Fabrică de bani falși, descoperită la Hunedoara. Procurorii Antimafia explică mecanismul infracțional

  • Activitatea infracțională a grupării era organizată pe două paliere.

Azi, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Timișoara au efectuat un număr de 12 percheziții domiciliare, pe raza județului Hunedoara, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de punere în circulaţie de valori falsificate străine în formă continuată și înșelăciune în formă continuată.

În cauză s-a reținut faptul că, în cursul anului 2019, pe raza județului Hunedoara s-a constituit şi a acţionat în mod coordonat un grup infracţional organizat specializat în plasarea pe piaţă de bancnote false din cupiura de 50 euro, prin iniţierea de relaţii comerciale, care le permiteau plata cash cu bancnotele în litigiu, în special prin diferite achiziţii de produse de la persoane fizice, care postează anunţuri pe site-uri de profil.  

Cercetările efectuate au evidenţiat faptul că membrii grupului infracțional organizat erau din municipiul Petroșani, însă aceștia au acționat în alte zone decât cea de domiciliu, respectiv în orașe unde puterea de cumpărare este superioară celei din Valea Jiului și unde recunoașterea lor de către persoanele vătămate să fie îngreunată.

Astfel, în cursul anilor 2019-2020, membrii grupului infracţional au derulat multiple tranzacţii frauduloase, prin plasarea pe piaţă de bancnote false din cupiura de 50 Euro, prin inducerea în eroare a unor vânzători de bună-credinţă de pe raza localităților Timișoara, Arad, Oradea, Marghita, Oțelu Roșu, Caransebeş, Deva,  Hunedoara, Alba Iulia, Cluj Napoca, Hațeg, Sibiu, Sebeş, Râmnicu Vâlcea şi Călăraşi.

Activitatea infracțională a grupării era organizată pe două paliere, în sistem piramidal, sub coordonarea liderului care avea rolul procurării şi aprovizionării grupării cu bancnote contrafăcute, prin prisma conexiunilor avute cu o grupare de falsificatori din Italia.

Pe palierul de execuție îşi desfăşurau activitatea 3 persoane cu rolul de a iniţia contacte cu diferite persoane de pe platforme de achiziții on-line, cu anunţuri de vânzare a diferitor bunuri electronice, în special telefoane mobile, şi de a plasa astfel pe piaţă bancnotele falsificate.

La gruparea infracțională organizată au aderat treptat și alți membri care au primit valută contrafăcută de la membrii grupării şi au procedat la plasarea acesteia pe piață în aceeași modalitate.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara vor fi aduse, în vederea audierii, un număr de 10 persoane.


Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Oficiului Național Central pentru Combaterea Falsului De Monedă al Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și SCCO Gorj și a jandarmilor din cadrul IJJ Timișoara.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie. 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un tânăr de 22 de ani și-a cumpărat o mașină cu bani falși! Suspectul, reținut de polițiști

20 Nov 2023 943

Percheziții la persoane bănuite de plasare de bani falși (VIDEO)

13 Oct 2023 678

Bani falși la Constanța! Procurorii anunță finalul anchetei

24 Jul 2023 1139

Doi bărbați din Brașov au cumpărat o mașină cu bani falși! Indivizii au fost arestați preventiv

24 Jul 2023 644

Surpriză la percheziție! DIICOT Constanța a prins în flagrant un bărbat care a pus în circulație bani falși

05 Oct 2022 8464

Flagrant și mai multe perchezitii în Constanța! Tânărul prins când voia să pună în circulație peste 1700 de euro falși, pus în libertate (VIDEO)

19 Jan 2022 1884

Tânăr de 20 de ani, cercetat pentru punerea în circulație de bani falși

07 May 2021 2157

IGPR Tineri, cercetați pentru punerea în circulație de bani falși

24 Feb 2021 1376

UPDATE - Suspecții au fost arestați Bani falși la Lumina! Peste 60.000 de euro găsiți la percheziții

03 Sep 2020 3842

Fost procuror din Dolj, urmărit penal, prins la cumpărături cu bacnote false

12 Dec 2019 1896

Cumpărături cu bani falși. Doi bărbați ar fi înşelat mai multe persoane. Cum acționau suspecții

15 Mar 2019 1737

Bani falşi descoperiţi de poliţişti. Ce au mai găsit oamenii legii

05 Aug 2018 1798

Fabrică de bani falşi (EURO) S-au făcut zeci de percheziţii. Ce spun cei de la DIICOT

01 Aug 2018 2962

Revista presei locale

07 Jun 2017 2717

Bani falşi 17 bancnote a câte 50 de auro, confiscate la Judecătoria Constanţa

27 Jan 2017 2953