Fabrică de bani falși, descoperită la Hunedoara. Procurorii Antimafia explică mecanismul infracțional

  • Activitatea infracțională a grupării era organizată pe două paliere.

Azi, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Timișoara au efectuat un număr de 12 percheziții domiciliare, pe raza județului Hunedoara, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de punere în circulaţie de valori falsificate străine în formă continuată și înșelăciune în formă continuată.

În cauză s-a reținut faptul că, în cursul anului 2019, pe raza județului Hunedoara s-a constituit şi a acţionat în mod coordonat un grup infracţional organizat specializat în plasarea pe piaţă de bancnote false din cupiura de 50 euro, prin iniţierea de relaţii comerciale, care le permiteau plata cash cu bancnotele în litigiu, în special prin diferite achiziţii de produse de la persoane fizice, care postează anunţuri pe site-uri de profil.  

Cercetările efectuate au evidenţiat faptul că membrii grupului infracțional organizat erau din municipiul Petroșani, însă aceștia au acționat în alte zone decât cea de domiciliu, respectiv în orașe unde puterea de cumpărare este superioară celei din Valea Jiului și unde recunoașterea lor de către persoanele vătămate să fie îngreunată.

Astfel, în cursul anilor 2019-2020, membrii grupului infracţional au derulat multiple tranzacţii frauduloase, prin plasarea pe piaţă de bancnote false din cupiura de 50 Euro, prin inducerea în eroare a unor vânzători de bună-credinţă de pe raza localităților Timișoara, Arad, Oradea, Marghita, Oțelu Roșu, Caransebeş, Deva,  Hunedoara, Alba Iulia, Cluj Napoca, Hațeg, Sibiu, Sebeş, Râmnicu Vâlcea şi Călăraşi.

Activitatea infracțională a grupării era organizată pe două paliere, în sistem piramidal, sub coordonarea liderului care avea rolul procurării şi aprovizionării grupării cu bancnote contrafăcute, prin prisma conexiunilor avute cu o grupare de falsificatori din Italia.

Pe palierul de execuție îşi desfăşurau activitatea 3 persoane cu rolul de a iniţia contacte cu diferite persoane de pe platforme de achiziții on-line, cu anunţuri de vânzare a diferitor bunuri electronice, în special telefoane mobile, şi de a plasa astfel pe piaţă bancnotele falsificate.

La gruparea infracțională organizată au aderat treptat și alți membri care au primit valută contrafăcută de la membrii grupării şi au procedat la plasarea acesteia pe piață în aceeași modalitate.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara vor fi aduse, în vederea audierii, un număr de 10 persoane.


Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Oficiului Național Central pentru Combaterea Falsului De Monedă al Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și SCCO Gorj și a jandarmilor din cadrul IJJ Timișoara.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie. 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE - Suspecții au fost arestați Bani falși la Lumina! Peste 60.000 de euro găsiți la percheziții

03 Sep 2020 2307

Fost procuror din Dolj, urmărit penal, prins la cumpărături cu bacnote false

12 Dec 2019 913

Cumpărături cu bani falși. Doi bărbați ar fi înşelat mai multe persoane. Cum acționau suspecții

15 Mar 2019 868

Bani falşi descoperiţi de poliţişti. Ce au mai găsit oamenii legii

05 Aug 2018 1066

Fabrică de bani falşi (EURO) S-au făcut zeci de percheziţii. Ce spun cei de la DIICOT

01 Aug 2018 2044

Revista presei locale

07 Jun 2017 1774

Bani falşi 17 bancnote a câte 50 de auro, confiscate la Judecătoria Constanţa

27 Jan 2017 2092

Poliția a confiscat 30 de milioane de dolari și 50.000 euro falși și a arestat 49 de persoane

17 Nov 2016 1460

S-au îmbrăcat în preoți și au cerut bani pentru săraci. Nu le-a mers mult timp!

22 Feb 2016 1156

Atenţie la neatenţie! Comisarul-şef Emilian Pârvu, şeful BCCO Constanţa, ne spune cum să procedăm în cazul banilor falşi

26 Nov 2015 2682

Au fost descoperiţi bani falşi în mai multe judeţe

18 Nov 2015 2224

Flagrant Poliţişti falşi, reţinuţi de adevăraţii poliţişti în Constanţa (video)

17 Mar 2015 3110

Bani falși pe piața din Constanța!

22 Feb 2015 3092

Atenție cui deschideți poarta! Falşi angajaţi RAJA

21 Nov 2014 1409

UPDATE. Primari şi agenţi economici din Constanţa şi Tulcea, victime ale unor falşi procurori DIICOT

13 Oct 2014 1879