Familia lui Bercea rămâne fără judecător! Mariana Constantinescu, vicele Curţii de Apel Bucureşti, promovată la Curtea SupremăŞapte judecători din toată ţara au primit unde verde de la Consiliul Superior al Magistraturii pentru promovarea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Foarte interesant, unul dintre aceştia este chiar magistratul care judecă dosarul în care familia renumitului Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, a fost condamnată în primă instanţă, la Constanţa, pentru şantajarea lui Mircea Băsescu. În această situaţie, dosarul va fi repartizat unui alt judecător.
 
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis promovarea în funcţia de magistrat al Secţiei penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a judecătorului Daniel Grădinaru, din cadrul Curţii de Apel Bucureşti, de la data de 1 iulie 2016.

Judecătorii promovaţi

Totodată, aceeaşi instituţie a decis şi promovarea judecătorilor Claudia Marcela Canacheu, Mariana Constantinescu şi Vlad Decebal, de la Curtea de Apel Bucureşti, alături de magistratul Florentina Dinu, din cadrul Curţii de Apel Ploieşti, tot la Înalta Curte, dar la Secţia de Contencios administrativ şi fiscal. Nu în ultimul rând, judecătoarele Virginia Florentina Duminică, de la Curtea de Apel Bucureşti, şi Valentina Vrabie, de la Curtea de Apel Galaţi, au fost promovate la Curtea Supremă, Secţia a II-a Civilă.
 
Foarte interesant, aşa cum menţionam mai sus, magistratul Mariana Constantinescu este judecătorul căruia i-a revenit dosarul în care familia lui Bercea Mondial a fost condamnată în primă instanţă pentru şantajarea lui Mircea Băsescu, fratele fostului preşedinte Traian Băsescu. Cazul a ajuns la Bucureşti după ce acuzaţii au solicitat strămutarea procesului de la Constanţa.

Închisoare cu executare

Astfel, dosarul a ajuns pe masa completului format din Mariana Constantinescu, vicepreşedinte al Curţii de Apel Bucureşti, şi Corina Ciobanu. În prima instanţă, judecătorii de la Constanţa i-au găsit vinovaţi pe Florin Anghel (fiul lui Sandu Anghel), Marius Constantin (ginerele lui Sandu Anghel), Fănică Anghel (soţia lui Bercea Mondial), pe fiica lui Sandu Anghel, Izaura Anghel (soţia lui Marius Constantin) şi pe fiul său, Grinică Ion Anghel. Pedeapsa cea mai mare a primit-o Florin Anghel, condamnat la 12 ani, 11 luni şi 20 de zile, în cazul său fiind contopite mai multe pedepse din dosare anterioare.
 
Ginerele lui Bercea a luat patru ani şi jumătate cu executare, soţia lui Sandu Anghel a luat trei ani şi nouă luni, tot cu executare, iar fiica lor, Izaura, a fost condamnată tot la detenţie cu executare efectivă în penitenciar, pe o durată de patru ani, cinci luni şi zece zile. Numai Grinică a scăpat mai uşor, fiind condamnat la şase luni, prin măsură educativă neprivativă de libertate.

Au cerut strămutarea

Nemulţumiţi de pedepsele aplicate, rudele lui Bercea au atacat sentinţa în apel, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Constanţa, pe masa judecătorilor Cristian Deliorga şi Cătălin Jigău. În paralel, acuzaţii au cerut la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României ca procesul lor să fie strămutat de la Constanţa, ei susţinând că nu s-ar bucura de imparţialitate la instanţele de la malul mării. Solicitarea le-a fost aprobată de Curtea Supremă, şi astfel dosarul a ajuns în atenţia judecătorului şi vicepreşedintelui Curţii de Apel Bucureşti, Mariana Constantinescu, şi a magistratului Corina Ciobanu.

Judecătoarea, fostul şef al SIPI

Totodată, este de precizat că Mariana Constantinescu este, în acelaşi timp, şi unul dintre judecătorii care au intrat în cazul denumit generic „Dosarul motorina“, care îl priveşte şi pe fostul şef de la „Doi şi-un sfert“ Constanţa, Florin Dan Secăreanu. Concret, în cauza respectivă, mai multe persoane au fost deferite instanţei, printre care Sorin Blejnar, fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, dar şi Viorel Comăniţă, fost şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor, şi, aşa cum am precizat mai sus, Secăreanu, fostul şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Constanţa. În acest dosar, procurorii au reclamat un prejudiciu de circa 56 de milioane de euro. Ieri, instanţa ar fi trebuit să pronunţe o primă sentinţă în acest dosar.

Următorul termen în cazul Bercea, la sfârşitul lunii

Revenind la promovarea la Înalta Curte a judecătorului Mariana Constantinescu, ea va deveni efectivă de la data de 1 iulie 2016. În paralel, următorul termen în dosarul familiei lui Bercea este programat să se desfăşoare la Curtea de Apel Bucureşti pe data de 30 iunie, întrucât la primul termen a lipsit Florin Anghel, iar cazul a fost amânat.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cine este noul președinte al Consiliului de Administrație de la Neptun-Olimp SA

17 Mar 2021 866

Ce averi și interese au aleșii județeni constănțeni din actualul mandat? (VII)

04 Feb 2021 1277

Societatea Neptun Olimp are administratori noi!

28 Oct 2020 961

Noi membri provizorii în Consiliul de Administrație al Neptun Olimp

15 Sep 2020 839

Președinte nou al CA Neptun-Olimp

02 Jun 2020 2182

Eveniment cultural Elevii din Cumpăna, alături de aleşii locali, au celebrat naşterea Luceafărului poeziei româneşti (galerie foto)

16 Jan 2020 1629

Baroul Constanţa are, de ieri, 24 de noi avocaţi stagiari. Iată cine sunt!

20 Nov 2019 3048

LIVE TEXT Fondatorii formației Phoenix, Nicu Covaci și Valeriu Sepi, își expun lucrările la Galeria Tomis Mall Constanța (galerie foto+video)

22 Jul 2019 3774

#sărbătoreşteDobrogea. ZIUA de Constanţa, partener într-un proiect în premieră Mini-interviu cu Ion Tiţoiu - „«Gestul în desen» este o provocare pentru mine şi pentru invitaţii lui Florin Stoiciu“ (document)

12 Jun 2019 2487

#sărbătoreşteDobrogea. ZIUA de Constanţa, partener într-un proiect în premieră Mini-interviu cu Cristian Tarbă - „Florin a reuşit să strângă laolaltă un număr de artişti senzaţionali“ (document)

11 Jun 2019 1710

#sărbătoreşteDobrogea. ZIUA de Constanţa, partener într-un proiect în premieră Mini-interviu cu Mariana Constantinescu - „E o provocare să expui într-un muzeu alături de mari personalităţi ale graficii româneşti“ (document)

05 Jun 2019 2068

Trei aromânce au desenat... „Identitatea culturală din Dobrogea“

04 Dec 2017 4813

Pictura Marianei Constantinescu, între „Solid și fluid“

28 Nov 2017 1525

Secretarul judeţului, Mariana Belu, a scăpat de calitatea de suspect într-un dosar instrumentat de către DNA

02 Oct 2017 3836

Atribuţiile, averea şi interesele secretarului general al Consiliului Judeţean Constanţa (documente)

14 Sep 2017 6256