Trei fete au murit cu zile

30 Oct 2017 7607

Revista presei locale

16 Oct 2017 852

A instrumentat dosarele Beirut şi Colectiv Mihai Eduard Ilie a fost numit şef al Biroului de Criminalistică din Parchetul General al României

05 Oct 2017 1345

George Karam, fostul patron al restaurantului Beirut, nemulţumit de pedeapsă

20 Sep 2017 748

Grup de cetățeni români din Siria repatriat prin Republica Libaneză

13 Sep 2017 500

Curtea de Apel Constanţa preia dosarul „Beirut“!

09 Sep 2017 1444

Premieră în Justiţia din Constanţa! Despăgubiri de aproape opt milioane de euro pentru infracţiuni din culpă

08 Sep 2017 3714

Revista presei locale

07 Sep 2017 1163

Exclusiv George Karam, fostul patron al restaurantului Beirut, condamnat la zece ani de închisoare. 7 milioane de euro cu titlul de despăgubiri

06 Sep 2017 6122

Aprilie 2014. Constanţa, zguduită de tragedia de la Beirut. Trei fete au murit. Azi se face marele anunţ

06 Sep 2017 2743

A sosit ziua cea mare! Azi aflăm cine plăteşte pentru moartea celor trei tinere din restaurantul Beirut

25 Aug 2017 1191

Tragedia care a zguduit Constanţa! Cine va plăti pentru moartea Nicoletei Cengher, a Mihaelei Tucă şi a Nicoletei Vasiliţeanu? (galerie foto)

12 Aug 2017 36366

Revista presei locale

26 Jul 2017 1033

Veste şoc pentru mai mulţi pompieri din Constanţa!

17 Jul 2017 19097

Un afacerist din Constanţa, menţinut sub control judiciar

14 Jul 2017 1838

Judecătorii din Bucureşti au luat decizia finală. Este vizat dosarul „Beirut“! Trei tinere au murit (galerie foto)

17 Jun 2017 3755

Judecătorii din Bucureşti au decis Începe judecata lui George Karam!

08 Apr 2017 667

Straniu. Bunicul Nicoletei Cengher a murit la trei ani de la incendiul din Restaurantul Beirut în care a pierit nepoata sa

06 Apr 2017 2696

Trei ani de la distrugerea restaurantului Beirut Decizie importantă luată de judecătoarea Mara Isabella Iacob (galerie foto)

05 Apr 2017 1799

Judecătorii se pronunţă azi în dosarul „Beirut“. Vă mai amintiţi? Au trecut deja trei ani de la tragedie!

03 Apr 2017 2375

Trei ani de la tragedia din restaurantul Beirut. Mormântul Nicoletei Cengher a fost acoperit cu flori (galerie foto)

02 Apr 2017 5189

Sandu Grumeza, una din vocile critice ale administraţiei locale din Constanţa, a trecut la cele veşnice

18 Mar 2017 6165

In memoriam Nicoleta Cengher! Mama păstrează vie amintirea Nicoletei pe Facebook

05 Mar 2017 4355

Detalii neştiute din dosarul „Beirut“! Scurt pe doi. Cum a ajuns George Karam chiriaşul lui Viorel Done

24 Feb 2017 6156

Veste cruntă pentru procurori! Judecătorii au constatat neregularitatea rechizitoriului lui George Karam

17 Feb 2017 1797

George Karam, fostul patron al restaurantului Beirut, rămâne sub control judiciar

06 Feb 2017 1897

George Karam, patronul restaurantului Beirut, află săptămâna viitoare dacă scapă de control judiciar

25 Jan 2017 1535

Cele mai grave incendii din localurile din Constanţa! Ce s-a schimbat după tragediile din Beirut sau Colectiv

23 Jan 2017 3746

Editorial Beirut-Colectiv-Bamboo. Lacrimi, durere, vorbe goale. Vinovaţii? Fără vină

23 Jan 2017 2725

George Karam, fostul patron al restaurantului Beirut, din nou în faţa instanţei

19 Jan 2017 995

A murit profesorul Nicoletei Cengher, una dintre fetele decedate în tragedia de la restaurantul Beirut

18 Dec 2016 9328

George Karam, fostul patron al restaurantului Beirut, rămâne sub control judiciar

13 Dec 2016 960

Decizie importantă a Judecătoriei Constanţa în dosarul Beirut!

05 Dec 2016 1579